Cristian Roman, despre sefa ISJ: "Sunt deficiente de management, poate puse pe seama tineretii"

Cristian Roman, despre sefa ISJ: "Sunt deficiente de management, poate puse pe seama tineretii"
Jurist in concediu fara plata, fara ca ISJ sa poate prezenta cererea de concediu. Contract de 20.000 de lei pe an cu o firma de avocatura, insa doar pentru anumite spete, care nu tin de litigiile de munca. Sute de dosare pe rolul instantelor judecatoresti, fara ca ISJ sa poata dovedi ca s-au formulat aparari in aceste procese! Concluzia comisiei de control a prefectului la Inspectoratul Scolar Judetean a fost aceea ca sunt deficiente de management.

Unul dintre aspectele verificate in cadrul controlului efectuat in scoli si la Inspectoratul Scolar Judetean, prin ordin al prefectului Cristian Roman, a fost si acela privind modul in care conducerea Inspectoratului a gestionat situatia litigiilor de munca, pe care cadrele didactice le-au intentat pentru castigarea drepturilor salariale, in perioada 2009-2011.

Concluzia comisiei de control a fost aceea ca situatia nu a fost gestionata corect.

"Am constatat ca inainte de 2011 nu exista nicio evidenta a dosarelor aflate pe rolul instantelor judecatoresti, desi Inspectoratul Scolar Judetean a fost parte in fiecare din aceste procese. Nu exista o evidenta a dosarelor in care institutia si-a formulat aparari, nu putem sti acum daca a facut sau nu aparari. Am mai stabilit ca, desi exista dispozitia inspectorului scolar general privind modul de gestionare a documentelor, aceasta dispozitie nu este respectata. Unul din atributele managerului este controlul, daca dai dispozitie si nu le verifici nu poti sa spui ca ti-ai indeplinit actul managerial pana la final", a declarat prefectul Cristian Roman.


Juristul pleaca in conditii neelucidate legal!

In urma verificarilor facute la Inspectoratul Scolar Judetean, comisia de control a concluzionat ca cererea prin care juristul institutiei a intrat in concediu fara plata pentru un an de zile a fost aprobata fara temei legal. Ba mai mult, prefectul Cristian Roman sustine ca, desi a solicitat o copie dupa aceasta cerere, pana la data finalizarii controlului aceasta nu i-a fost pusa la dispozitie.

"Un lucru foarte interesant este ca ISJ-ul a avut jurist pana in data de 12 iulie 2010, cand in toiul bataliei, ca printr-o minune, Consiliul de Administratie, si aici este de discutat, ii aproba o cerere de concediu fara plata, pe un an de zile. Spunem ca aproba o cerere de concediu fara plata, noi nu am vazut aceasta cerere. Exista doar o hotarare a Consiliului de Administratie, care nu avea nicio treaba sa aprobe acest lucru, este atributul managerului, aceasta decizie nefiind urmata de o decizie a inspectorului scolar general. Desi am cerut in mod expres sa mi se puna la dispozitie o copie a cererii de concediu fara plata depusa de doamna respectiva, pana la data finalizarii controlului acest document nu a fost prezentat, ceea ce noua ne creeaza intemeiate suspiciuni privind existenta unei astfel de cereri. Mie nu mi se pare normal ca singurul jurist din institutie, in conditiile in care sunt atatea procese pe rol, sa plece in concediu de plata. Consideram ca nelegala aceasta aprobare, nu exista un temei legal pentru acordarea unui concediu fara plata de o perioada de un an de zile, nu exista o lege care sa reglementeze aceasta problema", a spus reprezentantul Guvernului in teritoriu.


Contract de 20.000 de lei anual cu o firma de avocatura!

Ba mai mult, s-a descoperit ca in 2010, in perioada cand Inspectoratul Scolar Judetean avea jurist, s-a incheiat un contract cu o firma de avocatura, care sa se ocupe insa doar de anumite spete.

"Foarte interesant mi se pare ca in aprilie 2010 Inspectoratul Scolar Judetean incheie un contract de asistenta juridica cu un cabinet de avocatura. In baza acestui contract, cabinetul de avocatura s-a ocupat doar de 12 litigii, care nu aveau nicio legatura cu litigiile sindicatelor. Am inteles ca onorariul a fost undeva la 20.000 de lei pe an, fara a se preciza perioada pentru care s-a incheiat contractul. E perfect legal sa faca un astfel de contract, dar nu mi se pare normal ca juristul ala ori nu stie, ori nu a facut, ori a fugit in Italia, treaba lui ce a facut, dar sa nu iti pese pur si simplu ca ai procese cu proprii tai salariati. Nu e corect", a precizat prefectul Cristian Roman.


Prefectul: Deficiente de management!


Prefectul sustine ca desi in 2011 a fost angajat un jurist care a preluat cauzele aflate pe rolul instantelor, nici dupa angajarea acestuia nu au fost respectate reglementarile privind circuitul documentelor in ceea ce priveste gestionarea litigiilor de munca.

"Datorita acestor carente de management si a acestui mod defectuos de evidenta a corespondentei nu se poate face dovada ca inspectorul scolar general a luat la cunostinta de continutul sentintelor comunicate sau ca a dispus intr-un fel sau altul prin rezolutii promovarea unor cai de atac la sentintele deja existente. Sunt deficiente de management, poate puse pe seama tineretii, aceste lucruri le-am discutat si cu inspectorul general, nu sunt secrete", a concluzionat Cristian Roman.


 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Drama unui băiat de 13 ani diagnosticat cu cancer - Un SMS de 2 Euro la 8832 cu textul “Antonio” îl ajută în lupta cu maladia!

Marţi, 22 Ianuarie 2019
2821

Antonio Hoinaru este un copil de numai 13 ani, care până la această vârstă a dobândit maturitatea vieții, înainte de vreme. A fost un copil absolut normal, ca toți copiii:...

Se zbate între viață și moarte, după o noapte petrecută în ger!

Marţi, 22 Ianuarie 2019
967

A ajuns la spital cu o temperatură a corpului de doar 22,6 grade Celsius! După o noapte petrecută în zăpadă, femeia în vârstă de 84 de ani era aproape înghetață de...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului, în plină iarnă!

Marţi, 22 Ianuarie 2019
402

Două case de pe strada Tomis, din municipiul Botoșani, au fost afectate marți după-amiază de un incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric.Pompierii b...