Mai multe primării din județ nu își acoperă cheltuielile de funcționare! Vezi care sunt acestea

Mai multe primării din județ nu își acoperă cheltuielile de funcționare! Vezi care sunt acestea
Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Guvernului sa opreasca transferul de fonduri publice catre 90 de localitati fara venituri proprii nici pentru un sfert din cheltuielile de functionare.

Cel putin 90 de localitati din Romania, peste jumatate aflate in regiunea de Nord – Est a tarii (mai ales in judetele Vaslui, Botosani, Bacau, Iasi si Neamt), nu isi acopera in prezent nici macar 1/4 din cheltuielile administrative (salarii angajati si alesi, respectiv minime cheltuieli de functionare), acestora Guvernul transferandu-le doar in ultimul an din Bugetul de Stat aprox. 300 milioane de lei (peste 65 milioane euro).

Din judetul Botosani, pe aceasta lista figureaza comunele: Cosula, Vorona, Sendriceni, Corni, Hiliseu-Horia, Suharau, Dimacheni, Cristesti, Tudora si Stauceni.

Spre exemplu, ponderea veniturilor proprii in totalul cheltuielilor localitatii este de doar 18% in Cosula, la o populatie de aproape 3.000 de locuitori, iar la Vorona este de 21%, la o populatie de 7.961 de locuitori.

“In contextul discutiilor despre regionalizarea Romaniei, Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Guvernului sa opreasca finantarea acestora din Bugetul de Stat pana cand vor fi in situatia de a decide singure (prin referendum) asupra contopirii cu localitati invecinate, diversificarii surselor de finantare, etc. Fiecare localitate isi decide soarta in masura in care dispune de minime resurse financiare proprii pentru acoperirea cheltuielilor imperative. Politica paguboasa practicata de toate Guvernele Romaniei de pana acum – de a trimite bani unor localitati incapabile sa incaseze contributiile de la propriii locuitori – este profund incorecta fata de toti cetatenii acestei tari care fac eforturi sa isi plateasca taxele si impozitele locale", se precizeaza intr-un raport al IPP.

Potrivit IPP, doar 10% din localitatile din Romania isi permit astazi sa acopere integral din venituri proprii (impozite si taxe locale) cheltuielile de functionare (care se ridica in medie la aprox. 1 milion lei/an la o comuna).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

14 deţinuţi eliberaţi din Penitenciarul Botoşani din cauza condiţiilor proaste. Peste 150 ar putea ieşi cât de curând!

Joi, 19 Octombrie 2017
2108

14 persoane care erau încarcerate în Penitenciarul Botoşani pentru ispăşirea pedepselor au fost eliberate joi, odată cu intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu.&...

Incendiu într-un apartament din municipiul Botoșani!

Joi, 19 Octombrie 2017
3581

Un incendiu izbucnit, joi dup-amiază, într-un apartament din municipiul Botoșani a pus în alertă echipajele de pompieri, cadrele medicale și polițiștii.Vecinii au observat că di...

Poate angajatorul să-l tragă la răspundere pe salariat pentru ce face în timpul său liber?

Joi, 19 Octombrie 2017
823

Răspunderea disciplinară are obligatoriu ca temei comiterea unei abateri disciplinare. Așa cum e definită ea de Codul muncii, dacă nu există, nu se poate sancționa nici salariatul. Iar pentru f...