CJ trebuie sa restituie 400.000 de lei. "Nu se doreste de catre noul Guvern ca primariile sa isi plateasca datoriile", spune Tabuleac!

CJ trebuie sa restituie 400.000 de lei. "Nu se doreste de catre noul Guvern ca primariile sa isi plateasca datoriile", spune Tabuleac!
Consiliul Judetean are de restitut 400.000 de lei, din cei 2 milioane de lei primiti prin ultima Hotarare de Guvern data de Guvernul Ungureanu, din fondul de rezerva, dupa ce noul Guvern, condus de Victor Ponta, a dispus ca banii dati catre primarii si Consiliile Judetene, care inca nu au fost cheltuiti, sa fie returnati.

Mihai Tabuleac, presedintele Consiliului Judetean, sustine ca acest demers al noului Guvern este de neexplicat, in conditiile in care banii au fost dati cu destinatii clare, respectiv pentru plata arieratelor si cofinantarea proiectelor europene.

Seful CJ a precizat ca in loc sa se ia banii de la toate administratiile-locale, mai intai ar fi trebuit sa se faca o verificare in teritoriu pentru a se vedea unde au fost alocate fonduri in mod nejustificat si de acolo sa fie restituite.

"Luarea banilor inapoi de la primarii este o mare greseala, reprezinta o eroare totala care reflecta dispretul autoritatilor centrale fata de cele locale, si de asemenea dispretul fata de cetateni. Noi atunci cand am incercat sa includem in bugetul judetului si in bugetul primariilor sumele defalcate prin legea bugetului de stat, pentru echilibrare si intretinerea drumurilor, liderii politici de la USL ne-au blocat si ne-au creat un risc major ca noi, un judet cu mare nevoie de resurse, sa nu putem utiliza fonduri de aproape 300 de miliarde de lei vechi. Pentru 2 milioane de lei pe care i-am primit prin Hotararea de Guvern, care a fost pusa la zid prin aceasta ordonanta, a fost nevoie sa vina seful suprem al celor doi lideri locali si sa ii ia si pe aia", a spus Mihai Tabuleac.

Din cei 2 milioane de lei primiti, Consiliul Judetean a reusit sa cheltuiasca 1,6 milioane.

"S-a facut o greseala pentru ca nu s-a tinut cont de faptul ca de plata datoriilor pe care primariile nu au capacitatea directa sa le achite, de sustinerea proiectelor cu finantare europeana nu raspund numai primarii, mai presus decat orice raspunde Guvernul acestei tari. Este o situatie care nu se incadreaza in normalitae, faptul ca primariile din judet raman in urma in ceea ce priveste plata datoriilor si vine Guvernul si ia banii inapoi. Cand primariile vor ajunge in situatia de blocaj financiar nu tot Guvernul trebuie sa vina sa rezolve problema? Pentru ca si primariile si Guvernul gestioneaza banii cetatenilor. Faptul ca i-a luat inapoi inseamna ca nu se doreste de catre noul guvern ca primariile sa isi plateasca datoriile si sa faca absorbtie de fonduri europene", a mentionat Tabuleac.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A murit cunoscutul realizator de radio Andrei Gheorghe! VIDEO

Luni, 19 Martie 2018
283

Televiziunile centrale au anunțat, luni seara, că a murit Andrei Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuti realizatori radio și TV.Ciprian Romanescu, purtator de cuvant al IPJ Ilfov, a confirmat ...

IMAGINI EMOȚIONANTE! Pompierii si jandarmii botoşăneni alături de copiii cu sindrom Down, în "Ştafeta Prieteniei"!

Luni, 19 Martie 2018
205

Organizat de Asociaţia „Down Activ –Moldova” pentru a marca Ziua Mondială a Sindromului Down, care se sărbătorește în fiecare an pe 21 martie, concursul „Devoltare p...

Conferință și recital Marieta Baciu - "Martie – Caleidoscop Cultural Universal"

Luni, 19 Martie 2018
99

Muzica lui Johann Sebastian Bach este ca un univers infinit, perfect desenat, al cărui mister nu va fi niciodată pe deplin descifrat. Miercuri, 21 martie 2018, începând cu ora 16:00, Biblioteca Ju...