Lifturile din Botosani, pericol public: Asociatiile de proprietari, avertizate de ISCIR!

Lifturile din Botosani, pericol public: Asociatiile de proprietari, avertizate de ISCIR!

Majoritatea lifturilor din blocurile din municipiul Botosani au depasit de mult durata de viata normala, reprezentand un real pericol pentru toti cei care circula cu ele.

Desi sunt facute sa aiba o durata de viata de maximum 15 ani, multe dintre ascensoare au depasit aceasta "varsta" si de doua ori.

Chiar daca au fost reparate de-a lungul anilor in repetate randuri, iar reviziile sunt facute periodic, lifturile sunt intr-o avansata stare de uzura si necesita inlocuire.

Majoritatea asociatiilor de proprietari din municipiul Botosani, care au blocuri turn cu ascensoare, au primit deja notificari de la ISCIR pentru a inlocui lifturile care au durata de viata depasita, fiind dat un termen de cateva luni pentru rezolvarea acestei probleme, iar in cazul in care nu vor fi inlocuitele lifturile vechi, acestea vor fi oprite, iar locatarii vor trebui sa urce pe scari.

Intr-un bloc turn de pe strada Sucevei, liftul a fost oprit inca din luna ianuarie, intrucat este intr-o avansata stare de degradare si prezinta un pericol major daca este folosit.

Principalul inconvenient este ca locatarii trebuie sa suporte costurile cu achizitionarea unor lifturi noi, iar sumele nu sunt deloc de neglijat. Cel mai ieftin lift costa 7.000 de euro, iar cel mai scump ajunge si la 22.000 de euro.

Unii presedinti de asociatii spun ca deja au luat legatura cu firme specializate, si ca vor incerca sa le achizitioneze in rate sau sa identifice solutii, astfel incat costurile sa nu fie suportate integral de catre locatari.

"Am primit o hartie de la ISCIR prin care ni s-a pus in vedere la ultima verificare tehnica ca trebuie inlocuite si ne-a dat un termen. De exemplu, la Asociatia Sucevei 7 A si B, inclusiv Sucevei C si D, fiind in acelasi condominiu, avem termen  pana in toamna sa inlocuim lifturile. Aceste lifturi au perioada de viata, de folosinta, de circa 15 ani si fiind depasite, iesite din garantie, noi tot le-am reparat. La noi sunt demult depasite, daca blocurile sunt din 1977, de doua ori e depasita perioada si ni s-a recomandat sa luam legatura cu firme acreditate de catre ISCIR sa le inlocuim, deci nu reparatii, ci inlocuit motor, cabluri, cabina, totul sa fie nou. Deja suntem in discutii cu cateva firme din Ardeal care ne-au pus la dispozitie o documentatie, urmand ca in Adunarea Generala sa hotaram. Cel mai ieftin lift costa 7.000 de euro, iar cel mai scump e 22.000 de euro, cu camera video. Poate reusim sa achizitionam in rate, pentru ca este foarte costisitor, lumea nu are bani. Noi cei care am mai incheiat contracte de colaborare cu anumite firme care au  montate antene pe blocuri, sumele respective le strangem si le dirijam catre achizitionarea de lifturi. Aceeasi situatie este si in oras, majoritatea asociatiilor de proprietari au primit hartii de la ISCIR, pentru ca lifturile s-au montat cam in aceeasi perioada, cand au fost date blocurile in folosinta", a declarat Ioan Balan, presedintele Asociatiei de Proprietari Sucevei 7A si B.

Majoritatea asociatiilor de proprietari au primit termene pana la finalul acestui an pentru a inlocui lifturile, iar in cazul in care nu se vor conforma, lifturile vechi nu vor mai putea fi folosite deloc.
 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Statul Major al Armatei: Cum va apăra Armata Română județele Moldovei în caz de atac rusesc?

astăzi, 12:26
141

Jurnaliștii de la Ziarul de Iași i-au întrebat direct pe reprezentanții Statului Major al Armatei Române, iar aceștia au dat un răspuns evaziv legat de planurile operaționale.Sta...

FC Botoșani – Dinamo, astăzi de la ora 19:30

astăzi, 11:34
90

FC Botoșani și Dinamo se întâlnesc astăzi în etapa a șasea a play-out-ului Superligii.Înaintea partidei de astăzi FC Botoșani ocupă penultimul loc în play-out, l...

Covor asfaltic nou turnat pe drumul județean din Copălău (Foto)

astăzi, 11:18
112

După ce în toamnă a fost refăcută fundația drumului, ieri s-au finalizat lucrările de reabilitare prin turnarea de covor asfaltic pe DJ208H, în Copălău, pe sectorul cuprins î...