Mai multe primării din județ nu își acoperă cheltuielile de funcționare! Vezi care sunt acestea

Mai multe primării din județ nu își acoperă cheltuielile de funcționare! Vezi care sunt acestea
Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Guvernului sa opreasca transferul de fonduri publice catre 90 de localitati fara venituri proprii nici pentru un sfert din cheltuielile de functionare.

Cel putin 90 de localitati din Romania, peste jumatate aflate in regiunea de Nord – Est a tarii (mai ales in judetele Vaslui, Botosani, Bacau, Iasi si Neamt), nu isi acopera in prezent nici macar 1/4 din cheltuielile administrative (salarii angajati si alesi, respectiv minime cheltuieli de functionare), acestora Guvernul transferandu-le doar in ultimul an din Bugetul de Stat aprox. 300 milioane de lei (peste 65 milioane euro).

Din judetul Botosani, pe aceasta lista figureaza comunele: Cosula, Vorona, Sendriceni, Corni, Hiliseu-Horia, Suharau, Dimacheni, Cristesti, Tudora si Stauceni.

Spre exemplu, ponderea veniturilor proprii in totalul cheltuielilor localitatii este de doar 18% in Cosula, la o populatie de aproape 3.000 de locuitori, iar la Vorona este de 21%, la o populatie de 7.961 de locuitori.

“In contextul discutiilor despre regionalizarea Romaniei, Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Guvernului sa opreasca finantarea acestora din Bugetul de Stat pana cand vor fi in situatia de a decide singure (prin referendum) asupra contopirii cu localitati invecinate, diversificarii surselor de finantare, etc. Fiecare localitate isi decide soarta in masura in care dispune de minime resurse financiare proprii pentru acoperirea cheltuielilor imperative. Politica paguboasa practicata de toate Guvernele Romaniei de pana acum – de a trimite bani unor localitati incapabile sa incaseze contributiile de la propriii locuitori – este profund incorecta fata de toti cetatenii acestei tari care fac eforturi sa isi plateasca taxele si impozitele locale", se precizeaza intr-un raport al IPP.

Potrivit IPP, doar 10% din localitatile din Romania isi permit astazi sa acopere integral din venituri proprii (impozite si taxe locale) cheltuielile de functionare (care se ridica in medie la aprox. 1 milion lei/an la o comuna).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Crenvurstii de pe piata sunt de calitate din ce in ce mai proasta. Numarul chimicalelor tot creste, nimeni nu ne protejeaza

astăzi, 09:03
236

In mod normal, consumatorul ar trebui sa stie exact ce contin crenvurstii pe care ii gaseste la raft, ca sa si-i poata alege doar pe cei mai buni. Din pacate, nici producatorii si nici comerciantii nu...

Un copil a ajuns la spital după ce taxiul în care se afla s-a izbit într-un gard! FOTO

Sâmbătă, 23 Iunie 2018
1134

O cursă cu taxiul l-a dus pe patul de spital pe un copil de 8 ani, care se afla în mașină alături de părinții săi. Șoferul taxiului este cercetat pentru vătămare corporală din culpă....

Noaptea de Sânziene: "Du-te soare, vino lună, Sânzienele îmbună" VIDEO

Sâmbătă, 23 Iunie 2018
603

Potrivit traditiei, Sanzienele plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, canta si danseaza, impart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile casatorite, inmultesc animalele s...