LA BISERICA SFANTA PARASCHEVA DIN STEFANESTI, UNDE SFINTII PLANG

LA BISERICA SFANTA PARASCHEVA DIN STEFANESTI, UNDE SFINTII PLANG

 Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva, dintr-un Stefanesti uitat de lume  

Plang si sfintii, plang si localnicii. In zadar au strigat, in van se roaga. Le este draga biserica lor, dar banii le sunt mult mai dragi altora. Celor care ii au si ii folosesc doar in campanii electorale, si doar acolo unde se aduna voturi.

La Stefanesti se ajunge greu, drumul la deal, spre granita cu Republica Moldova, fiind o incercare a temerarilor care au curaj sa infrunte pietrele si gropile. Drumul paralel, indelung pregatit, serpuieste hoteste din vale.

E drumul care iti spune vesnica poveste a unei Romanii postdecembriste: facem drumuri, putem sa facem si autostrazi, si pasaje si aeroporturi; dar de ce atata graba?!

La Stefanesti geme tacut, de cateva secole, o minune crestina uitata de lume. Biserica Sfanta Parascheva. Rareori iti este dat sa vezi asa o mandrete de biserica. Maiestuoasa, demna, frumoasa. Si subreda.

Umilitor pentru un lacas de o inaltime coplesitoare sa sufere pentru ca ii ploua prin acoperis, pentru ca ii crapa zidurile, pentru ca o dor sfintii. Si la Stefanesti sfintii plang. Plang si localnicii. In zadar au strigat, in van se roaga.

Disperati, oamenii s-au gandit sa-i faca bisericii chiar si un site. Daca oamenii nu vin la biserica, sa le intre biserica in case. Sa o vada lumea si sa o indrageasca.

Sa o ajute.

ASA SA O AJUTE DUMNEZEU!

www.stiri.botosani.ro continua sa va aduca in atentie obiectivele culturale ale judetului, monumente de o valoare de netagaduit, dar care nu reusesc sa atraga atentia autoritatilor.

Intr-un judet sarac si saracit, turismul cultural ar insemna o revigorare a locului, dar, mai ales, ar contribui la redarea demnitatii unor oameni care vin dintr-o istorie pitoreasca, fascinanta si sublima in maretia ei.

Biserica Sfanta Parascheva este monument istoric, din patrimoniul national. Dateaza, conform celor mai multe documente, de pe la 1640. A ajuns pana in anii 2000, dar acum parca nu mai are putere sa razbata timpul.

Responsabilii din cultura nu au gasit-o pana acum, dar nici nu au cautat-o. Biserica din Stefanesti este doar un numar in Lista monumentelor istorice. Atat.

Rostul acestui demers al nostru nu este unul de documentare. Ci de prezentare. Ilustram, in acest sens, Actualitatea in imagini cu secvente de la Stefanesti. Vrem doar sa va convingem sa luati atitudine.

Pentru ca pe 14 octombrie este marea Sarbatoare a Sfintei Cuvioase Parascheva, localnicii va asteapta. Cu sufletul deschis si cu inima calda.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
412

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
132

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
361

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...