Romania se pregateste de o noua impartire administrativ-teritoriala!

Romania se pregateste de o noua impartire administrativ-teritoriala!

   curierulnational.ro, arhiva

Prezent la seminarul cu tema "Oportunitatea reorganizării administrativ-teritoriale a României în plan regional", prim ministrul Emil Boc a spus că o astfel de reorganizare trebuie efectuată numai pe baza Constituţiei, fără împărţirea României în landuri ori alte structuri independente şi cu conţinut etnic.

Emil Boc a declarat însă că până la finalizarea acestui proces va mai trece o vreme, timp în care guvernul va continua procesul de descentralizare.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, este de părere că modernizarea ţării presupune nu doar preocuparea pentru reorganizarea administrativ-teritorială în plan regional, ci şi răspunsul la întrebări cum ar fi rolul statului cu pericolul proastei guvernări centrale şi locale la adresa securităţii naţionale.

În opinia sa, obiectivele reformei nu sunt de natură tehnică sau statistică, ci pur politică.

"Sunt câteva teme la care trebuie să găsim un compromis rezonabili între actorii politici naţionali şi locali, şi aceasta este principala problemă în relaţia dintre administraţia centrală şi cea locală" a mai spus Mircea Geoană.

Gheorghe Flutur, gata sa preia judetul Botosani

Reorganizarea teritorială atrage după sine revizuirea Constituţiei

România are nevoie de o structură teritorială funcţională, atât pentru absorbţia fondurilor europene, cât şi din necesităţi interne, iar soluţia juridică o constituie revizuirea Constituţiei - susţine premierul Emil Boc.

El a atras însă atenţia că "aceste regiuni nu trebuie să fie privite ca regiuni cu conţinut etnic, pentru că atunci am denatura sensul discuţiei de la care pornim. Regiunile trebuie să fie entităţi administrativ-teritoriale care să răspundă nevoilor României de o mai bună administrare a serviciilor publice pentru cetăţean şi de a răspunde calităţii de stat membru al Uniunii Europene", relateaza romania-actualitati.ro

Deputatul Attila Korodi, vorbind în numele UDMR, crede că, în conformitate cu principiile europene şi cu cel al tradiţiei, criteriul etnic face parte din tradiţia României pe regiuni specifice.

"Astãzi, criteriul etnic a fost enunţat ca o sperietoare. Nu este o sperietoare, este o realitate. Putem să fugim oriunde, dar dacă noi cântărim dezvoltarea regiunilor în Dâmboviţa-Prahova şi în Constanţa-Tulcea cu aceeaşi unitate de măsură cu care ar trebui să gândim şi în anumite zone ale Ardealului, atunci acestea automat se reflectă şi din punct de vedere etnic. Nu ai cum să alungi oamenii de acolo, pentru că oamenii trăiesc în zonele acelea", susţine deputatul UDMR Attila Korodi, citat de romania-actualitati.ro.

Reorganizarea ar putea fi făcută după modele străine

Modelele francez, polonez, slovac şi ungar oferite de reprezentanţii la Bucureşti ai ţărilor respective merită studiate de specialiştii români, însă aceste modele nu pot fi nici impuse şi nici nu trebuie copiate, este de părere Petru Filip, preşedintele Comisiei de administraţie din Senat.

Potrivit acestuia este vorba despre o chestiune tehnică, în care emoţionalul nu are ce căuta.

"Dacă acest lucru va fi făcut fără ieşiri nu ştiu de care în public, care mai de care mai emoţionale, eu cred că lucrurile, în câţiva ani de zile, pot intra pe un făgaş de normalitate şi de logică, zic eu, cu efecte benefice nu numai pentru absorbţia fondurilor, ci pentru gestionarea reală a serviciilor publice în sistem de descentralizare" a mai spus Petru Filip, preşedintele Comisiei de administraţie din Senat, conform romania-actualitati.ro.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum va fi vremea în următoarele zile!

astăzi, 10:36
120

Vremea se va incălzi si va deveni local călduroasă. Cerul va fi variabil, cu innorari temporar accentuate, averse, descarcari electrice si intensificari de scurtã duratã ale vantului,...

Ce spune ministrul Sănătății despre mâncarea din spitale!

astăzi, 10:13
99

Sorina Pintea, ministru al Sănătăţii, nu este mulţumită de tarifele pentru mâncarea din spitale. Pintea spune că încearcă să găsească soluţii pentru suplimentarea tar...

Deputat PSD Mihaela Huncă: "Investiția în educarea și pregătirea angajaților români este soluția principală pentru a diminua lipsa forței de muncă calificate din țara noastră"

astăzi, 09:57
70

Parlamentarul social-democrat botoșănean Mihael Huncă, secretar al Comisiei pentru învățământ, tineret și sport din Camera Deputaților a declarat astăzi că pentru a se rezolva pr...