Botosaneanul Leon Danaila: "Dumnezeu mi-a dat creier, maini, judecata, eu trebuie sa le utilizez pentru binele omului"- VIDEO

Botosaneanul Leon Danaila: "Dumnezeu mi-a dat creier, maini, judecata, eu trebuie sa le utilizez pentru binele omului"- VIDEO

 LEON DANAILA  

I se spune sculptorul de creiere. Si e, el insusi, cel mai mare creier cu care Romania ar trebui sa se mandreasca. E cel mai mare neurochirurg de la noi, si o somitate internationala. Are pentru om un respect pe care rareori il simti in Romania. Tocmai de aceea nu cere rasplata. In marea lui intelepciune a inteles ca nu are de la cine.
Academii de peste tot din lume il au sau il vor ca membru, si colegi de breasla de peste tot ii cauta sfatul. Are peste 40 de carti scrise, 80 de brevete de inventator si peste 35 de mii de operatii pe creier la activ. Un record care il face unic in lume.

Profesorul, doctorul si academicianul Leon Danaila are 77 de ani si o jumatate de secol de cand repara creiere umane. Pentru posteritate va ramane unul din cele 500 de mari genii ale secolului.

Leon Danaila s-a nascut pentru a salva oameni de la moarte. Pe el insa nu l-a putut salva nimeni de la o viata mai mult decat modesta, de incercari de marginalizare si chiar de persecutie. Pana si reputatul profesor Constanitn Arseni a fost invidios pe geniul sau. Asa ca mentorul si-a izgonit discipolul ca sa nu il puna in umbra.

De fapt, Leon Danaila functiona inca de pe atunci ca un mecanism, ca o prelungire a microscopului chirurgical pe care el l-a introdus in tara, pe vremea cand nimeni de la noi nu auzise de asa ceva. Si tot el este cel care a introdus in premiera laserul. Datorita lui in anii 80 in neurchirugia vasculara s-a produs o revolutie.

In ciuda conditiilor improprii, Leon Danaila si-a continuat calatoria in incredibila lume a creierului uman. Asa a ajuns sa opereze capete mari. Printre ele primul ministru nord coreean din vremea lui Kimir Sen.

Nu a cerut niciodata bani, nu a facut compromisuri. Academician si profesor a devenit abia cand s-a terminat sirul de pile. Iar el, de 20 de ani, isi foloseste salariul infim si faima internationala ca sa-si poata dota sectia pe care o conduce.

Geniu sau Dumnezeu, pentru unii. Pentru altii, inca un halat alb platit cu maruntis, liber sa isi ia lumea in cap, asa cum li s-a sugerat si alti medici. El insa a ales sa traiasca la el in tara, intr-o modestie demna.

Norocul lui este ca are o filosofie de viata sanatoasa. Tine sa manance doar o data pe zi. Traieste ca un ascet, invata ca un student pereptuu.

Spune ca pentru el fiecare celula e sfanta. Are pentru om un respect pe care rareori il simti in Romania. Tocmai de aceea nu cere rasplata. In marea lui intelepciune a inteles ca nu are de la cine. (antena1)

Leon Dănăilă (n. la 1 iulie 1933, Darabani, Botoșani) este medic specialist neurochirurg la Spitalul "Gh. Marinescu" din București. El a fost ales ca membru corespondent al Academiei Române (la 24 octombrie 1997) și apoi membru titular al acesteia (din 20 decembrie 2004).

Vezi si: Botosaneanul zilei - LEON DANAILA - Un darabanean recordman mondial in neurochirurgia vasculara

 

 

 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
113

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
68

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
72

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...