Prefectul solicita demisiile sefilor de la Cadastru, pentru neregulile constatate de Corpul de Control!

Prefectul solicita demisiile sefilor de la Cadastru, pentru neregulile constatate de Corpul de Control!
In urma unui control efectuat saptamana trecuta de Corpul de Control de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, la Oficiul de Cadastru Botosani, unde s-au constatat nereguli atat la eliberarea vizelor pentru planurile topografice cat si la activitatea manageriala a actualului director, prefectul Cristian Roman a solicitat ieri demisia fostului director, in prezent inginer sef, Dumitru Istrate, si actualului director Mihai Luca.

“Totul a inceput la inceputul mandatului directorului Luca, cand a venit speriat la mine si mi-a spus ca s-a trezit cu o suma foarte mare in conturile Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Botosani care coincide cu perioada in care a fost dumnealui pus director. L-am rugat sa verifice din ce surse proveneau acele sume si am inteles ca proveneau din taxele pe care OCPI le percepea pentru a viza planurile topografice. In conformitate cu prevederile legale specialistii OCPI au obligatia de a viza planurile topografice intocmite in vederea obtinerii autorizatiei de construire", a declarat prefectul Cristian Roman.

Aceste vize ale planurilor topografice se elibereaza dupa ce se achita o taxa cuprinsa intre 200 si 600 lei, suma fiind in functie de volumul si valoare proiectului. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a precizat ca toata discutia a pornit de la Mihai Luca, directorul OCPI, care a trimis ulterior si o adresa Institutiei Prefectului  prin care a solicitat sprijin pentru a avea acces la toate autorizatiile de constuctii.

“In consecinta am dispus tuturor autoritatilor publice locale, strangerea autorizatiilor de construire pe o perioada de trei ani, din 2006 pana in 2009 si au fost in jur de 10.000-11.000. Toata aceasta operatiune a durat sase luni de zile numai in 2009, plus alte trei luni de zile in 2010. Trebuie precizat faptul ca o parte dintre autorizatii nu aveau vizele corespunzatoare si asta va face probabil obiectul unei viitoare actiuni impreuna cu cei de la Inspectoratul in Constructii", a spus prefectul judetului Botosani.

Institutia Prefectului a solicitat printr-o adresa celor de la Cadastru toate evidentele lor, care potrivit prefectului urmau sa fie suprapuse cu cele de la primariile din judet.

“Initial am primit un raspuns evaziv, cineva de acolo ne-a considerat amatori, am revenit cu o adresa prin care le-am reamintit ca refuzul furnizarii de date Institutiei Prefectului si la a doua solicitare poate fi considerat ca un abuz in serviciu in forma continuate care este deja o infractiune si am prinit intr-u final aceste evidente. Nici pe departe nu erau in conformitate cu prevederile legale. Impresia noastra este ca este un haos special creat ca nu cred ca si-a imaginat cineva ca exista un “nebun care sa adune 10.000 de autorizatii de la toti primarii din judet", a specificat Cristian Roman.

Dintr-o prima verificare a unui procent de 10 % din autorizatii, realizate prin sondaj, 80% din acele verificari nu se regaseau in evidentele Cadastrului, ceea ce inseamna ca acele avizele au fost eliberate ilegal, prefectul mentionand ca: "fie se dadeau pe grade de rudenie si prietenii, fie banii care ar fi trebuit sa fie incasati au ajuns in buzunarele unor baieti destepti".

In urma neregulilor constate dupa verificarile efectuate la OCPI, Institutia Prefectului a sesizat Corpul de Control al presedintelui ANCPI, care a trimis Corpul de Control la Botosani in saptamana ce a trecut, institutia fiind verificata dupa o perioada de cinci ani, de la ultimul control.

“Am discutat cu seful Corpului de Control si a confirmat toate neregulile pe care noi le-am semnalat, ba mai mult confirma multe alte neregului, in ceea ce priveste activitatea manageriala, de astazi si din trecut a institutiei. Ne va pezenta un raport complet in urmatoarea perioada. Spre rusinea asta, ne-a spus ca in cinci ani de control nu a mai intalnit un asemenea haos si o asemenea debandada in documentele OCPI, in toata tara. Deja ofiterii anti-coruptie sunt sesizati si efectueaza deja verificari existand si o lucrare penala in acest sens", a declarat Cristian Roman.

Prefectul judetului Botosani a solicitat astazi demiterea intregii conduceri a OCPI, si cea care care a fost pe parcursul perioadei verificate si cea care este in momentul de fata.

“Am solicitat incetarea mandatului de “detasare a domnului Mihai Luca si am solicitat demiterea tuturor sefilor din OCPI care se fac vinovati de aceste nereguli. Corpul de Control a depistat grave erori de management si din punctul meu de vedere aceasta institutie in ultimul an nu a fost condusa. Cred ca am gresit cu acest domn Luca si cred ca vom indrepta acest lucru, el a fost numit de la Bucuresti", a conchis prefectul.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii

astăzi, 09:37
213

Meteorologii anunță că ploile se vor extinde pe tot teritoriul țării de miercuri, însă temperaturile rămân cele normale pentru această perioadă. Vremea va fi capricioasă pâ...

"Învățământul merge pe drum paralel, prea mulți absolvenți de studii superioare ajung vânzători în hypermarket"

astăzi, 09:08
178

Deși are disponibilitatea de a fi folosită ca "poligon de încercare" pentru cei care vor cei care vor să învețe, una dintre cele mai importante companii din piața mater...

Medicii trag semnalul de alarmă: apare o nouă boală, rezistentă la antibiotice

astăzi, 08:31
708

Medicii specialiști și-au exprimat îngrijorarea. O nouă infecție cu transmitere sexuală mai puțin cunoscută chiar și doctorilor ar putea deveni una dintre cele mai răspândite boli...