Legea salarizării va fi schimbată "din temelii", după alte 13 modificări şi 2 ordonanţe

Legea salarizării va fi schimbată "din temelii", după alte 13 modificări şi 2 ordonanţe

Oficialii Ministerului Muncii au anunţat că până la sfârşitul anului va fi adoptată o nouă lege a salarizării în sistemul bugetar, deşi această lege este în vigoare de la începutul anului. Motivul? Aplicarea legii a eşuat pentru că nu a fost de la început concepută pentru a funcţiona.

Conform Ziarului Financiar, Legea salarizării, elaborată la presiunea acordului cu FMI, a fost discutată timp de câteva luni anul trecut de sindicate, patronate şi de reprezentanţii Ministerului Muncii şi a avut cel puţin 13 variante înainte ca Executivul condus de Emil Boc să îşi asume răspunderea pe proiectul legislativ (în luna septembrie). Legea ar fi trebuit să afecteze 1,4 milioane de salariaţi din sistemul bugetar şi să funcţioneze pe baza unei grile de ierarhizare în care raportul între salariul minim pe economie şi cel mai mare salariu din sistemul bugetar să fie de maximum 1 la 12, unde 12 este nivelul salarial al preşedintelui României.

"Efectul general pe care l-a produs legea salarizării a fost că cei care au avut salarii mari le-au avut şi mai mari, iar cei cu salarii mai mici au avut salarii şi mai mici", susţine Petru Dandea, vicepreşedintele confederaţiei sindicale Cartel Alfa.

Reprezentanţii sindicatelor spun că noua lege "va fi schimbată din temelii" şi că legislaţia aflată în vigoare de la începutul acestui an nu a reuşit să rezolve discrepanţele din sistemul bugetar şi nici nu a permis încadrarea corespunzătoare pe funcţii din cauza unor prevederi existente în contractele colective de muncă încheiate la nivel naţional. Este greu de spus dacă noua lege va reuşi să producă efectele începând cu anul 2011, atâta timp cât cei care lucrează în prezent la elaborarea proiectului de lege sunt aceiaşi oameni care la finele lui 2009 elaborau aceeaşi lege.

"Legea salarizării va fi schimbată din temelii, va fi rescrisă după alte principii şi va fi simplificată mult faţă de varianta actuală. Dacă va reuşi să producă efecte în următorii patru - cinci ani depinde de guvernul care va fi sau nu în stare să o aplice şi de modul în care va evolua economia", spune Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

Deşi încă de la începutul anului s-au adus două ordonanţe de urgenţă care să "ajute" la aplicarea legii, publicarea salariilor angajaţilor de la stat pe site-urile ministerelor - la cererea preşedintelui Traian Băsescu - a demonstrat eşecul legii salarizării. Exemple de şoferi cu salarii de peste 4.000 de lei şi consilieri care câştigau mai bine decât ministrul au fost întâlnite în aproape toate ministerele, informeaza Ziarul Financiar.

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
476

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
64

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
81

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...