Măgureanu: Se ştia din anii `70 că succesorul lui Ceauşescu la conducerea PCR urma să fie Iliescu

Măgureanu: Se ştia din anii `70 că succesorul lui Ceauşescu la conducerea PCR urma să fie Iliescu

 VIRGIL MAGUREANU  

Virgil Măgureanu consideră că Revoluţia din România a avut spontaneitatea sa, deşi a fost parte a unui scenariu mondial.

Virgil Măgureanu, fostul director al Serviciului Român de Informaţii, a declarat în cadrul emisiunii 3x3 de la Realitatea Tv că l-a cunoscut pe Ion Iliescu în septembrie 1973. În plus, Măgureanu a afirmat că, atunci, se ştia că  succesorul lui Ceauşescu la conducerea PCR urma să fie Iliescu.

Măgureanu a spus că a discutat pe tema Revoluţiei Române cu mai mulţi istorici şi că s-ar putea spune că a fost sau nu o lovitură de stat în funcţie de cum este interpretat comportamentul generalului Stănculescu. "Am avut o discuţie pe această temă cu un istoric. Dacă socotim acea secvenţă în care generalul Stănculescu a dat ordine care veneau în contradicţie cu ordinele lui Ceauşescu  atunci a fost o lovitură de stat. Dacă socotim că acest lucru a fost o lovitură de stat, atunci am avut o lovitură de stat", a declarat Măgureanu.

În opinia sa, Revoluţia din România a avut partea sa de spontaneitate, deşi a fost parte a unui scenariu mondial: "Eu spun că au fost nişte ordine fireşti (n.r. cele ale generalului Stănculescu). A acţionat pe valul evenimentelor în desfăşurare. Scenariul din România a fost o parte din scenariul general al  prăbuşirii regimurilor comuniste din Europa de Est şi Sud-est. Scenariul Revoluţiei a fost convenit la nivelul SUA şi URSS, dar fermenţii scenariului apăruseră, avea şi părţi de spontan, cum se întâmplă în marile mişcări de masă", susţine fostul director SRI.

Fostul şef al SRI spune că s-a încercat declanşarea unei mişcări revoluţionare şi în alte oraşe din România, nu numai la Timişoara sau la Bucureşti: "Dacă pe 20 decembrie la Timişoara regimul Ceauşescu fusese abolit, asta are o importanţă. S-au făcut tatonari în mai multe oraşe din  România pentru ca mişcarea să înceapă la Iaşi, Cluj, dar a fost aleasă Timişoara. Tatonările veneau din afara României. Mă iau după evidenţe. Prezenţa unor trupe special angajate şi special dispersate în teritoriu nu poate fi negată, pentru că sunt documente".

 
 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O dubă a căzut de pe o platformă pe drumul Botoșani-Suceava! FOTO

Joi, 21 Septembrie 2017
3958

O mașină a zburat de pe o platformă, răsturnându-se în șanțul de pe marginea șoselei. Mașina, o dubă TV, fusese cumpărată la o licitație de o persoană din București.A fos...

Zeci de amenzi aplicate de poliţiştii rutieri pe şoselele din judeţ!

Joi, 21 Septembrie 2017
243

În urma acţiunii dedicate bicicliştilor, poliţiştii au aplicat în total 124 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor O.U.G.195/2002 privind circulaţia pe drum...

Botoşăneni fără apă la robinete din cauza consumurilor frauduloase

Joi, 21 Septembrie 2017
872

Conducta de alimentare de apă a oraşului Flămânzi, care porneşte din Botoşani, a fost proiectată iniţial pentru Filatura din oraş, însă ulterior, pe conductă s-au branşat mai to...