Neregulile constatate la Memorialul Ipotesti ar putea duce la destituirea conducerii, reiese din raportul comisiei de verificare!

Neregulile constatate la Memorialul Ipotesti ar putea duce la destituirea conducerii, reiese din raportul comisiei de verificare!
Neregulile constatate la Memorialul Ipotesti in urma controlului efectuat de comisia desemnata de Consiliul Judetean Botosani in acest scop ar putea duce la destituirea conducerii institutiei de cultura, dar si la aplicarea unor masuri de atragere a raspunderii materiale si penale, dupa caz, a persoanelor responsabile de prejudiciile create.

Mai exact, neregulile prezentate in raportul comisiei se refera la activitatea manageriala, unde s-au constatat incalcari ale dispozitiilor privind atribuirea de contracte de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si de concesiune de servicii.

De asemenea, la Memorialul Ipotesti s-au incalcat dispozitiile legii contabilitatii, ale legii privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, ale dispozitiilor legii referitoare la Codul Muncii, dar si ale dispozitiilor interne privind achizitiile si evaluarea bunurilor muzeale.

Comisia a constatat ca, pentru expertizarea a 1770 de piese si obiecte culturale s-a incheiat un contract de prestari servicii cu Ioana Cosereanu, cercetator din Iasi, obiecte a caror valoare obliga conducerea institutiei sa organizeze procedura de licitatie deschisa, fapt care nu s-a petrecut la Ipotesti, contractul fiind atribuit fara respectarea prevederilor legale, fara o nota de fundamentare a costului pentru serviciul contractat.

Rapoartele de expertizare nu sunt in conformitate cu dispozitiile legii privind protejarea patrimoniului cultural national mobil. Prejudiciul creat in acest caz depaseste 100.000 de lei noi.

Un alt act care a atras atentia comisiei de control este contractul individual de munca incheiat pe numele lui Pompiliu Craciunescu, cercetator stiintific, cu atributii de elaborare a doua studii si editarea unui volum in limba franceza.

In acest caz, spune raportul comisiei, nu a fost intocmit un referat de necesitate, iar forma de retribuire aleasa este nelegala, pentru ca elaborarea acestor studii, in situatia in care institutia nu dispune de angajati proprii specialisti, trebuia facuta in baza unor contracte de prestari servicii, cu respectarea legislatiei in domeniu. Pompiliu Craciunescu a fost angajat cu norma intreaga, 8 ore pe zi, chiar daca cercetatorul nu s-a prezentat la serviciu nicio zi.

Alte nereguli s-au gasit la decontarile cheltuielilor efectuate cu ocazia Zilelor Eminescu, conducerea neputand sa justifice cu documente cheltuirea a 10.000 de lei noi.

Nu in ultimul rand, s-a constatat disparitia unor obiecte de inventar, acestea fiind sustrase si inlocuite cu altele, precum si disparitia a cel putin trei obiecte muzeale din Bisericuta familiei Eminovici, obiecte care, scrie raportul, au fost trimise la SC Tridom Company SRL Iasi, in vederea restaurarii, impreuna cu alte 30 de obiecte, fara ca acestea sa fie inventariate. 

Raportul aminteste si faptul ca intre salariatii institutiei de la Ipotesti exista numeroase relatii de rudenie.

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu într-o clădire de lângă Parcul M. Eminescu! FOTO, VIDEO

Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
1064

Fosta clădire în care a funcționat DOC DOVA, lângă Parcul Mihai Eminescu, din municipiul Botoșani a fost cuprinsă, sâmbătă seara, de un incendiu.Un trecător a observat fl...

REZIST, la Botoșani: Ce vor botoșănenii care au ieșit în stradă! FOTO

Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
2017

Oamenii au început să se adune în fața Palatului Administrativ începând cu ora 18.00. După o oră, aproximativ 60 de persoane protestau pașnic în Piața Revoluției, ...

Protestele iau amploare în București! VIDEO

Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
311

În ciuda ninsorii puternice, câteva mii de oameni protestează în Piaţa Universităţii împotriva modificării legilor justiţiei. Manifestații sunt și în orașe precum Cluj, Timișoara, Sibiu...