HSR si agentul constatator 007!

HSR si agentul constatator 007!

 Parcarea din care a fost ridicata masina  

Daca americanii sunt convinsi ca de Moarte si de Fisc nu scapa nimeni, botosanenii pot adauga pe lista si HSR-ul!

Firma desemnata de Primaria Botosani sa aplice Regulamentul de blocare si ridicare a masinilor parcate ilegal a reusit, zilele trecute, o contraperformanta greu de egalat: a ridicat o masina parcata legal, intr-o parcare de cartier, fara plata sau alte restrictii, departe de orice strada circulata sau vreo institutie cu oarece pretentii.

O pensionara din Botosani a avut parte la sosirea din concediu de mai multe palpitatii decat toate emotiile vacantei la un loc. Dupa ce a acceptat cu greu invitatia copiilor ei de a petrece cateva zile in strainatate, la intoarcere in Botosani, femeia a simtit ca ii fuge pamantul - pardon, parcarea!, de sub picioare cand a descoperit ca masina disparuse din fata blocului.

Asta chiar daca doamna, minutioasa si grijulie ca orice femeie, a avut grija sa isi lase masina intr-o parcare amenajata, legala, fara sa deranjeze, fara sa incurce. Intr-un final, din deranj in incurcatura, purtata pe drumuri, repezita de irascibilii nostri functionari, doamna a aflat ca, daca vrea masina inapoi, trebuie sa plateasca.

Rodica V. s-a intors din vacanta pe 17 august, la ora 3.00 dimineata. Speriata de disparitia autoturismului, a inceput sa faca cercetari la prima ora. Asa a aflat de la vecini ca, in urma cu cateva zile, s-au operat ridicari de masini in zona. Chiar daca nu incalcase nicio regula, chiar daca era anormal ca masina sa fie ridicata de HSR, doamna s-a convins repede ca anormalitatea a devenit regula: masina zacea in curtea firmei.

De la reprezentantul HSR, Rodica V. a aflat ca masina a fost ridicata pentru ca parcarea respectiva a fost asfaltata si nu pentru ca s-ar fi comis un act ilegal. Bucuria femeii de a nu fi incalcat vreo regula s-a risipit cand i s-a pus in fata Dispozitia de ridicare si blocare, prin care i se aducea la cunostinta ca a parcat masina "intr-un loc in care stationarea, oprirea si parcarea sunt interzise, conform prevederilor HCL 324 din 31 iulie 2007, articolele 4 si 5". Astfel ca, in conformitate cu HG 147 din 1992, se dispune ridicarea autovehiculului si transportul la locul de depozitare din strada Manolesti Deal apartinand SC Hi Speed Recovery.

La solicitarea lamuririlor cu privire la intocmirea actului, reprezentanta firmei HSR a indrumat-o pe pagubita la sediul Politiei Comunitare, pentru a cere explicatii de la agentul constatator, cel care a dispus ridicarea masinii.

Numai ca, la Politia Comunitara, surpriza: masina nu a fost ridicata in baza unui act intocmit de un agent constatator al Politiei Comunitare, si nici de unul al Politiei Rutiere, ci de cel al Primariei Botosani: Alexandru Vrajitoru.

Astfel ca, dupa cateva calmante si o doza necompensata de aer in piept, doamna pensionara a pornit in cautarea… agentului 007!

Alexandru Vrajitoru a recunoscut ca a semnat respectivul act, pe motiv ca parcarea respectiva a fost reamenajata, iar masina respectiva trebuia mutata.

Mai mult, spune Vrajitoru, proprietarul masinii a fost informat corect si procedura a fost respectata intocmai. Mai exact, pe 11 august, printr-o adresa din partea Primariei Botosani, Directia Edilitare, Compartimentul Transport si Siguranta Circulatiei, proprietarului i s-au adus la cunostinta situatiile in care parcarea este considerata ilegala: este vorba despre masinile parcate si stationate neregulamentar pe spatiul public – spatii verzi, trotuare, carosabil, sau alte locuri unde, conform prevederilor legale, se interzice oprirea, stationarea si parcarea autovehiculelor, sau pe locul de parcare inchiriat sau concesionat prin contract altei persoane.

Daca nu se conformeaza acestor reguli, spune comunicatul Primariei, comunicat aplicat pe autoturism, atunci "se va aplica o amenda de 2000 RON, plus cheltuielile de ridicare, transport si depozitare a autovehiculului". Termenul de conformare, precizat in comunicat, este de 48 de ore. Doar ca niciuna dintre avertizarile de mai sus nu se puteau aplica in situatia de fata!

A doua zi, insa,  printr-o noua atentionare postata pe bordul masinii, se solicita ca, incepand cu data precizata, 12 august, sa nu se mai parcheze in zona, pentru ca vor incepe lucrarile de amenajare a unei parcari. Adresa prin care, de altfel, se  recunoaste clar ca masina nu incalca nicio regula. In afara de una: proprietarul se afla in vacanta!

Astfel ca pe 13 august, la ora 13.00, masina este ridicata si transportata la sediul firmei HSR, intrucat incep lucrarile in parcare. Lucrari executate de firma Conrec, patronata de Mihai Vrajitoru. Agent constatator pe Decizia de ridicare a masinii, Alexandru Vrajitoru. Cel care, se pare, "a facut curatenie" in parcare pentru ca muncitorii firmei condusa de tatal sau sa isi desfasoare activitatea.

Nimic rau in asta, insa de ce botosaneanca trebuie ca acum, dupa ce firma Conrec si-a terminat treaba, sa rupa din pensie pentru a-si aduce masina acasa? Bani pe care bineinteles ca i-a rupt, femeia achitand suma de 214,20 lei. 

Alexandru Vrajitoru nu s-a aratat deloc impresionat de situatia femeii, care era dispusa sa demonstreze ca a fost de buna credinta chiar si prin viza de pe pasaport. Cu "documentatia" in brate, pensionara a fost nevoita sa plateasca pentru “eliberarea masinii din captivitatea HSR.

Bineinteles, toate adresele care au precedat deciziei de ridicare i-au fost inmanate tot la sediul firmei. Mai putin fotografiile! Asta desi pe decizie se stipuleaza clar: "La dispozitia de blocare si ridicare se ataseaza obligatoriu fotografia autovehiculului blocat sau ridicat de pe domeniul public al municipiului Botosani, inainte si dupa operatiunea de blocare si ridicare, precum si o fotografie a autovehiculului parcat in spatiul amenajat de operator".

Fotografii care, desigur, nu s-au facut. La final, dupa o zi pierduta in jungla functionarimii bugetare si a slujbasilor HSR-isti, botosaneanca a avut surpriza sa constate ca cele doua articole mentionate in decizia de ridicare a masinii nici macar nu au legatura cu situatia de pe teren.

Mai exact, articolele  4 si 5, invocate de agentul constatator, nu motiveaza nicicum actiunea de ridicare a masinii.

Redam integral continutul celor doua articole din Hotararea Consiliului Local Botosani, din 31 iulie 2007:
 
ART.4. Scopul activitatilor de blocare, ridicare, transport si depozitare este:
- eliberarea domeniului public de autoturismele parcate neregulamentar,
- fluidizarea traficului rutier,
- protejarea pietonilor pe trotuare, intersectii si la trecerea de pietoni sau prin locuri nemarcate,
- eliberarea trotuarelor destinate circulatiei pietonilor de autovehiculele parcate si/sau stationate neregulamentar si/sau expuse la vanzare,
- decongestionarea drumurilor publice,
- facilitarea accesului la obiectivele de interes public si turistic
- optimizarea transportului in comun,
- diminuarea problemelor legate de parcarea la domiciliu si cea de destinatie,
- asigurarea fluentei circulatiei in conditii de siguranta, fara blocari si accidente de circulatie,
- evitarea parcarii sau stationarii autovehiculelor apartinand societatilor comerciale in spatiile dintre blocuri,
- eliberarea domeniului public de autovehicolele scoase din circulatie sau neinmatriculate.
Art.5. (1) Autovehiculele sau remorcile stationate, oprite si/sau parcate neregulamentar pe domeniul public sau privat al Municipiul Botosani, vor fi blocate cu un mecanism special si/sau ridicate, transportate si depozitate in spatii special amenajate.
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
109

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
64

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
68

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...