FOTOREPORTAJ: Vezi cum se pregatesc tudorenii pentru parada de Anul Nou! Ursi, caiuti, tigani, doctori si mascati - VIDEO

FOTOREPORTAJ: Vezi cum se pregatesc tudorenii pentru parada de Anul Nou! Ursi, caiuti, tigani, doctori si mascati - VIDEO

   Ionut Tabultoc

In ultima zi din 2013, Stiri.Botosani.ro v-a prezentat secvente video si fotografii de la spectacolul de datini si obiceiuri de iarna de la Tudora (vezi aici).

Astazi, 1 ianuarie, in prima zi a anului 2014, dorim sa va aratam cum se pregatesc satenii din Tudora pentru aceasta manifestare. In dimineata zilei de 31 decembrie am poposit la familia Foca, mai exact la Viorel Foca, om gospodar in sat care in fiecare an isi strange neamurile si prietenii in curte si cu totii se pregatesc pentru parada din centrul comunei.Inca de la ora 6 dimineata oamenii au inceput pregatirile. S-au mascat "tiganii" cei mici si s-a pregatit trasura pe care va sta ursul cel mare. La ora 7 ajung in curte si muzicantii, pentru ca nu exista formatie de datini si obiceiuri fara muzica.

In timp ce acestia isi incalzesc instrumentele, domnisoarele, imbracate in costum traditional ii ajuta pe baieti sa imbrace costumul de calusar. Afara este pregatita si o masa, iar pe ea se afla vinul, tuica si ceva dulce, iar participantii care sosesc sunt intampinati de muzicanti cu melodii de petrecere.

Intre timp a sosit si Vasile Foca, fratele gazdei noastre, care urmeaza sa imbrace costumul de urs, insa inainte de asta il imbraca pe fiul sau, pentru ca traditiile se poarta din tata in fiu.

"Este al treilea an de cand imbrac blana de urs, dar blana asta este de multi ani, au mai imbracat-o si altii", ne-a spus Vasile Foca.

La intrarea in casa, Viorel Foca si-a luat pensoanele si culorile si se pregateste sa-l picteze pe fiul sau Nicusor, pentru ca acesta va fi "tigan". Fiind destul de frig, muzicantii incearca sa-i incalzeasca pe calusari cu "Zi-i Vasile, zi-i", dar si cu melodia "Cine numele mi-l poarta", dedicatie speciala pentru Viorel Foca, mandru ca familia lui duce traditia din Tudora mai departe.

"Ceata noastra este formata din urator, tigani, ursi, caiuti, capra, doctori si mascati. Toti se aduna la mine in curte si de aici plecam la urat in centrul satului, dupa care vom merge prin sat sa-i uram pe oameni", ne-a spus Viorel Foca.Se face ora 9:30, iar caiutii incep sa repete dansul, in timp ce caii adevarati sunt inhamati la caruta.

La ora 10:00 formatia de uratori pleaca spre centrul satului, insa inainte de a ajunge acolo se opreste la casele catorva gospodari pentru a vesti Anul Nou.

Ceata domnului Foca este intampinata de gazde cu tuica, vin, colaci si cozonaci, dar si cu bani. Alaiul s-a pornit mai apoi spre centru, acolo unde i-a incantat pe cei peste 1.500 de spectatori stransi pe terenul de fotbal pentru a urmari obiceiurile tudorenilor.

Text, foto şi video: Ionuţ Tăbultoc

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prim-ministrul României, impresionat de lucrările efectuate de o firmă din Botoşani!

astăzi, 17:26
1253

Este vorba despre lucrările efectuate de compania Tehnic Asist, din Botoșani, la Aeroportul Otopeni. ”S-a terminat asfaltarea pistei 1 – adică lucruri care nu prea se mai &icir...

Când totul pare că se prăbuşeşte, dă-ţi o şansă şi continuă. Trezeşte-l pe Paganini din tine! VIDEO

astăzi, 17:18
103

Era odată un mare violonist pe nume PAGANINI. Unii spuneau că el era foarte ciudat. Alţii, că era supranatural. Notele magice pe care le scotea vioara sa aveau un sunet diferit, de aceea nimeni nu...

Scandal în Consiliul Judeţean, de la propunerea de aprobare a majorării preţului apei

astăzi, 15:16
297

Consilierii opoziţiei s-au declarat nemulţumiţi de faptul că un astfel de proiect nu s-a aflat în dezbatere publică o perioadă mai îndelungată. Radu Anton a precizat că în ul...