Greva in scolile botosanene: Exista, dar lipseste cu desavarsire!

Greva in scolile botosanene: Exista, dar lipseste cu desavarsire!
Reporterului Stiri Botosani i-a fost verificat reportofonul de catre directorul unei scoli, acesta fiind speriat ca jurnalistul i-ar fi inregistrat convorbirea care avea loc in unitatea de invatamant!

Chiar daca subiectul era unul dintre cele mai importante pentru angajatii din invatamant, si anume greva anuntata la nivel national de catre cele 4 federatii sindicale reprezentative din educatie, directorul unitatii de invatamant din Botosani s-a manifestat cu totul neasteptat!
Mai mult, reporterul nu a avut voie nici macar sa fotografieze comunicatul transmis de sindicat, comunicat care se afla expus in scoala. Motivul invocat de cadrul didactic, prin care acesta si-a justificat atitudinea fata de reporter a fost ca... este director de numai doua saptamani si ca nu vrea sa iasa public cu nicio declaratie!  

Reamintim faptul ca patru federatii sindicale din invatamant au decis, miercuri, in cadrul unei sedinte comune, continuarea actiunilor de protest conform calendarului comun, ceea ce va duce la blocarea anului scolar.

Astfel, se specifica in comunicatul remis presei, profesorii nu vor trece notele in catalog, nu vor participa la examenele nationale, vor continua greva generala si vor face mitinguri de protest.

Potrivit FSLI, FEN, "Spiru Haret" si "Alma Mater", actiunile profesorilor vor avea ca rezultat blocarea sfarsitului de an scolar, se arata intr-un comunicat comun remis presei.

Cele patru federatii transmit si un apel catre salariatii din Educatie, facand apel la acestia sa nu-si "amaneteze ziua de maine in fata unui guvern incompetent si tupeist", transmitandu-le acestora va singura solutie este continuarea actiunilor de protest.

La nivelul judetului Botosani, insa, situatia este mai mult decat calma, unul dintre motivele lipsei de reactii a cadrelor didactice fiind, in cele mai multe cazuri, faptul ca sindicatele nu au transmis niciun comunicat in scoli cu privire la actiunile de protest.

"Pe mine in mod oficial nu m-a informat nimeni ca nu se trec notele in catalog si ca nu se incheie situatia scolara. Situatia scolara la noi se va incheia pana miercuri. Din ce am discutat cu profesorii nu avem probleme sa nu fie trecute notele in catalog sau sa nu fie incheiate situatiile scolare", a spus Ioan Onofrei, directorul Colegiului National "A.T.Laurian".

Aceeasi situatie se regasea, joi la amiaza, si la Scoala 10 din municipiul Botosani.

"Eu consider ca daca liderii de sindicat au luat o hotarare, oricare ar fi ea, de greva, de neincheierea situatiei scolare trebuie, trebuie sa o comunice scolilor. Pana la ora asta nu am primit nicio notificare ca profesorii s-ar manifesta in acest mod, de neincheierea situatiilor scolare sau netrecerea notelor in catalog", a spus Gheorghe Onofras, directorul Scolii nr.10.

Si la Liceul de Arte era liniste joi, conducerea scolii precizand, de asemenea, ca nu s-a primit nicio comunicare oficiala din partea sindicatelor.

"La noi nu este niciun fel de problema, notele sunt la copii in carnete, iar ele vor fi trecute in catalog cand incheiem situatia scolara, pana saptamana viitoare. Oricum noi nu am primit nicio informare de la sindicate, ca nu vor incheia situatia scoalara, ei trebuie sa ne notifice, iar eu in momentul de fata nu am fost instiintata in acest sens de sindicate. Mai mult decat atat, colegii nostri nu au facut greva, in modul de a intrerupe activitatea, bacalaureatul s-a desfasurat in mod normal asa ca tind ca cred ca vom incheia anul scolar in conditii normale", a spus Mihaela Livadaru, directorul Liceului de Arte.

Reprezentantul LSI, Liviu Axinte, spune insa ca a transmis informarea in scoli, insa a recunoscut ca nu prea are vesti din unitatile de invatamant.

"Am trimis azi dimineata (joi, nota red.) in scoli comunicatul comun al celor patru federatii, prin care s-a stabilit ca se continua actiunile de protest, prin netrecerea notelor in catalog si neincheierea situatiilor scolare. Nu stiu care va fi atitudinea profesorilor, noi am primit deja din cateva scoli cu care ne-am consultat, ne-au intrebat de aceste masuri. Maine (vineri, nota red.) avem intalnire de birou si vom lua scoala cu soala si vom vedea care este situatia din fiecare scoala, sa vedem care este participarea la acesta forma de protest", a precizat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Invatamant.

Au fost insa si directori de scoli generale in care s-a primit comunicatul comun al celor patru federatii din invatamant, dar au refuzat sa dea o declaratie oficiala cu privire la aceste masuri, sau macar sa precizeze daca se cunoaste situatia profesorilor din scoala care accepta aceasta forma de protest.

In una dintre scoli, un director a controlat reportofonul reporterului pentru ca nu cumva jurnalistul sa fi inregistrat discutiile neoficiale, motivand ca este director doar de doua saptamani si ca "nu vrea sa iasa cu declaratii in presa".
 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Eclipsă totală de Lună în noaptea de 20 spre 21 ianuarie. De ce fenomenul se mai numește și ”Lună sângerie”

astăzi, 19:11
33

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie, maximul producându-se la ora 7.12 dimineața, când Luna se află foarte aproape de orizontul de nord-vest, ...

Tu ce film ai vrea să revezi?

astăzi, 17:49
52

Filme pe care nu le-ai văzut niciodată, filme pe care le revezi și la care te întorci de ani și ani. Gustul cinefililor nu garantează că titlurile de mai jos sunt cele preferate de to...

Gripa modifică programul de vizite în cea mai mare unitate medicală din județ!

astăzi, 17:02
172

Gripa limitează accesul vizitatorilor în secțiile Spitalului Județean Mavromati, măsura fiind dispusă ca urmare a unei adrese emise de Direcția de Sănătate Publică Botoșani. Conform aten...