CAZ INCREDIBIL: O botoşăneancă nu mai are niciun drept asupra salariului ei, după ce a fost lăsată la mâna executorilor! FOTO

CAZ INCREDIBIL: O botoşăneancă nu mai are niciun drept asupra salariului ei, după ce a fost lăsată la mâna executorilor! FOTO

O tânără din Botoșani a avut parte de un șoc când a mers să își scoată de pe card salariul și a constatat că nu mai are niciun ban în cont, aflând ulterior că întreaga sumă i-a fost luată de un executor judecătoresc, cu încuviințarea băncii.

A mers să ceară socoteală, dar cei de la bancă i-au spus că executorul dispune de contul ei, în timp ce executorul i-a transmis că banca i-a pus la dispoziție toți banii, după cum susține femeia.

Credit la... dobândă!

Alexandra Pîntea a cumpărat în anul 2008 două laptop-uri pentru care a semnat un credit în valoare de 4.500 de lei oferit de EFG Retail Services. Timp de doi ani, tânăra a plătit ratele regulat, câte 160 de lei pe lună, iar după acești doi ani a cerut să i se spună cât mai are de plată din împrumut. Femeia a constatat atunci cu stupoare că valoarea creditului era aceeași, spunându-i-se că timp de doi de fapt ar fi achitat doar dobânda.

Alexandra Pîntea s-a hotărât atunci să nu mai plătească nici un leu. Ea spune că timp de doi ani, până în 2013, nu a fost contactată de nimeni în vederea achitării acestui credit, iar în vara anului trecut a fost sunată de un executor judecătoresc care i-a spus că va fi executată silit, dar nu s-a întâmplat acest lucru.

"În anul 2008 am făcut un contract printr-o firmă nonbancară. Timp de doi ani am plătit rata, 160 de lei pe lună, apoi am constatat că plăteam doar dobânda, iar pe facturile care veneau acasă scria că e rata lunară, nu scria că e dobândă. Nu am mai plătit. În august anul trecut am primit o înștiințare de la executor că voi fi executată silit pe motiv că nu am achitat rata dar de atunci nu am mai primit absolut nimic", povesteșete Alexandra Pîntea.



Hăţişuri legislative: Banca a dat întreg salariul executorului!

De curând, tânăra și-a schimbat locul de muncă, iar în ziua în care trebuia să ia primul avans și a mers să își scoată banii, de pe card, săptămâna aceasta, a constatat că nu are niciun leu în cont.

Cei de la bancă i-au spus că întreaga sumă a fost luată de executorul judecătoresc. Femeia a cerut explicații și de la bancă și de la executorul judecătoresc  dar spune că cele două părți își pasează vina și nimeni nu ii spune de ce i s-a luat întreaga sumă de bani.

"Am mers să îmi iau salariul iar doamna de la ghișeu mi-a spus că nu am de luat nimic pentru că mi-au fost transferați toți banii la executor. Am rămas șocată, nu îmi venea să cred că mi-a luat toți banii. Nici măcar nu am fost anunțată. Nu am știut absolut nimic. Acum mi-au pus poprire pe tot salariul, iar de la bancă au dat vina pe executor. Am mers la executor și mi-a spus că nu e vina lui că trebuia să primească o treime din salariu și e vina băncii. Am mers din nou la bancă și dau vina unii pe alții. Executorul spune că a trimis la fostul meu loc de muncă înștiințare, dar fostul șef nu m-a anunțat și în plus dacă a trimis trebuia să aibă confirmare de primire. Banca spune că el administrează banii mei, salariul meu și  spune că a primit dispoziție de la executor să dea toți banii, întrucât contul este blocat de el și administrează banii cum vrea el", a mai precizat Alexandra Pîntea.



Femeia ar trebui ca în data de 10 să ia lichidarea, dar se teme că nici atunci nu va vedea niciun leu, pentru că deja i s-ar fi spus că și de această dată îi vor fi luați toți banii, și consideră că ceea ce se întâmplă în cazul său este un exces de zel.

"Eu am de gând să achit rata, să termin, să nu mă mai caute, dar să nu îmi ia toți banii. Eu cu ce trăiesc?", a spus tânăra.

Lege favorabilă, dar nimeni nu o aplică!

Alexandra Pântea a mers și la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului, dar acolo a fost îndrumată să depună o sesizare la bancă, ceea ce a și făcut, dar fără a primi vreun răspuns concret.

Noul cod de procedură civilă și Codul muncii prevăd în mod expres că drepturile bănești cuvenite salariaților nu pot fi urmărite decât în anumite limite: până la 1/2 din salariul net pentru sumele datorate cu titlu de întreținere și până la 1/3 din salariul net pentru alte datorii.



Tăcere sau sfidare?

Contactat pentru a-și exprima un punct de vedere cu privire la acest caz, de care se ocupă, executorul judecătoresc Ionuț Temneanu  nu a dorit să facă vreo declarație.

Și reprezentanții băncii, BRD, la care femeia are contul în care i se virează salariul, au fost întrebați despre acest caz și au promis că vor formula un punct de vedere, dar până la publicarea articolului nu l-au remis.

Alexandra Pîntea susține că dacă situația va rămâne neschimbată și nu i se va oferi nicio explicație pentru cele întâmplate și va continua să i se ia întregul salariu se va adresa unui avocat.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
71

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
42

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
46

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...