Iazul Lebedelor de la Costeşti GALERIE FOTO, VIDEO

Iazul Lebedelor de la Costeşti GALERIE FOTO, VIDEO

Un iaz de pe raza localităţii Costeşti, din judeţul Botoşani, a devenit, de câţiva ani, "casă" pentru zeci de lebede.

De şapte-opt ani păsările au devenit ceva obişnuit în peisajul cotidian şi nu trece zi fără ca acestea să fie admirate de localnici, dar şi de curioşi. Zburătoarele au poposit în acest loc atrase de clima blândă şi nu se mai dau plecate.

Dacă la început au fost doar câteva zeci, numărul acestora a ajuns acum la circa 300. Aceşti oaspeţi au devenit o mândrie atât pentru proprietarul iazului, dar şi pentru locuitorii din Costeşti, în special pentru copii.

"Lebedele sunt de mai mulţi ani venite, dar acum în ultimii doi ani s-au înmulţit. Este un peisaj foarte frumos, cred că sunt 200-300. Copiii când ies de la şcoală şi trec pe lângă iaz le dau de mâncare din cornul pe care îl primesc. Cred că şi ele s-au obinşuit cu noi. Trecem pe lângă ele, de apropiem de iaz şi nu pleacă. Nu se sperie", a spus un localnic din Costeşti.








Lebedele s-au obişnuti atât de mult pe iazul de la Costeşti încât multe dintre ele stau şi pe perioada iernii.

"De acum stau toata iarna aici. Si iarna trecuta o bucată din iaz nu a fost îngheţată şi acolo au stat. Sunt multe, mai zboară, vin. Au şi pui. Trebuiau să fi plecat, dar nu e dau duse, iarna trecută s-au tot învârtit pe aici. Le mai dăm noi mâncare, vin şi alţii de prin oraş să le vadă. E frumos tare dimineaţă când răsare soarele sau seara când apune şi priveşte către iaz", a spus un alt localnic.

Cu toate că, în mod normal, astfel de specii de păsări pleacă toamna şi revin primăvara, specialiştii spun că fenomenul nu este unul neobişnuit.

Multe dintre păsările de apă rezistă şi pe perioada iernii şi pleacă doar atunci când îngheaţă luciul apelor şi nu mai găsesc hrană.
















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
12

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
142

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
123

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...