Ovidiu Portariuc a prezentat „TOP 5 proiecte importante pentru anul 2015”! Vezi care sunt acestea si ce spune edilul despre ele! FOTO

Ovidiu Portariuc a prezentat „TOP 5 proiecte importante pentru anul 2015”! Vezi care sunt acestea si ce spune edilul despre ele! FOTO

In cadrul dezbaterii publice a bugetului local pentru anul 2015, primarul Ovidiu Portariuc si-a prezentat principalele proiecte pe care vrea sa le realizeze in acest an.

Din totalul de 35 de proiecte prezente in strategia de dezvoltare, edilul-sef al municipiului Botosani a prezentat primele cinci proiecte importante si care, in opinia sa, au sanse mari de a fi realizate.

1.Transport ecologic durabil in municipiul Botosani prin modernizarea si reabilitarea cailor de rulare a tramvaielor, inlocuirea retelei de termoficare si lucrari de modernizare a infrastructurii si suprastructurii stradale – valoarea totala a proiectului este de 28 milioane de euro.

Este un proiect de care Botosaniul are nevoie. Este un proiect finalizat in scris si asteptam ca Guvernul sa deblocheze banii pentru finantare. Trebuie inlocuita calea de rulare, vom achizitiona tramvaie noi. Daca in acest an va fi semnat proiectul, undeva in toamna, licitatia va fi intre 5-6 luni, iar anul viitor putem trece la executia contractului, a spus primarul Ovidiu Portariuc

2.Iluminat public inteligent.
Extinderea si modernizarea sistemului public de iluminat public din municipiul Botosani (montarea de stalpi noi, instalarea de cabluri, instalarea de noi corpuri de iluminat) si inlocuirea corpurilor de iluminat existente cu unele eficiente (panouri fotovoltaice) – valoarea totala a proiectului este de 3 milioane de euro.

Orasele mari au facut deja asta si au o economie de aproape 40 %. Sistemul public de iluminat din prezent este un mare consumator de energie, in jur de 30 de miliarde lei vechi anual, a completat edilul-sef.

3.Infiintarea unui parc tehnologic in municipiul Botosani cu o suprafata de minimum 10 h si cu perspective de extindere la 50 – 100 h, spatii pentru cercetare fundamentala si aplicativa de dezvoltare experimentala, de testare-incercare, spatii pentru conferinte, expozitii si seminarii, spatii pentru activitati de formare profesionala si educatie formala, spatii pentru furnizorii de servicii de afaceri – consultanta, informare, marketing, promovare, hale si parcele pentru potentiali investitori – valoarea totala a proiectului este de 20 milioane de euro.

Acesta este un proiect in asteptare. Intentia noastra este sa identificam terenul in apropierea Botosaniului, pentru a putea realiza un asemenea proiect, a spus Ovidiu Portariuc.

4. Regenerarea urbana in cartierele din municipiul Botosani – valoarea totala este de 20 milioane de euro.

“Aici ne referim la un cartier intreg ce va fi modernizat complet dupa un proiect. Acest proiect si cel cu tramvaiele sunt cele mai aproape de realizare. Noi am evaluat doua cartiere. S-a propus in prima faza cartierul Primaverii si cartierul Bucovina. Vom vedea ce va decide ministerul", a declarat primarul municipiului Botosani.

5. Reabilitatea termica a cladirilor de institutii aflate in subordinea Consiliului Local (unitati de invatamant, sediul Politiei Locale, spitale aflate in subordinea Consiliului Local) – valoarea este de 5 milioane de euro.

“Procesul de finantare se apropie de valoarea maxima. Cam astea ar fi cele cinci proiecte importante, extrase din portofoliul de 35 de proiecte existente in strategia de dezvoltare a municipiului Botosani", a incheiat Ovidiu Portariuc.

 

 

Spune-ne opinia ta