Cristian Popovici a demisionat din fruntea Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani: Vezi ce l-a determinat sa ia aceasta decizie!

Cristian Popovici a demisionat din fruntea Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani: Vezi ce l-a determinat sa ia aceasta decizie!

 CRISTIAN POPOVICI  

Dupa sase ani in care a condus Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani, prim-procurorul Cristian Popovici a renuntat la functie, pentru a fi avocat. El si-a inaintat demisia Consiliului Superior al Magistraturii pe data de 26 octombrie.

Cristian Popovici a devenit avocat dupa ce a castigat un proces intentat Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si Baroului Botosani. Prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani sustine ca la finalizarea mandatului, in iunie 2012, oricum ar fi dorit sa se retraga din magistratura, dar a fost nevoit sa isi dea demisia acum din functia detinuta in cadrul  Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani datorita modificarilor care au survenit in ceea ce priveste exercitarea profesiei de avocat.

"In urma procesului pe care l-am avut cu Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Baroul Botosani am decis sa valorific statutul de avocat, este o optiune mai veche, este o decizie pe care am dorit sa o iau dupa finalizarea mandatului actual, in iunie 2012. In luna iunie insa avocatii si-au modificat statutul, iar in modificarile propuse pe noul statut toti cei care eram in magistratura si aveam calitatea de avocati incompatibili suspendati nu mai puteam profesa, era prevazuta expres lipsirea de efecte a deciziilor de acest gen. Ca urmare a acestui fapt, pe 14 iunie am formulat o cerere la Baroul Botosani pentru inscrierea pe tabloul avocatilor incompatibili incepand cu 1 octombrie, urmand sa depun intre timp si actele de demisie. A fost o decizie favorabila din partea Baroului, puncte de vedere contrarii sunt in aceasta materie, nu numai in Botosani, ci in intreaga tara. Uniunea a hotarat anularea deciziei respective, in urma procesului practic irevocabil se constata si calitatea de avocat si obligarea Baroului in sensul acceptarii cererii de trecere", a spus prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani.

Cristian Popovici recunoaste ca a mai avut o tentativa de a renunta la magistratura in urma cu doi ani si spune ca o influenta in luarea deciziei a avut-o si familia, dat fiind faptul ca munca de procuror a presupus renuntarea la o parte din timpul liber.

"Este o decizie foarte grea, mai ales raportat la faptul ca prin excelenta munca de procuror e o munca frumoasa, dincolo de toate asperitatile, insa este o optiune mai veche. Eu am vrut sa plec din sistem in 2009, intr-un alt context, dupa ce am promovat un examen de admitere ca notar public, insa din motive preponderent subiective am ramas. Oricum decizia era luata, cei apropiati mie stiau ca la finalizarea mandatului vreau sa plec, am incercat sa nu pierd statutul de avocat pentru ca in conditiile actualului statut al profesiei va fi mult mai greu, daca nu chiar imposibil pentru cei in situatie juridica ca a mea sa isi argumenteze punctul de vedere. In ultimul an si jumatate, 70% din timpul liber l-am petrecut la serciviciu si acest lucru lasa urme, apar capitole pe care le neglijezi in viata privata si asta este si unul din motivele pentru care la un moment dat am luat decizia de a trece in mediul privat", a marturisit Popovici.

Chiar daca a fost acceptat in Baroul Botosani, Crisian Popovici a sustinut de curand si concurs pentru accederea in Baroul din Galati, si spune ca a luat o astfel de decizie pentru ca: "m-am inscris la examen pentru ca perioada de inscriere pentru admitere in avocatura era anterioara termenului de recurs in procesul meu si nu am vrut sa pierd ocazia de a ma prezenta la un examen pentru dobandirea calitatii de avocat. Teoretic insa de pe 22 septembrie puteam sa nu ma mai duc la examen, insa am vrut sa continui, pentru ca un examen e bun, indiferent de situatie, examenul practic nu va mai produce efecte pentru ca am calitatea de avocat constatata prin hotarare judecatoreasca. M-am inscris pentru concurs la Galati pentru ca nu am vrut pur si simplu sa pun intr-o lumina proasta institutia in care imi desfasor activitatea, ar fi parut poate ca un gest de slabiciune intr-o perioada destul de agitate, plina de evenimente strict legate de activitatea noastra si pur si simplu am vrut sa evit, am cautat discretie, atata tot", a precizat prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani. 

Popovici recunoaste ca trecerea de la profesia de magistrat la cea de avocat va fi dificila, dar spunea ca porneste pe noul drum cu un atu.

"Va fi dificil pentru ca 12 ani gandirea a fost setata in cu totul alta directie, insa totodata, cel putin din punctul meu de vedere, comparativ cu cineva care incepe maine sa profeseze va fi mult mai simplu, pentru ca stiu foarte bine care sunt mecanismele constituirii unui dosar penal, stiu foarte bine unde sa caut si ce sa caut, va trebui sa ma adaptez la rigorile profesiei, la timpii de asteptare in fata instantei, este alta profesie, dar din perspectiva strict profesionala 12 ani in procuratura constituie un atu", a spus Cristian Popovici.

Prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani are si un regret.

"Ca neimplinire este investitia de la Saveni, o investitie pornita in 2005 cand am primit terenul de la Primaria Saveni, iar datorita unui curent de opinie existent la un moment dat la Ministerul de Justitie privind desfiintarea Parchetului si instantei Saveni a fost blocata investitia la acea data, intre timp s-a revenit, probabil sunt sanse in perioada urmatoare, daca vor fi si bani, sa se realizeze", a mentionat Cristian Popovici.

Cel mai probabil, locul sau va fi luat, ca interimar, de prim-procurorul adjunct Titiana Ungureanu, pana la organizarea concursului.
 
Cristian Popovici, in varsta de 37 de ani, a lucrat in magistratura 12 ani, iar de sase ani este prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani. El isi va incepe activitatea de avocat de pe 1 decembrie 2011.
 

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
24

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
196

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
154

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...