Romii se simt discriminaţi în Uvertura Mall şi fac plângeri la Consiliul pentru Combaterea Discriminării! Vezi decizia instituţiei

Romii se simt discriminaţi în Uvertura Mall şi fac plângeri la Consiliul pentru Combaterea Discriminării! Vezi decizia instituţiei
  A făcut scandal în Uvertura Mall, a fost amendat de oamenii legii pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, dar s-a simţit discriminat de personalul complexului comercial şi a făcut plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).      

 În plângerea formulată la instituţia în cauză, un cetăţean de etnie romă din Botoşani a sesizat faptul că în luna ianuarie a mers în incinta Uvertura Mall, însoţit de alte două persoane, dar personalul localului la care a mers a refuzat să îl servească, pe motiv că, spune acesta, este de etnie romă.

Bărbatul susţine că la câteva zile, incidentul s-a repetat, lovindu-se de acelaşi refuz. În petiţie, persoana în cauză spune că a fost amendată de oamenii legii cu 200 de lei, dar a “uitat" să specifice şi care este motivul.

În data de 15 ianuarie, cetăţeanul de etnie romă care se simte discriminat a mers la Uvertura Mall şi a dorit să fie servit cu o cafea, fiind invitat de către personalul de serviciu să se aşeze la o masă, după ce a încercat să intre în spatele barului.

Întrucât a început să facă scandal, simţindu-se ofensat, personalul barului a sunat la 112, la faţa locului deplasându-se jandarmii şi poliţia, scandalagiul fiind amendat cu 200 de lei pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice.

Considerând că ceea ce i s-a întâmplat este o discriminare, bărbatul s-a plans celor de la Partida Romilor care au formulat o plângere la CNCD.

“Solicită instituţiei CNCD să clarifice acest aspect şi să stopeze discriminarea cetăţenilor de etnie romă, în ce priveşte accesul în incinta complexului Mall din Botoşani", se arată în sesizare.

Sesizarea depusă a fost analizată de membrii CNCD care au concluzionat că nu a fost vorba de niciun act de discriminare.

“Petenta nu a depus suficiente probe care să creeze prezumţia simplă de discriminare, potrivit art.20, alin. 6, din OG nr.137/2000 modificată", se arată în răspunsul CNCD.

Şi aceasta nu este singura plângere de acest gen, depusă de cetăţenii de etnie romă la adresa Uverrtura Mall, care se simt discriminaţi atunci când li se atrage atenţia că au un comportament neadecvat ce deranjează persoanele din jur.

De altfel, au fost şi situaţii în care unii cetăţeni au fost nevoiţi să renunţe la a mai servi masa în incinta Uvertura Mall sau de a viziona un film, după ce au fost deranjaţi de cetăţenii de etnie romă.

"Au fost multe sesizări din partea rromilor, însă de fiecare dată ni s-a dat dreptate. Nu discriminăm, dar dorim ca toți vizitatorii din Uvertura Mall să aibă un comportament civilizat, indiferent de etnie. Prioritățile noastre sunt clare - în direcția de a menține un centru comercial curat și civilizat, unde toți copiii, părinții și bunicii își pot petrece timpul la cumpărături, distracție și relaxare în siguranță și într-un ambient plăcut", au declarat, pentru Stiri.botosani.ro, reprezentanţii Uvertura Mall.

Citeşte şi Scandal provocat de un cetăţean de etnie romă la o cafenea din Mall!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

COD GALBEN pentru Botoșani: Ploi torențiale, vijelii, descărcări electrice și grindină!

Joi, 21 Iunie 2018
2768

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de tip COD GALBEN, valabilă pe 22 iunie, între orele 6.00 și 23.00. Pe arii extinse va fi instabilitate atm...

Care este cel mai mare sat din România? E mai mare chiar decât Bucureștiul!

Joi, 21 Iunie 2018
1441

Ei bine, este vorba despre Jina, comuna formată dintr-un singur sat din Mărginimea Sibiului, care se întinde pe 315 km pătrați.Suprafața Bucureștiului este de 228 de km pătrați. A Ji...

VIDEO - In Piata Victoriei, protestatarii cer demisia lui Dragnea dupa condamnare!

Joi, 21 Iunie 2018
378

In Piata Victoriei s-au strans deja, joi seara, aproape 1.000 de persoane care ii cer lui Liviu Dragnea sa demisioneze din functiile publice dupa ce a fost condamnat, in prima instanta, la 3 ani si ju...