Rămas bun, Domnule Profesor Panainte Fortu!

Rămas bun, Domnule Profesor Panainte Fortu!

 Prof. PANAINTE FORTU  

Cerul s-a deschis din nou, pentru a primi în Galeria Iluştrilor, un Mare OM!
Ne despărţim de un suflet ales, al eminentului profesor PANAINTE FORŢU, figură emblematică a învăţământului botoşănean.
Cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi nedidactic de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", instituţie pe care domnul profesor a onorat-o, regretă dispariţia unui reper intelectual şi moral.


Rămas bun, Domnule Profesor!

Începând de pe 15 februarie 2011 suntem mai săraci şi mai trişti, prin plecarea dintre noi a unuia dintre cei mai valoroşi dascăli ai învăţământului botoşănean, PANAINTE FORŢU.

S-a născut la 6 decembrie 1939, în satul Sarapeni, comuna Murgeni din judeţul Vaslui, într-o familie modestă, părinţi fiindu-i Georgeta şi Costică.

După ce a absolvit şcoala gimnazială în comuna natală, a urmat cursurile Liceului "Codreanu" din Bârlad, apoi Facultatea de Fizică a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi. Cu un respect deosebit, profesorul Panainte Forţu îşi amintea despre dascălii săi din anii facultăţii: C. Codreanu, C. Păpuşoi, N. Gheorghiu, academicianul Constantin Borş.

Ca profesor al Liceului "Mihai Eminescu" a pregătit mii de absolvenţi care astăzi sunt ingineri, profesori, politicieni, medici de renume din întreaga lume. Pe parcursul celor 36 de ani de profesie a pregătit sute de elevi care au iubit disciplina fizică, aceştia obţinând premii şi menţiuni la fazele naţionale şi internaţionale ale olimpiadelor de fizică. Fire glumeaţă, obişnuia să spună că pleacă la război cu ruşii, atunci când elevi ai domniei sale se calificau la etapa internaţională a olimpiadei de fizică, unde cei mai redutabili competitori veneau din spaţiul sovietic. Şi de multe ori, prin elevii săi, domnul profesor a câştigat acele războaie. Mai mult decât atât, prin exemplul personal, prin stilul de viaţă şi cel didactic, a fost îndrăgit şi respectat de către toţi elevii săi, cărora le-a insuflat dragostea de studiu şi dorinţa de autodepăşire.

Nu s-a mulţumit să studieze doar fizica, disciplină în care a performat, ci a fost preocupat permanent evoluţia societăţii, de filosofie, istorie, literatură, deseori provocându-şi elevii şi colegii în discuţii de acest gen.

Pasiunea pentru profesie şi competenţa s-au împletit cu trăsăturile deosebite ale personalităţii Omului Panainte Forţu: modestie, discreţie, generozitate, optimism, respectul faţă de toţi cei din preajmă, colegi sau elevi, pacifist, sociabil, sfătuitor, cu un fin simţ al umorului şi un accentuat simţ al datoriei.

Pentru Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" a mai pierit o stea, care ne călăuzea drumul spre performanţă, spre standarde pe care trebuie să le menţinem…

Rămas bun, Domnule Profesor!


(Colectivul Colegiului National "Mihai Eminescu" Botosani)

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
430

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
56

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
75

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...