Mai multe primării din județ nu își acoperă cheltuielile de funcționare! Vezi care sunt acestea

Mai multe primării din județ nu își acoperă cheltuielile de funcționare! Vezi care sunt acestea

Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Guvernului sa opreasca transferul de fonduri publice catre 90 de localitati fara venituri proprii nici pentru un sfert din cheltuielile de functionare.

Cel putin 90 de localitati din Romania, peste jumatate aflate in regiunea de Nord – Est a tarii (mai ales in judetele Vaslui, Botosani, Bacau, Iasi si Neamt), nu isi acopera in prezent nici macar 1/4 din cheltuielile administrative (salarii angajati si alesi, respectiv minime cheltuieli de functionare), acestora Guvernul transferandu-le doar in ultimul an din Bugetul de Stat aprox. 300 milioane de lei (peste 65 milioane euro).

Din judetul Botosani, pe aceasta lista figureaza comunele: Cosula, Vorona, Sendriceni, Corni, Hiliseu-Horia, Suharau, Dimacheni, Cristesti, Tudora si Stauceni.

Spre exemplu, ponderea veniturilor proprii in totalul cheltuielilor localitatii este de doar 18% in Cosula, la o populatie de aproape 3.000 de locuitori, iar la Vorona este de 21%, la o populatie de 7.961 de locuitori.

“In contextul discutiilor despre regionalizarea Romaniei, Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Guvernului sa opreasca finantarea acestora din Bugetul de Stat pana cand vor fi in situatia de a decide singure (prin referendum) asupra contopirii cu localitati invecinate, diversificarii surselor de finantare, etc. Fiecare localitate isi decide soarta in masura in care dispune de minime resurse financiare proprii pentru acoperirea cheltuielilor imperative. Politica paguboasa practicata de toate Guvernele Romaniei de pana acum – de a trimite bani unor localitati incapabile sa incaseze contributiile de la propriii locuitori – este profund incorecta fata de toti cetatenii acestei tari care fac eforturi sa isi plateasca taxele si impozitele locale", se precizeaza intr-un raport al IPP.

Potrivit IPP, doar 10% din localitatile din Romania isi permit astazi sa acopere integral din venituri proprii (impozite si taxe locale) cheltuielile de functionare (care se ridica in medie la aprox. 1 milion lei/an la o comuna).
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
112

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
67

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
71

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...