Duminica, Romania alege presedintele!

Duminica, Romania alege presedintele!

Duminică, 6 decembrie, are loc cel de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în care românii îşi vor desemna preşedintele pentru următorii cinci ani. Ei vor avea de ales între actualul preşedinte, Traian Băsescu, şi Mircea Geoană. Secţiile de votare se vor deschide la orele 07.00, românii putând vota până la orele 21.00.

În secţia de votare va fi, de această dată, numai o urnă, pentru buletinul pentru Preşedinţie. Pentru a vota este nevoie de actul de identitate care se dă unui membru al biroului electoral al secţiei de votare. Acesta va căuta numele în lista electorală şi apoi va înmâna buletinul de vot şi ştampila cu însemnul VOTAT, solicitând fiecărei persoane să semneze în lista electorală în dreptul numelui.

Actul de identitate va fi reţinut până când persoana votează şi va fi dat înapoi după ce este introdus buletinul de vot în urnă şi este înapoiată ştampila VOTAT.

Dacă numele tău nu se regăseşte pe lista electorală, membrii biroului electoral al secţiei de votare te vor înscrie pe o listă suplimentară. După ce ai primit buletinul de vot şi ştampila VOTAT, trebuie să intri într-o cabină de vot pentru a vota. Dacă, din motive întemeiate, nu poţi vota singur, poţi solicita să fii însoţit în cabina de vot de către o persoană pe care o alegi tu. Atenţie, însă, nu poţi fi ajutat să votezi de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de candidaţi sau de observatori.

Pe buletinul de vot sunt tipărite, în chenare diferite, numele celor doi candidaţi. Aplică ştampila VOTAT o singură dată, în interiorul chenarului ce conţine numele candidatului pe care vrei să îl votezi. Dacă nu aplici ştampila în niciunul dintre chenare sau o aplici în mai multe chenare, buletinul tău de vot va fi anulat la numărătoare şi votul tău irosit.

Primul pe buletinul de vot este Traian Băsescu, iar sub el este Mircea Geoană. Această ordine a fost stabilită în urma numărului de voturi obţinut de fiecare la primul tur al alegerilor, din 22 noiembrie.

Unde votezi?
La alegerile din 6 decembrie 2009 poţi vota la secţia de votare la care eşti arondat conform domiciliului din buletin sau la secţiile de votare speciale organizate în punctele de tranzit. În oraşe, municipii şi comune se vor organiza secţii de votare speciale, în gări, autogări, spitale şi în campusurile universitare.

Alegatorii care în ziua votării se află în alta comună, în alt oraş sau municipiu decât cel de domiciliu votează numai la secţiile de votare speciale.

Ce acte îţi trebuie ca să votezi?
Pe teritoriul României poţi vota doar în baza cărţii de identitate, cărţii de identitate provizorie, buletinului de identitate, paşaportului diplomatic, paşaportului diplomatic electronic, paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic sau carnetului de serviciu militar.
Dacă te afli în călătorie în străinătate sau ai reşedinţa stabilită în alt stat poţi vota cu paşaport simplu, paşaport simplu electronic, paşaport simplu temporar, titlu de călătorie.
Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar şi titlul de călătorie pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Atenţie! Nu se poate vota cu cartea de alegător!

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
32

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
131

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
762

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...