Patronul Alcor Botosani, trimis in judecata de procurorii DNA!

Patronul Alcor Botosani, trimis in judecata de procurorii DNA!

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a sapte inculpati, acuzati ca au inselat statul cu peste 2 milioane de euro.

Printre acestia se numara si Radu Olteanu, acţionar majoritar al SC ALCOR SA Botoşani şi administrator al SC MOLDAVIA IMPEX SRL, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: - asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni, - complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grav, în formă continuată, - complicitate la tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, - spălare de bani, se arata intr-un comunicat al DNA.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada august 2002 - martie 2003, inculpaţii Olteanu Radu, Mohamed Kamel, Abdrabbo Nassar Khachouk Jihad Mohamad, Tănase Adrian, Garbaciuc Ion, Mahmoud Abdelfattah Abu Tahoun, Chama Omar au constituit un grup infracţional organizat în scopul însuşirii unor sume considerabile de bani prin rambursări ilegale de TVA.

În acest sens, inculpaţii au pus în practică un mecanism financiar în care au implicat mai multe societăţi comerciale tip fantomă şi prin care au realizat circuite financiare fictive sau exporturi de bunuri nevandabile, mult supraevaluate. Sumele de bani astfel obţinute erau apoi transferate prin conturile firmelor tip fantomă, în scopul ascunderii adevăratei origini, după care erau transferate în conturi din afara României.

În această modalitate, prin inducerea în eroare a funcţionarilor din cadrul Direcţiilor Generale de Finanţe Publice din mai multe judeţe şi din Bucureşti, inculpaţii au obţinut în mod injust suma totală de 7.637.154 RON (echivalentul a aproximativ 2.224.489 euro), cu titlu de rambursări ilegale de TVA şi au încercat să obţină suma totală de 2.827.247 RON (echivalentul a aproximativ 836.734 euro), pe care nu au mai încasat-o ca urmare a intervenţiei reprezentanţilor instituţiilor statului. În mod separat de acest grup infracţional, în cursul anilor 1999 şi 2002, inculpatul Khachouk Jihad Mohamad Khairo s-a asociat cu alte persoane în vederea constituirii unor altor trei grupuri infracţionale în scopul obţinerii sumei totale de 4.697.827 RON cu titlu de rambursări ilegale de TVA.

În cadrul acestor grupuri, inculpatul a pus la dispoziţie documente contabile false emise de firme despre care ştia că nu funcţionau la sediul social declarat, în scopul sustragerii de la controlul fiscal.

De asemenea, în scopul ascunderii adevăratei provenienţe a sumelor de bani obţinut, Khachouk Jihad Mohamad Khairo a transferat o parte din aceşti prin conturile unor societăţi comerciale pe care le controla. Ministerul Finanţelor, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu sumele de 7.637.154 RON şi 2.827.247 RON.

În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Olteanu Radu şi ale părţii responsabile civilmente SC MOLDAVIA IMPEX SRL.

Având în vedere că s-au sustras urmăririi penale, la data de 14 octombrie 2010, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă în lipsă a inculpaţilor Khachouk Jihad Mohamad Khairo, Chama Omar şi Mahmoud Abdelfattah Abu Tahoun.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti. 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

astăzi, 20:34
110

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

astăzi, 19:51
76

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

astăzi, 19:15
55

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...