LAURA IRIMIA - Viata noastra depinde de oamenii simpli!

LAURA IRIMIA - Viata noastra depinde de oamenii simpli!

   www.adevarul.ro

O botosaneanca a invins in lupta cu boala. Nu definitiv, dar ce a fost mai greu a trecut.

Laura Irimia, o tanara de 32 de ani, a scapat cu viata datorita unor oameni de suflet. Aceasta a fost sansa ei, sansa pe care poate multi nu o au. Fiindca, daca era sa stea la mila statului, murea cu zile.

Abia cand cazul sau a fost mult mediatizat, Ministerul Sanatatii s-a autosesizat. Dar ajutorul a venit tot de la oamenii simpli, sensibili, carora nu trebuie sa le demonstrezi cu sute de hartii ca nu mai ai timp sa astepti!

Laura Irimia a aflat anul trecut ca sufera de neurinom acustic, o tumoare intracerebrala. De atunci a inceput chinul, viata luandu-o pe un fagas tumultuos, greu de inchipuit. Nimeni nu a stiut cu adevarat ce a simtit in adancul sufletului. Caci pana nu esti pus in situatii extreme nu ai de unde sa iti inchipui, decat superficial.

Doar cei dragi iti pot fi alaturi, dar in fata mortii tot singur ramai. Copiii, Denis (7 ani), Karina (12 ani) si sotul Eugen au fost cei care i-au dat taria de a lupta pentru viata. A inceput sa adune bani de peste tot, apeland la rude si prieteni, insa suma necesara pentru a se opera in Germania, era un tel foarte greu de atins. Boala avansa cu intensitate, ametelile si durerile de cap fiind tot mai chinuitoare.

Medicii i-au recomandat sa se opereze urgent, chiar si in tara, daca nu are banii necesari efectuarii interventiei in strainatate. Cu riscul foarte mare de a ramane cu sechele grave: pareza faciala, lipsa auzului, Laura si-a luat inima-n dinti.

Norocul sau a fost medicul Sergiu Stoica, un profesionist de la Spitalul privat Euroclinic, de care a auzit de la alti pacienti operati de tumoare cerebrala. Interventia prin care medicul Sergiu Stoica i-a extirpat Laurei tumoarea a durat aproape 20 de ore, fiind un record in Romania. Medicii au reusit sa scoata cam 90% din tumoare, fiindca riscurile erau prea mari.

Ei au dat insa asigurari ca "ciotul" de tumoare ramas va putea fi stopat din crestere cu niste sedinte care se pot efectua fie in tara, fie in Germania sau Turcia.

Acum Laura are in fata o noua viata. Pe langa suferinta fizica pe care a trebuit s-o indure, Laura a fost nevoita sa infrunte si privirile acuzatoare ale semenilor, fiindca s-a raspandit vestea ca a primit bani de la Ministerul Sanatatii, chipurile prin pile. In cartierul in care locuieste exista foarte multi oameni suferinzi.

La scara vecina a existat un alt caz de neurinom acustic, al unui tanar student, care pana la urma si-a gasit sfarsitul. Tot la o scara vecina locuieste un alt tanar de 32 de ani, student la Drept, care sufera de o tumoare cerebrala.

Cu cateva zile inainte de operatie, programata pentru 11 martie, toti cei din cartier care sufera de boli grave au contactat-o. Unii pentru a-i cere sfatul, altii pentru a o incuraja.

In fapt, Laura nu a primit un sfant de la Ministerul Sanatatii. Dupa ce reprezentantii forului i-au aprobat dosarul pentru finantare, i-au dat lovitura de gratie. Aceea ca dosarul e incomplet si ca mai trebuie nu stiu ce act.

Presa, crezand in buna-credinta a guvernantilor fata de tanara suferinda, a mediatizat stirea ca pe un lucru concret. Imediat au inceput sa curga felicitarile din toate partile. De la rude, cunostinte, prieteni si chiar de la persoane straine, Laura si sotul sau fiind nevoiti sa suporte tirul de intrebari despre cum a reusit sa obtina banii de la Minister. Bani pe care in fapt nu i-au obtinut.

Altii au fost si mai rautaciosi, acuzand-o pe Laura, fara a incerca sa cerceteze mai in amanunt. In realitate, cei care au ajutat-o pe Laura sa stranga cei 7.000 de euro necesari pentru interventia din Romania sunt "cativa oameni cu suflet mare", cum ii numeste ea, dar si cotidianul Adevarul, care a asigurat 3.000 de euro din intreaga suma.

Fostul director al Directiei de Sanatate Publica Botosani, Gabriel Oprisanu, cel care a dat stirea despre asa-zisul ajutor al Ministerului Sanatatii, precizeaza ca nu a fost vorba de niciun fel de pile. Impreuna cu Ministerul Sanatatii a cautat sa gaseasca o solutie pentru Laura Irimia, care a fost diagnosticata cu o tumoare intracerebrala, o forma galopanta pentru care chiar se impunea interventia.

S-a pus in discutie atat varianta tratamentului in strainatate, cat si varianta oportunitatii efectuarii operatiei in tara.

"Am reusit sa gasim un medic care sa realizeze interventia chirurgicala in tara, la Bucuresti. Pe noi ne-a anuntat MS, ea nu a venit la noi sa solicite bani. Dintr-un articol publicat in Adevarul, Ministerul Sanatatii s-a autosesizat si ne-a comunicat acest caz. Ne-am interesat la Spitalul Judetean, am identificat persoana si i-am oferit sprijin. In februarie, nu anul trecut, in scop electoral. Pe 9-10 februarie ne-a anuntat MS, nu cunosteam cazul", a precizat Oprisanu.

Acesta subliniaza ca toti cei care fac solicitari de finantare sunt tratati in mod egal. Nu se face niciun fel de rabat, fiindca atunci cand e vorba de sanatate nu e bine sa faci prioritizari. Toata lumea are prioritate maxima. In cazul solicitarilor de finantare, nu exista lista de asteptare.

"Orice cerere e prelucrata la noi si in functie de afectiune si recomandarile medicilor, aprobarea se face in urma intocmirii unui dosar care trebuie sa cuprinda obligatoriu recomandarea unui medic universitar in care sa se spuna ca boala nu se poate trata in Romania, ci doar in strainatate. MS nu a facut niciun favoritism. Toti cei care au depus cerere si au indeplinit criteriile au primit finantare. Daca Laura Irimia nu putea rezolva problemele in tara, era indrumata catre o clinica in strainatate", a mai adaugat Gabriel Oprisanu.

Una peste alta, nu ne-am prea lamurit care-i treaba cu sprijinul, din moment ce Laura Irimia spune ca nu a primit niciun ban.

Din pacate, insa, unii nu au parte de mediatizare si, din cauza prea marii birocratii, pana sa adune vraful de acte necesar, nu mai apuca sa beneficieze de asa zisul sprijin guvernamental. Asa ca isi zic pe buna dreptate: Dumnezeu cu mila!

(Diana Florescu)

LAURA A SCAPAT FARA PAREZA

www.laurairimia.blogspot.com

SA O SALVAM PE ALEXANDRA OSTAFI

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
172

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
36

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
287

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...