Mormântul celor 9 preoți din Cimitirul Eternitatea este gol! FOTO

Mormântul celor 9 preoți din Cimitirul Eternitatea este gol! FOTO

Mister elucidat în cazul mormântului din Cimitirul Eternitatea unde mii de credincioși au mers de-a lungul anilor și au aprins lumănâri și chiar s-au rugat crezând că acolo sunt ingropați nouă preoți morți în timpul Primului Război Mondial.

Pentru a cinsti așa cum se cuvine memoria celor care se presupune că erau îngropați în respectivul mormânt, reprezentanții Urban Serv au dorit să amenajeze locul de veci, dar au cerut și punctul de vedere al reprezentanților Protopopiatului Botoșani întrucât nu există niciun document care să ateste că în Cimitirul Eternitatea au fost îngropați cei nouă preoți.

Joi dimineață, cu acordul Protopopiatului, mormântul a fost deschis, însă înăuntru nu a fost găsit niciun sicriu, fiind complet gol.

“Am dorit să elucidăm un mister și să fim corecți și față de cei vii și față de cei morți. Fiind preoți înscriși pe plăcuțe ne-am pus problema că dacă ei sunt înmormântați aici atunci noi suntem datori să le facem o pomenire, să le facem rânduielile noastre creștinești. Era firesc gestul și actul de cult pe care să îl facem față de cei răposați. De o anumită perioadă de timp, anumite persoane veneau și aprindeau o lumânare și chiar se rugau făcând un act de cult și chiar eu personal le-am văzut, de multe ori. Trebuia să clarificăm dacă există cineva aici motiv pentru care să venim să aprindem o lumânare și eventual să ne rugăm. Am săpat și am constatat că nu există oseminte. Este un monument comemorativ făcut, după cum scrie pe cruce, în 1921. Am clarificat lucrurile: nu există preoți înmormântați în acest loc. Aici este doar un momument comemorativ care amintește de ei", a declarat părintele protopop Lucian Leonte.






Preotul Lucian Leonte a spus că, în general, preoții se înmormântează în curtea Bisericilor la care au slujit și crede că preoții înscriși pe crucea de la mormântul din Cimitirul Eternitatea vor fi găsit îngropați la ultima parohie unde au slujit. 

"Credincioșii pot veni aici ca la un loc comemorativ, dar nu ca la un loc de cult. Locul de cult este capela cimitirului de aici", a adăugat protopopul.






 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean căutat prin toată lumea pentru tentativă de omor, adus în cătușe din Suedia!

astăzi, 07:12
7

Poliţia Română anunţă că patru persoane urmărite la nivel internaţional au fost aduse în ţară în cursul zilei de marţi, din Italia, Suedia, Germania şi Scoţia. Doi dintre...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu și pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

astăzi, 07:00
9

Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu era iudeu din Ierusalim şi a fost unul din cei 70 de ucenici ai Domnului şi nepotul Apostolului Barnaba.La început, a fost ucenic al Sfânt...

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
97

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...