Meseria de parinte nu mai este atractiva! Peste 90 de asistenti maternali au parasit sistemul

Meseria de parinte nu mai este atractiva! Peste 90 de asistenti maternali au parasit sistemul
Tot mai multi asistenti maternali prefera sa paraseasca sistemul de asistenta sociala din cauza scaderii drastice a salariilor, munca depusa fiind prea mare pentru cateva sute de lei primite la leafa, mai ales ca meseria de asistent maternal presupune o atentie continua asupra copiilor luati in plasament.

De la inceputul anului trecut si pana in prezent, 93 de asistenti maternali au renuntat la meseria de parinte, care pare sa nu mai prezinte interes oricat de mare ar fi atasamentul pentru copii. Astfel, la 1 ianuarie 2009, in judetul Botosani erau inregistrati 333 de asistenti maternali, iar la 1 octombrie 2010 mai erau 240 de asistenti maternali in sistem.

"Sunt persoane care au atestatul suspendat din lipsa de copii, care au iesit la pensie, care au renuntat de bunavoie la atestat sau sunt persoane care nu mai indeplinesc conditiile cerute la reatestare. O parte din cei care pleaca din sistem invoca si problemele financiare si problemele de sanatate. 90% dintre asistentii maternali au cate doi copii in plasament, pentru ca asa este atestatul, pentru doi copii, beneficiind de 15% pentru al doilea copil", a declarat Liviu Radasanu, directorul DGASPC Botosani.

Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani, este lesne de inteles de ce se subtiaza numarul asistentilor maternali de la luna la luna, in conditiile in care pentru o munca depusa 24 din 24 de ore, "obiectul muncii" fiind mereu cu ei, intrucat nu au parte de relaxare, asa cum au restul salariatilor dupa programul de munca, salariul lor a scazut cu sume intre 350 si 450 lei.

Asadar, in septembrie 2009 un asistent maternal cu un copil sanatos lua in medie un salariu net de 1.029 lei, fata de 682 lei cat a luat in septembrie 2010, un asistent maternal cu un copil cu handicap lua in septembrie 2009 un salariu net de 1.143 lei fata de 807 lei, cat a luat in septembrie 2010, un asistent maternal cu doi copii sanatosi lua in septembrie 2009 un salariu net de 1.097 lei fata de 740 lei cat a luat in septembrie 2010, iar un asistent maternal cu doi copii cu handicap lua in septembrie 2009 un salariu net de 1.382 lei, fata de 954 lei cat a luat in septembrie 2010.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Nikos Kazantzakis - FRATRICIZII

astăzi, 21:36
68

Romanul lui Kazantzakis îmi pare o imagine în oglindă a Evangheliei, deformată de apele tulburi ale realităţii apropiate, concrete, umane şi de imposibilitatea Omului de a conştienti...

Pățania unui dorohoian: Cum a găsit mașina pe care o parcase pe marginea străzii!

astăzi, 18:22
1696

Un bărbat din Dorohoi a avut parte de o surpriză neplăcută duminică dimineața, când a ieșit din curte. Mașina pe care o parcase cu o seară înainte era grav avariată.Dorohoian...

Pentru ca vine gerul polar, ornitologii recomanda sa hranim pasarile cu slanina

astăzi, 15:12
553

Dupa ce meteorologii au anuntat ca temperaturile vor scadea drastic si vine viscolul, ornitologii fac un apel catre iubitorii de pasari. "Puneti si slanina cruda la indemana pasarilor, nu do...