DE SUS, PARINTELE NE VEGHEAZA! - Galerie foto

DE SUS, PARINTELE NE VEGHEAZA! - Galerie foto

   

Copii, tineri si batrani au participat la dezvelirea bustului fostului Patriarh al Romaniei, I.P.S.Teoctist.

Zeci de preoti, in frunte cu Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, I.P.S. Teofan, si Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, I.P.S. Pimen, au oficiat o slujba de pomenire a parintelui trecut in nefiinta in vara anului 2007.

Evenimentul a avut loc la bisericuta din satul Victoria, comuna Stauceni, lacas de cult ridicat la initiativa Patriarhului.

Pentru noi, batranii din acest sat, inseamna foarte mult. Prea Sfantul Parinte a copilarit pe aceste meleaguri si parca aici lumea e mai credincioasa, spune cu lacrimi in ochi Ioana Safta, o batranica din satul Tocileni, locul natal al Parintelui.

Voi inca nu stiti cat este de important! Sunteti tineri si credeti ca e o sarbatoare la care se aduna toata lumea buna, dar sa stiti ca, de sus, Parintele ne vegheaza, mai spune un batranel.

Ziua de 7 februarie nu a fost aleasa intamplator pentru acest eveniment. In acest an, pe 7 februarie, Teoctist Arapasu ar fi implinit 94 de ani.

25 de slujitori ai bisericilor din judetul Botosani, dar si elevi ai seminarului Teologic Sfantul Gheorghe, au tinut sa participe la dezvelirea bustului.

La slujba au participat, intre sefii institutiilor de cultura botosanene, si oficialitati ale judetului, intre care prefectul Cristian Roman, presedintele Consiliului Judetean, Mihai Tabuleac, dar si primarul comunei Stauceni, Cosmin Epuras.

Pentru noi evenimentul de astazi este extrem de important. Am vrut sa dezvelim bustul pe 10 decembrie, insa atunci nu a putut I.P.S Teofan sa ajunga la Botosani. Nu este important numai pentru noi, locuitorii comunei Stauceni, ci pentru tot judetul. Cand vor trece pe aici isi vor aminti ca am dat un Patriarh Romaniei, a declarat primarul comunei Stauceni, Cosmin Epuras.

Bustul este opera botosaneanului Marcel Manastireanu. Manopera a costat 14 000 de lei.

Nici nu mai conteaza cat a costat, atata timp cat El va ramane vesnic aici, a mai adaugat Cosmin Epuras.

 

Patriarhul Teoctist Arapasu s-a nascut la data de 7 februarie 1915, in satul Tocileni, din judetul Botosani, intr-o familie cu 11 copii. In 1928 a intrat ca frate la Schitul Sihastria Voronei, sapte ani mai tarziu fiind numit monah la Manastirea Bistrita, sub numele de Teoctist, iar peste doi ani a fost hirotonit ierodiacon.

In 1945 a absolvit Seminarul Teologic din Bucuresti, cu Magna cum laude. Dupa moartea fostului Patriarh al Romaniei Iustin Moisescu, in 1986, a devenit loctiitor de Patriarh, si in acelasi an a fost ales Patriarh, fiind intronizat la 16 noiembrie.

La sfarsitul lunii iulie 2007, I.P.S Teoctist a incetat din viata la Spitalul Fundeni din Capitala, in urma unor complicatii aparute dupa o interventie chirurgicala.



 

IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei:

In prima parte a fost oficiata o slujba a parastasului pentru odihna sufletului parintelui Patriarh Teoctist Arapasu, a parintilor sai, Dumitru si Marghioala, a fratilor si surorilor sale si a acelor arhierei care, intr-o forma sau alta, au avut un cuvant greu de spus in viata marii personalitati. Rugaciunea de binecuvantare a monumentului, stropirea cu aghiazma, dezvelirea lui si cuvinte rostite intru aducere aminte.  

 

Cosmin Epuras, primarul comunei Stauceni:

Comunitatea noastra sarbatoreste ziua celui care a fost Patriarhul tarii romane, Theodor Arapasu, care nu mai este printre noi. Dar noi tinem sa il avem tot timpul in preajma noastra, construind acest monument care ne va aduce aminte tot timpul de Teoctist. Multumim IPS Parinte Teofan, care ne-a dat binecuvantarea de a ridica acest monument, Consiliului Local, ce a asigurat finantarea, si nu in ultimul rand sculptorului in viata, cum ii place sa i se spuna, Marcel Manastireanu, care a investit nu doar munca, ci si mult suflet. 

 

Cristian Roman, prefect de Botosani:

Botosani este considerat de multi si pe buna dreptate un taram ales. Aici s-au nascut mari personalitati ale neamului romanesc. Nume ca Iorga, Eminescu, Enescu au depasit ca notorietate hotarele tarii. Tot de aici a luat calea oranduielilor sfinte cel care avea sa ajunga intai statatorul Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Parinte Teoctist. Pilda, modul sau de viata trebuie urmate si duse mai departe. Daca facem suficienta liniste vom auzi de acolo de unde este el acum rugile sale facute pentru iertarea pacatelor noastre. Noua ne revine sarcina sa nu dezamagim si sa pastram vie memoria sa. Faptul ca astazi suntem aici e dovada ca Prea Fericitul Parinte este inca prezent in constiinta noastra.

 

Mihai Tabuleac, presedintele Consiliului Judetean Botosani:


Este o mare onoare pentru noi, botosanenii, faptul ca azi suntem in tovarasia IPS Parintele Teofan Mitropolitul Moldovei, PS Calinic Botosaneanul, Preacinstitului Arhiepiscop Pimen al Sucevei si Bucovinei. Ne amintim de Patriarhul Teoctist Arapasu, cel care s-a nascut la Tocileni, care a facut foarte multe pentru poporul roman, a luptat pentru unitatea ortodoxismului, a luptat pentru reintroducerea invatamantului religios in scolile generalele de toate profilurile, a reinfiintat foarte multe seminarii. A fost cel care a facut ca Romania sa fie vizitata de Papa Ioan Paul al doilea. Dar cel mai important lucru pe care l-a facut a fost ca ne-a lasat o pilda de viata. Noi cinstim memoria inaintasilor noastre facandu-le case memoriale, statui, biserici, dar cred ca avem datoria sa facem acest lucru in primul rand prin modul in care ne comportam noi insine. Noi, botosanenii, avem datoria sa ne comportam cu demnitate. 


 

 

 



 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone își prezintă scuzele după victoria Botoșaniului cu Dinamo: ”Vreau să explic de ce mi-am ieșit din fire!”

astăzi, 08:48
81

Bogdan Andone (49 de ani), antrenorul celor de la FC Botoșani, a avut o ieșire nervoasă la partida câștigată cu Dinamo, 2-1.Tehnicianul s-a certat cu arbitrul partidei, în prima r...

Verdictul medicilor în cazul morții artistului de 40 de ani, din Botoșani. ”Nu a suferit, s-a stins brusc...”

astăzi, 08:12
469

Durere imensă în familia cunoscutului artist Daniel Relenschi. Fratele său, Cătălin, care devenise la rândul său cunoscut prin creațiile plastice, s-a stins din viață la doar 40 de...

Orașul în sărbătoare: O nouă pictură stradală în Botoșani! (Foto)

astăzi, 07:34
260

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani, începând de miercuri, 24 aprilie, cetățenii pot admira o nouă pictură stradală.Potrivit prof. Claudia Hârtie, de la Școal...