Contabilii de la stat sunt in ceata: Nu stiu cum sa calculeze salariile!

Contabilii de la stat sunt in ceata: Nu stiu cum sa calculeze salariile!
La trei saptamani de la intrarea in vigoare a legii salarizarii unitare, contabilii din institutiile de stat nu stiu inca cum sa calculeze salariile angajatilor.

Confuzia este generala: legea spune ca salariile nu scad (o parte dintre sporuri sunt incluse in salariul de baza), dar nu da nicio garantie despre pastrarea veniturilor la nivelul anului trecut. Mai exact, bugetarii stiu ca salariile vor ramane la fel, dar nu se stie care sporuri vor fi pastrate.

Toata lumea asteapta norme suplimentare!
 
Guvernul avea pe ordinea de zi a sedintei de miercuri discutarea normelor de aplicare a legii salarizarii unitare, dar decizia a fost amanata pentru o sedinta speciala care va avea loc luni.

"Credem ca unele sporuri vor ramane pe dinafara in ciuda faptului ca se garanteaza, prin lege, salariul de anul trecut. De fapt problema este ca legea stipuleaza ca salariul este garantat, dar nu si venitul. Avem motive sa credem ca veniturile vor scadea, dar asteptam detalii suplimentare", spune Florian Stroe, directorul financiar al Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti.

Reprezentantii Liceului Miguel de Cervantes din Bucuresti, ca si cei ai Scolii 152 din Capitala spun ca nu stiu inca sa calculeze salariile pentru ianuarie, pentru ca nu s-au lamurit inca ce sporuri intra automat la salariul de baza.

Legea salarizarii unitare include in salariul de baza sporurile, dar nu toate, si, incercand sa garanteze stabilitatea veniturilor, actul normativ stipuleaza ca acele sporuri care nu sunt incluse in salariu vor fi reglementate prin norme suplimentare, care insa intarzie.

Alte institutii sunt mai norocoase. Reprezentantii Curtii de Conturi spun ca nu au multe neclaritati in aplicarea legii, pentru ca si institutia are un regim special, un regim in care nu se aplica atatea sporuri care dau bataie de cap contabililor.

"Singura nelamurire se refera la aplicarea sporului stiintific de doctor. Nu stim ce se va intampla cu el", spun reprezentantii institutiei.

"Cu siguranta vor aparea actele normative si ordinul celor doi ministri, ministrul muncii si ministrul finantelor, pana cand se vor calcula salariile pentru luna ianuarie, pentru ca exista cateva neclaritati. Sa vedem ce se va decide in sedinta de guvern de luni", spune Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii.

"Singurele venituri care vor scadea sunt cele ale profesorilor care aveau si salarii de merit, care se acorda pentru un procent de 15% din profesorii fiecarei institutii si se va scadea si procentul de 2% pentru fondul de premiere de care beneficiau pana acum profesorii", spune Liviu Pop, secretar general in Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

40.000 din cei 271.000 de profesori din Romania vor avea salarii mai mici de luna viitoare, cand li se va scadea veniturile cu 10% (cat reprezinta gradatia de merit).

Cele mai mari salarii pe care le poate obtine un profesor sunt in invatamantul superior, de cateva mii de lei pe luna. La polul opus se afla profesorii debutanti din invatamantul preuniversitar, care castiga incepand cu 778 de lei net.


50.000 de bugetari castiga sub 707 lei

Pe de alta parte, circa 50.000 de bugetari vor avea salarii mai mari incepand cu prima luna a acestui an, ca urmare a intrarii in vigoare a legii salarizarii unitare.

Acestea sunt singurele cresteri salariale de care vor avea parte in acest an, majorarile fiind bugetate numai pentru angajatii de la stat care castigau anul trecut intre 600 si 705 lei pe luna.

"Incepand cu luna ianuarie, vor creste numai salariile brute ale bugetarilor care castiga mai putin de 705 lei. Ultimele calcule arata ca pana in 50.000 de bugetari castigau anul trecut intre 600 si 705 lei", sustine Mocanu.

In prezent, exista doua salarii minime, unul in sectorul privat, de 600 de lei si unul in sectorul public, de 705 lei, care a fost majorat odata cu aplicarea legii salarizarii unice.

 

 

Sursa: zf.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

10.000 de tineri părăsesc România în acest an pentru a studia în străinătate

Joi, 19 Iulie 2018
217

Cele mai căutate sunt cele din Marea Britanie, Danemarca şi Olanda. Şansele de a studia la cel mai înalt nivel, dar şi haosul din învăţământul românesc, sunt principalel...

Parintilor care se tem de cadrele didactice

Joi, 19 Iulie 2018
277

- Silviu, auzi, nu vrei tu să te duci la şedinţa cu părinţii?, începe cu prudenţă Luminiţa.- Ce s-a întâmplat?- Silviu, eu nu pot să stau de vorbă cu diriginta lui ...

Sfântul Ilie, aducătorul de ploi. Superstiţii în tradiţia populară de Sânt Ilie

Joi, 19 Iulie 2018
478

Sfântul Ilie 2018. Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ilie. Sfântul Ilie este cinstit de creştini, vineri, ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte...