Noul val de concedieri: 90.000 de bugetari trebuie să plece

Noul val de concedieri: 90.000 de bugetari trebuie să plece
Bugetarii care îşi vor păstra locul de muncă nu vor mai primi cel de-al 13-lea salariu şi prime de vacanţă. Propunerile de concediere a unui nou val de angajaţi de la stat, de îngheţare a pensiilor şi de eliminare a bonusurilor salariale şi a subvenţiilor de încălzire, sunt incluse în varianta finală a scrisorii către Fondul Monetar Internaţional, aprobată ieri de Guvern.

Aproximativ 74.000 bugetari ar urma să fie con­cediaţi până la sfârşitul anului, pe lângă cei 27.000 dis­ponibilizaţi deja. Alţi 15.000 de angajaţi trebuie să plece din sistemul de stat în 2011, scrie Romania Libera.

Conform sursei citate, bugetarii care îşi vor păstra locul de muncă nu vor mai primi cel de-al 13-lea salariu şi prime de vacanţă. "Dat fiind că vor exista noi concedieri de cel puţin 15.000 de bugetari până la finele anului 2011, măsurile vor lăsa loc pentru a acorda o majorare modestă a salariilor din sectorul public pe parcursul anului viitor, în condiţiile îndeplinirii angajamentului de reducere a cheltuielilor cu personalul sub 39 miliarde de lei (incluzând toate formele de compensaţii, dar excluzând contribuţiile de asigurări sociale pentru militari)", se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie.

Salariile de la stat, corelate cu cele din privat

În ceea ce priveşte legea salarizării unitare, Guvernul a promis FMI că aceasta va include mai puţine sporuri, va introduce un sistem prin care salariile bugetarilor vor fi corelate cu cele din privat şi vor fi legate de responsabilităţile angajatului la locul de muncă şi de calificare. Legea va introduce o limită de 30% a cheltuielilor de personal, altele decât cele cu salariile faţă de totalul cheltuielilor de personal, şi va limita sporurile individuale pentru personalul civil, plăţile de "stimulente" urmând să fie tratate ca sporuri, mai este indicat în document. România a luat deja măsuri dure de austeritate: majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%, reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi cu 15% a majorităţii beneficiilor sociale, dar şi continuarea disponibilizărilor, prin concedierea a 74.000 de angajaţi.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ATENŢIE! COD GALBEN de polei pe mai multe drumuri din judeţul Botoşani!

astăzi, 20:10
821

 Meteorologii au emis un Cod Galben de polei pentru mai multe localităţi din judeţul Botoşani, fiind vorba de Botoșani, Flămânzi, Ștefănești, Albești, Bălușeni, Blânde...

FC Botoşani pierde al doilea amical disputat în cantonamentul din Antalya

astăzi, 19:59
230

Botoşănenii s-au văzut învinşi cu scorul de 2-0, primul gol al bulgarilor fiind marcat de românul Caludiu Keşeru în minutul 11, iar a doua reuşită a fost semnată de Natanel &...

Medeea Iancu prezintă scuze în urma incidentului de la Premiile Eminescu: "Îmi asum faptul că lectura mea nu a fost adaptată contextului"

astăzi, 18:18
998

Medeea Iancu, poeta premiată de Editura Cartea Românească în cadrul Galei de decernare a Premiului Național de Poezie "Mihai Eminescu" Botoșani, a transmis pe adresa redacți...