Prima de Paste, doar o amintire pentru bugetari, rasplata pentru angajatii din mediul privat!

Prima de Paste, doar o amintire pentru bugetari, rasplata pentru angajatii din mediul privat!

Si anul acesta, prima de Paste pentru majoritatea bugetarilor se rezuma doar la salariu. Daca in ceilalti ani, pe langa leafa, angajatii de la stat primeau si cate un bonus salarial, in unele cazuri deloc de neglijat, anul acesta prima de Paste a devenit doar o amintire pentru cei mai multi dintre botosaneni.

Printre norocosii care in anii din urma au luat prima de Paste s-au numarat si angajatii Consiliului Botosani, care primeau si pana la 500 de lei brut. Din 2009 insa, de cand legislatia in domeniul salarizarii s-a schimbat, acestia si-au luat adio de la prima de Paste.

"Prime doar in sectorul nebugetar am putea sa mai identificam. Dupa modificarea Legii 330, inainte de 1 ianuarie 2009, nu se mai acorda prime. Prin introducerea Legii unice a salarizarii nu s-au mai putut plati catre salariati decat sume expres prevazute de lege. Aceste prime de Paste erau niste sume prevazute exclusiv in contractele colective de munca, dar de la 1 ianuarie 2009 s-a trecut la o alta regula", a precizat Mihai Tabuleac, presedintele Consiliului Judetean Botosani.

La Institutia Prefectului si la cele doua unitati subordonate, respectiv Serviciul de Permise si Inmatriculari Auto si Serviciul de Pasapoarte, nu s-au dat prime de Paste niciodata, iar anul acesta nu putea face exceptie. "Noi nu am beneficiat niciodata de prime de Paste", a spus prefectul Cristian Roman.

Nici finantistii nu vor avea mai multi bani in buzunare de Paste. "Noi nu am primit niciodata astfel de stimulente si nu cred ca se mai dau pe undeva, in sectorul bugetar. La situatia actuala, poate doar agentii economici mai dau, dar si la ei este greu", a precizat Andrei Paramanov, liderul sindicatului din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice.

Daca in ceilalti ani mai erau primarii care isi permiteau sa isi rasplateasca angajatii de Paste cu o suma de bani, anul acesta toti primarii spun la unison "nu sunt bani". Mai mult, zeci de primarii din judet nu mai au bani nici macar pentru salarii, fondurile ajungandu-le pana in mai, iunie.

Nici la Primaria Botosani angajatii nu vor incasa Prima de Paste. Aceasta s-a dat numai pana in 2009, cand functionarii primeau intre 200 si 300 de lei. "Nu vom acorda anul acesta prime de Paste, pentru ca ele sunt interzise prin lege", a spus viceprimarul Florin Ghiorghita.

Nici angajatii din unitatile subordonate Consiliului Local nu au motive de bucurie. "Noi nu mai dam de trei ani prima de Paste, situatia economica nu ne mai permite sa dam astfel de prime", a spus Ion Diaconu, directorul Modern Calor. La Eltrans, insa, angajatii au primit tichete cadou in valoare de 100 de lei, conform contractului de munca.
 
Vremurile bune s-au dus si pentru angajatii de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Daca in ceilalti ani plecau acasa de Paste cu sume variind intre 100-500 de lei, in 2011 nu vor primi nimic.

 

Sarbatori fericite in mediul privat!

Ma norocosi sunt insa cei care lucreaza in sectorul privat. Chiar daca criza i-a afectat pe toti, mai sunt unii patroni care inca mai acorda subordonatilor, cu ocazia sarbatorilor pascale, o mica atentie, in bani.

La Rapsodia Conf angajatii vor primi cateva zile libere. "De Paste, noi dam liber de joi pana marti, iar muncitorii vor primi banii aferenti acestor zile de concediu", a declarat Mihai Tincu, directorul Rapsodia Conf.

Si salariatii de la Electroalfa au primit deja prima de Paste, dar suma este confidentiala. "Prima de Paste deja am dat-o si este cea corespunzatoare contractului de munca", a declarat Gheorghe Ciubotaru, presedinte Electroalfa.

Si la Elsaco angajatii au motive de bucurie, pentru ca acestia vor primi cate un bonus financiar de pana la 300 de lei. "Vom da prima de Paste pentru fiecare angajat, este meritul lor ca au reusit sa faca rost de acesti bani si cred ca este o stare de normalitate sa dai angajatilor o prima de Paste", a spus Valeriu Iftime, directorul general al Elsaco.


 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
71

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
81

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
81

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...