Ne sta in putere sa ii ajutam pe Adelin si Valentin sa vada lumea cu alti ochi!

Ne sta in putere sa ii ajutam pe Adelin si Valentin sa vada lumea cu alti ochi!

 ADELIN SI VALENTIN, DOUA INIMI GEMENE  

Acelasi chip, aceeasi poveste si totusi doua suflete diferite. Soarta a fost cruda cu doi frati gemeni, de doar cinci anisori, care, dintr-o data, s-au trezit intr-o lume straina. Si se au doar unul pe celalalt.

Acea legatuta puternica ce se formeaza de regula intre gemeni este si mai inchegata acum intre Adelin si Valentin. Micutii, identici ca doua picaturi de apa, simt ca doar impreuna vor reusi sa mearga mai departe.

Gemenii se afla la Centrul de Primire a Minorului in Regim de Urgenta Botosani din vara anului trecut. Atunci a hotarat mama lor ca nu le mai poate oferi un adapost, si cea mai buna solutie, dupa parerea ei, a fost sa-i dea in grija statului.
Conditiile de locuit, situatia materiala si climatul familial nu erau adecvate ingrijirii si educarii micutilor. Parintii nu detineau locuinta personala si nici nu erau incadrati in munca.

Greu le-a fost celor doi copii sa se acomodeze cu noua casa. Asta o spun si reprezentantii centrului. Copiii erau agitati si speriati la inceput, fiindu-le extrem de dificil sa comunice cu ceilalti copii. Aparent, un copil de cinci ani nu intelege prea multe lucruri, insa gemenii au demonstrat ca nu e asa. Intr-un timp destul de scurt, copilasii in cautare de o mangaiere parinteasca realizeaza ca locul in care au ajuns este mult mai calduros decat era in propria familie.
 

Lipsa iubirii materne se observa insa de fiecare data cand treci pragul centrului, si primii care se agata de gatul tau, pentru a cersi o imbratisare, sunt gemenii.

"Pot spune ca au avut o evolutie fantastica. La inceput aveau o stare de agitatie, aproape inexplicabila, insa dupa un scurt timp au inceput sa socializeze si cu ceilalti copii si cu angajatii centrului. Provin dintr-o familie dezorganizata, si a fost spre binele lor sa fie adusi aici. Desi se incearca in astfel de cazuri reintegrarea in familie dupa un anumit timp, in acest caz asta ar fi ultima solutie", a precizat Tamara Balan, psiholog in cadrul Centrului de Primire a Minorului in Regim de Urgenta.
Tatal n-a tinut  cont de cele doua suflete si a plecat de acasa fara sa se uite in urma. Intr-o casa derapanata, au ramas Adelin si Valentin, doua maini de om, capabili de o iubire ce ar coplesi orice adult.

Pe cand tatal a ales sa iasa din viata gemenilor fara remuscari, mama, la fel de indiferenta, a ales sa-si inece amarul in alcool.

"Cu siguranta nu puteam lasa copiii pe mana unei mame care a vandut si becurile din casa pentru alcool. Lucram la acest caz, care m-a emotionat la fel ca toate celelalte pe care le avem acum la centru. Cautam solutia cea mai potrivita pentru gemeni", a adaugat psihologul centrului.

Sfasiat de gandul ca nepotii lui sunt pe cale sa descopere cat de cruda poate fi soarta, bunicul gemenilor le-a oferit acestora propriul acoperis. Insistenta de care a dat dovada mama in viciul ei l-a fortat pe bunic sa recurga la o masura nu tocmai fericita pentru micuti. Nenumaratele betii ale fiicei l-au determinat pe barbat sa-si calce pe inima si sa-si retraga mana pe care a intins-o nepotilor sai.

In timp ce pentru unii parinti copiii reprezinta cea mai mare avere din lume, altii se lasa lipsiti de proprii copii pentru alcool.
Cuprins de remuscari, dar constient ca nu mai poate locui cu fiica sa, bunicul gemenilor incearca sa recompenseze, intr-un fel, greseala in fata nepotilor sai, vizitandu-i cat mai des.

Potrivit specialistilor, copiii care au trecut prin impasul despartirii parintilor trebuie sa aiba ulterior un mediu care sa le arate intelegere, dragoste si incredere. Daca micutii sunt privati de acestea, pot avea lupte interioare, pot deveni introvertiti sau, din contra, prea rebeli, pot avea chiar probleme de personalitate.

Si parca nu ar fi fost de ajuns, gemenii au mai primit o lovitura de la viata. Sufera amandoi de o boala care le ingreuneaza vederea, fiind vorba de  strabism. Este o afectiune vizuala, in care ochii nu au capacitatea de a focaliza aceeasi imagine in acelasi timp. Acesta afectiune este numita si ochi incrucisati, si poate fi remediata doar printr-o interventie chirurgicala.

"Acesti copii sunt cu regim special, intrucat drepturile parintilor sunt suspendate temporar. In cazul gemenilor gasim foarte greu un asistent maternal, legea spune ca fratii, mai ales gemenii, clar nu pot fi despartiti. Incercam in primul rand sa gasim o posibilitate de a-i putea opera pe micuti  de boala pe care o au. Cert este ca se observa o diferenta destul de mare intre cum erau inainte si cum sunt acum", a declarat Cecilia Spataru, director adjunct din cadrul Directiei Generale de Asistenta Scociala si Protectia Copilului.

Peste o mie de copii institutionalizati cresc in centrele din judetul Botosani, fiind lipsiti de dragostea si atentia parinteasca. Izolati de rude si comunitate, acestia, de cele mai multe ori, nu reusesc sa se integreze prea usor in societate dupa ce parasesc centrele in care au crescut. (DIANA ACHITEI)
 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
8

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
73

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
135

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...