Momente festive, emotii si incidente la vizita Ambasadorului SUA in Botosani!

Momente festive, emotii si incidente la vizita Ambasadorului SUA in Botosani!

"As vrea sa recunosc meritele domnului primar Flutur, unul dintre numerosii membri ai familiei Flutur, daca locuiti in aceasta parte a tarii si nu cunoasteti niciun Flutur inseamna ca nu cunoasteti nicio persoana", a spus la Botosani Mark H. Gitenstein. Ambasadorul SUA în România, alaturi de sotia sa Libby Gitenstein si de verisoara Jenny Gitenstein, impreuna cu autoritatile botosanene au participat, joi, la activitatile organizate pentru marcarea celor 11 ani de activitate ai Corpului Pacii la Botosani.

In deschiderea ceremoniei, de la Stadion, Deborah Buckley, reprezentantul Corpului Pacii Romania, voluntar la Agenţia de Protecţia Mediului Botoşani,  a prezentat activitatea organizatiei in Romania si le-a multumit tuturor colaboratorilor si voluntarilor.

A urmat apoi discursul primarului Catalin Flutur si al ambasadorului SUA in Romania. Un mic incident a perturbat desfasurarea ceremoniei.

In timpul discursului primarului Catalin Flutur, un botosanean l-a intrebat pe ambsadaroul SUA cand vor inceta americanii atacurile din Libia sau Afganistan. "De ce sa nu vorbesc? Hai, luati-ma pe sus, nu am voie sa vorbesc, sa imi exprim opinia? Pentru că in Irak este petrol, in Afganistan este petrol, in Libia este petrol, de asta fac, invadeaza toata lumea si ei vin cu Corpul Pacii", a spus barbatul. Imediat insa acesta a fost indepartat de catre SPP-isti, iar mai apoi a parasit zona.

"Este un lucru extraordinar pe care l-am invatat de la poporul american, iar cei peste 1.000 de voluntari care activeaza in Romania de 20 de ani au efectuat in folosul comunitatii peste 730.000 de zile de munca, ceea ce nu poate fi decat un lucru extraordinar si ar trebui sa le multumim, mai ales pentru ceea ce au facut si pentru cum ne-au schimbat pe noi. Pentru ca si la noi au schimbat mentalitati. Ca vorbim de 50 de ani de la infiintarea Corpului Pacii, vorbim de 20 de ani din momentul in care a venit Corpul Pacii in Romania sau 11 ani de cand sunt in Botosani, sunt niste aniversari frumoase si trebuie cu totii, si din partea autoritatilor locale, sa uram Multi ani Corpului pacii si ca ii asteptam sa fie alaturi de noi in continuare. Cred ca atat timp cat autoritatile locale, atata timp cat voluntarii vor lucra impreuna, vom folosi si noi experienta celor din Corpul Pacii, cred ca putem da un exemplu cum putem lucra impreuna si cum putem realiza ceva. Ceea ce s-a intamplat astazi la Botosani este o dovada ca autoritatile, impreuna cu voluntarii, impreuna cu Corpul Pacii pot sa faca ceva impreuna", a spus in discursul sau primarul Catalin Flutur.



Ambasadorul SUA in Romania, Mark H. Gitenstein, a tinut la randul sau sa le multumeasca tuturor voluntarilor Corpului Pacii pentru activitatea pe care o desfasoara, dar si autoritatilor locale.

"Astazi vreau sa recunosc meritele a trei grupuri de persoane, fiindca aceste persoane ofera tot ce are mai bun de oferit tara lor. Intai de toate vreau sa multumesc lui Deborah pentru ca reprezinta tot ceea ce are mai bun de oferit SUA si pentru ca este unul din cei 1.000 de voluntari care a lucrat in Romania. Fiecare voluntar al Corpului Pacii intruchipeaza angajamentul, cretivitatea si dedicarea americanilor de a-i ajuta pe oamenii din celelalte colturi ale lumii. In al doilea rand as vrea sa recunosc meritele domnului primar Flutur, unul dintre numerosii membri ai familiei Flutur, daca locuiti in aceasta parte a tarii si nu cunoasteti niciun Flutur inseamna ca nu cunoasteti nicio persoana. Si in final as vrea sa multumesc tinerilor care impreuna cu Deborah au pictat acest zid pentru ca ei reprezinta viitorul Romaniei", a spus ambasadorul SUA in Romania.



Ambasadorul SUA a spus si cat de bucuros este si ca stra-strabunicii sai sunt din Botosani. “Stra-strabunicul meu si stra-strabunica mea au locuit in Botosani. Iar astazi am avut privilegiul sa intru in posesia unui document referitor la stra-strabunicul meu, despre care pana in acest moment nu aveam absolut niciun document. Asadar, cand voi semna pe acest zid nu o voi face doar in numele meu, ci si in numele Corpului Pacii si al familiei mele, in numele stra-strabunicului meu al stra-strabunicei mele si in numele tatalui meu, care din pacate nu mai este in viata", a spus Mark H. Gitenstein.

La finalul ceremoniei ambasadorul, impreuna cu primarul Catalin Flutur, au semnat pe zidul Peluzei Sud a Stadionului Municipal, care a fost desenat în graffiti de către tinerii botoşăneni pasionaţi de această formă de artă, intr-un proiect sustinut de "Peace Corps".

Cu ocazia vizitei la Botosani, ambsadroul, impreuna cu familia au vizitat si Sinagoga si Cimitirul Evreiesc.



Ambasadorul SUA va participa, la finalul vizitei la Botosani, la un concert sustinut de formatia Rapsozii Botoşanilor şi Klezmer music by U.S. Fulbright student Jake Shulman-Ment la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoşani.



 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum să evităm pericolele internetului, sfaturi pentru părinți!

astăzi, 14:35
4

Într-un document redactat la începutul anilor 2000 în Statele Unite ale Americii, intitulat „Familia ta și ciberspațiul”, se vorbeşte despre lucrurile pe care părinț...

Toți profesorii corectori de la Evaluarea Națională și BAC 2024 vor fi în centre de evaluare, nu vor mai evalua de acasă, anunță Ligia Deca

astăzi, 13:36
57

Profesorii corectori de la Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat 2024 vor fi în centre de examen, nu vor mai putea evalua lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a î...

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
23

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...