Bugetarii nu se pot bucura de deciziile instantelor cu privire la reducerea cu 25% a salariilor!

Bugetarii nu se pot bucura de deciziile instantelor cu privire la reducerea cu 25% a salariilor!
Bugetarii obţin degeaba în instanţă sentinţe conform cărora reducerea salariilor cu 25% a fost ilegală. Premierul Emil Boc se apără cu decizia Curţii Constituţionale sau impune HG-uri prin care se amână plata restanţelor. Sindicatele ameninţă cu sute de mii de acţiuni în instanţă şi ameninţă cu proteste dacă Guvernul continuă să amâne executarea sentineţelor prin acte normative.

Tot mai multe instanţe decid că reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor sau a indemnizaţiilor de concediu în cazul profesorilor este ilegală. Cu toate aceastea, Guvernul susţine că banii nu vor ajunge în conturile celor care au obţinut sentinţele executorii.

"Decizia Curţii Constituţionale privind Legea de reducere a salariilor este de constituţionalitate. O decizie judecătorească a unei instanţe nu poate opri aplicarea legii, iar această decizie va fi atacată la instanţele superioară, nefiind definitivă", a precizat premierul Emil Boc.

Solicitat de jurnalişti să comenteze motivarea Tribunalului, potrivit căruia diminuarea salarială reprezintă o încălcare a dreptului de proprietate conform Convenţiei Drepturilor Omului, premierul a răspuns ironic: "Dar când patronii dumneavoastră au fost obligaţi să vă taie salariile au încălcat drepturile omului?".

Magistraţii Tribunalului Vâlcea au decis că reducerea salariilor cu 25 la sută în cazul a şase funcţionari de la Primăria Voineasa şi a doi judecători care au contestat în instanţă decizia de diminuare a salariilor este ilegală , astfel că cele opt persoane ar urma să îşi primească banii înapoi.

Guvernul are însă şi alte pârghii prin care ignoră sentineţe definitive şi irevocabile. Astfel, drepturile salariale câştigate în instanţă de bugetari până în prezent vor fi plătite începând cu 2012, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate de Guvern în primăvara acestui an.

Drepturile salariale restante câştigate în instanţă de bugetari, devenite executorii până la data intrării în vigoare a OUG adoptate miercuri, se achită astfel: în 2012 se plăteşe 34% din sumă, în 2013 - 33%, iar în 2014 - diferenţa de 33%.

Actul normativ se referă la autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din bugetul de stat, din bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, din venituri proprii şi subvenţii de la stat sau chiar finanţate integral din venituri proprii, scrie Realitatea.net.

Valoarea totală a drepturilor salariale restante câştigate în instanţă se ridică la 2,16 miliarde de lei, reprezentând 0,4% din PIB, a precizat atunci Ioana Muntean.

Guvernul a adoptat anul trecut Hotărârea cu numărul 71, potrivit căreia plata drepturi salariale câştigate în instanţă până la 31 decembrie 2009 urma să se facă astfel: în anul 2010 - 34% din valoarea titlului executoriu, în 2011 - 33% şi în anul 2012 - diferenţa de 33%. Potrivit unei OUG adoptate în martie 2010, şi drepturile salariale restante câştigate în instanţă anul acesta urmau să fie plătite eşalonat, în 2011, 2012 şi 2013.

"CCR nu are atribuţii în a limita atribuţiile instanţelor de judecată, nu poate amenda hotarâri definitive", susţine avocatul Aurelian Pavelescu.

În ceea ce priveşte procedura de amânare cu anii a plăţilor, sindicatele ameninţă cu alte proteste. "Vreau să vă atrag atenţia că hotărârile  judecătoreşti chiar dacă sunt executorii, domnul Emil Boc presupun că vor merge pe varianta ordonanţelor de urgenţă în care vse va amâna la nesfârşit plata acestpr drepturi legale hotărâte de către instanţă", a precizat Marius Nistor, preşedinte executiv Federaţia Spiru Haret.

Alianţa "Sed Lex" spune că are peste 80.000 de acţiuni în instanţă privind reducerea salariilor cu 25% iar în urma deciziei Tribunalului Vâlcea, potrivit căreia diminuarea este ilegală, peste 5.200 de angajaţi vor mai da statul în judecată pentru recuperarea banilor care le-au fost luaţi din iulie.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a declarat, joi, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că este firesc ca instanţele să dea câştig de cauză bugetarilor care au reclamat reducerile salariale cu 25%.

Sebastian Oprescu a declarat că SNFP are acţiuni în instanţă pentru toţi colegii, fiind vorba despre 350 de acţiuni colective pentru recuperarea tăierii de 25%.

Liderul sindical a declarat că numărul mare de acţiuni în instanţă a dus la un blocaj, în prezent fiind date termene şi în lunile mai, iunie sau iulie 2011. Sebastian Oprescu a declarat că bugetarii îşi vor recupera drepturile pierdute pe cale judecătorească, mai informeaza realitatea.net.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Rezultatele finale la etapa județeană a Olimpiadei de limbi romanice, la Botoșani!

astăzi, 08:01
99

Județul Botoșani va avea reprezentanți la etapa națională a Olimpiadei de limbi romanice, care se va desfășura în perioada 31 martie-6 aprilie 2018, în Dâmbovița - pentru lim...

În memoria eroilor salvatori: Trei ani de la tragicul accident în care a sfârșit ambulanțierul Constantin Brânzilă!

astăzi, 07:20
566

Zi tristă pentru Ambulanța Botoșani. În urmă cu trei ani, pe data de 19 martie 2015, un ambulanțier murea în misiune, iar colegii trag astăzi un semnal de alarmă cu privire la prior...

Cum au fost împărțiți peste 80 milioane lei pentru întreținerea drumurilor naționale! Botoșani, printre județele cu cei mai puțini bani

astăzi, 06:58
292

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, prin Directia Regionala de Drumuri si Poduri Iasi, a împărțit banii pentru un contract legat de o serie de lucrări de &ic...