Cum se pot frauda alegerile... cu premeditare!

Cum se pot frauda alegerile... cu premeditare!

   www.evz.ro

Un tânăr de 35 de ani vrea să demonstreze, duminică, cum pot fi fraudate alegerile pentru Peşedinţia României, fără ca vinovaţii să fie traşi la răspundere. Alexandru Grama a devenit celebru pe 28 noiembrie 2004, când s-a autodenunţat după ce-a votat de trei ori la secţii diferite din Iaşi.

"Vreau să arăt că se poate vota de mai multe ori la alegerile prezidenţiale din 2009, adică să fraudezi alegerile şi să nu păţeşti nimic", susţine Alexandru Grama, din Neamt.

Anul acesta, tânărul şi-a propus să testeze vigilenţa şefilor de secţii din Bucureşti, iar în această dimineaţă Alexandru Grama a pornit spre Capitală.

Grama este foarte încrezător că va reuşi să "fenteze" autorităţile deoarece nu se votează cu cartea de alegător, iar actualele timbre autocolante sunt special făcute pentru a permite votul multiplu.

"N-am păţit nimic în 2004. Am fost anchetat vreo 10 ore pentru că am încălcat legea privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Nu am vrut decât să demonstrez românilor că alegerile pot fi foarte uşor fraudate. Prima dată, mi-am exprimat votul corect, iar la celelalte două secţii mi-am autoanulat votul, ştampilând în dreptul mai multor partide. Dacă nu mă autodenunţam, nu mă căuta nimeni să mă întrebe de sănătate", rememorează Grama evenimentele de acum cinci ani.

Primul vot, la secţia lui Băsescu

Tânărul din Neamţ consideră că metoda sa nu poate da greş pentru că are o carte de identitate provizorie, valabilă un an, document pe care l-a plastifiat şi care-i va permite să intre în orice secţie şi să se înscrie pe listele suplimentare.
 
"După ce depun buletinul de vot pe actul de identitate mi se aplică autocolantul cu menţiunea Votat. Trec pe o foaie de hârtie secţia, dezlipesc autocolantul şi-l lipesc pe foaie. Tot aşa voi proceda şi la alte secţii, iar după terminarea alegerilor merg şi anunţ poliţia despre ce am făcut", explică Grama.

Nu se teme de închisoare

Sancţiunile pentru fraudarea alegerilor sunt stipulate în OU 95/2.09.2009, care se referă la modificarea şi completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României. La articolul 265 se arată că fapta persoanei care votează: a) fără a avea acest drept; b) de două sau mai multe ori; c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals. "Aşa e la noi, la români. Oricine poate face ce vrea fără să fie pedepsit. Toată lumea ştie că dacă ajungi după gratii e suficient să demonstrezi că eşti bolnav, nu suporţi regimul dedetenţie şi eşti un om liber", susţine Alexandru Grama.

PRECEDENT

A votat de trei ori la alegerile din 2004

La alegerile prezidenţiale din 2008, Alexandru Grama a votat, prima dată, cu o carte de identitate provizorie, la Secţia 19 Iaşi, de pe strada Străpungerii Silvestru. A dezlipit timbrul autocolant şi a mers la Secţia 165, din strada Milcov, după care la Secţia 139 din Pantelimon Halipa.

La vremea respectivă, preşedinţii celor trei secţii de votare au confirmat că Alexandru Grama figura pe listele suplimentare destinate votanţilor din alte localităţi ale ţării.

Sursa: evz.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O maşină a poliţiei a fost implicată într-un accident, pe o stradă din Botoșani! FOTO

astăzi, 17:01
3118

Evenimentul a avut loc la intersecţia Bulevardului Mihai Eminescu cu strada Octav Onicescu. Maşina poliţiei circula dinspre sediul IPJ spre strada Sucevei, iar impactul a fost cu un autoturism VW G...

Băgat în spital de propriul cal!

astăzi, 16:42
2053

Tot mai mulți botoșăneni ajung la Unitatea de Primire Urgențe după ce au fost răniți de animalele din gospodărie, în special de cai.Ultimul caz s-a înregistrat sâmbătă....

Viceprimarul unei comune botoșănene, la un pas de a fi exclus din PSD!

astăzi, 16:25
784

Zilele unui viceprimar din județul Botoșani ca membru al organizației județene a PSD sunt numărate. Acesta a fost deja exclus ca urmare a unei decizii a Biroului organizației locale, iar hotăr&...