Botoșănean despăgubit de o firmă londoneză, după un cumplit accident de muncă!

Botoșănean despăgubit de o firmă londoneză, după un cumplit accident de muncă!
La 32 de ani, viața unui botoșănean avea să ia o întorsătură neașteptată. Fost sportiv de performanță în România, Cătălin venise de doar șase luni în Marea Britanie, atunci când a suferit un groaznic accident la locul de muncă.
 
După aproape doi ani, firma al cărui utilaj a fost aproape să îi curme viața, a acceptat să plătească o despăgubire și numai după ce dosarul a fost înaintat instanței.
 
"A apăsat accelerația și m-a lovit încă o dată!"
 

28 iulie 2011. O zi pe care Cătălin Mascan, din Botoșani, nu o va uita niciodată. Venise în Londra din februarie, același an, și își găsise de lucru la o firmă londoneză, specializată în demolări și transportarea deșeurilor. În acea zi, Cătălin lucra pe o mașină care trebuia să ridice un skip (container pentru gunoi) dintr-o zonă centrală a Londrei.
 
Firma care îl angajase avea contract pentru acest serviciu cu o altă companie, ce se ocupă de amenajarea și întretinerea grădinilor.
 
Cum skip-ul nu era încă plin, Cătălin a așteptat aproximativ un sfert de oră pentru a fi umplut, operațiune pe care o făcea un utilaj (dumper) al firmei de grădinărit. "După ultima cupă, i-am spus șoferului să aștepte. Am întrebat dacă pot să iau o lopată, ca să mai golesc din skip, pentru că era supraîncărcat", a povestit Cătălin. "Apoi, m-am suit și am început să dau cu lopata pământul la o parte". Atunci, a avut loc lovitura: "Eram cu spatele și nu am observat. Am simțit o lovitură puternică în abdomen. Când m-am întors, am auzit un englez cum striga la șoferul de pe dumper să dea cu spatele. Șoferul s-a panicat, a apăsat accelerația și m-a lovit încă o dată!", a relatat Cătălin clipele de groază prin care a trecut.
 
La început nu și-a dat seama cât de grav era rănit, așa că a încercat să să meargă pe propriile sale picioare. După câțiva pași, a căzut. Avea hemoragie internă, lucru pe care avea să îl afle abia la spital.
 
Opt luni de recuperare
 
"Tot timpul am fost în stare de conștiență sau semiconștiență. Șoferul de pe dumper și ceilalți oameni de acolo nu au știut ce să facă. Apoi, am auzit când a venit salvarea, am văzut și mai mulți polițiști. Se auzeau sirene. În 2-3 minute, cred, am fost ridicat și transportat la o ambulanță, care m-a dus la spital. Acolo, investigațiile au arătat că aveam hemoragie internă. Aveam intestinul gros și mai multe organe afectate". Operația prin care a trecut Cătălin Mascan a durat cinci ore. Apoi, în zilele petrecute pe patul de spital a trebuit să mai fie operat încă o dată, din cauza unor complicații. Viața i s-a schimbat radical. Timp de opt luni a trebuit să stea acasă, să se recupereze, fără posibilitatea de a munci.
 
A fost vizitat de fiul patronului companiei pentru care lucra, iar ajutorul a venit, pentru început, tot din partea acestuia. Chiar dacă nu aveau nicio vină pentru producerea accidentului, conducerea companiei a decis să îi plătească în continuare același salariu, săptămânal, până se va pune pe picioare.
 
Cătălin nu știa care îi sunt drepturile și nu credea că va obține prea mulți bani drept despăgubire. Știa că Poliția îl reținuse pe conducătorul dumperului care îl lovise, iar cei de la firma de grădinărit dădeau vin pe acela pentru accident.

În spital, a răsfoit Ziarul Românesc, în paginile căruia a găsit și firma de avocați Levenes, reprezentată de Remus Robu. Și-a spus că nu îl costă nimic dacă pune o întrebare, așa că a sunat, iar în scurt timp a fost vizitat de una dintre angajatele firmei de avocatură.
 
Cazul i-a fost preluat de profesioniști, care știau că dreptatea e de partea sa. "Nu știam prea multe. Auzisem, o dată, că cineva căzuse de pe schelă, și a fost despăgubit apoi. Personal nu știam că poți obține bani dintr-un accident, chiar și rutier.
 
Eram obișnuit cu legea din România, care nu îți oferă multe posibilități", a mărturisit Cătălin. Din 2011 și până în 2013, au fost făcute cercetări, anchete, atât de către polițiști, cât și de specialiștii de la Inspectoratul pentru Sănătatea și Siguranța Muncii (Health and Safety Executive). "S-a tergiversat, au încercat să amâne cât au putut", a declarat el. "Au încercat să îmi facă oferte mai mici decât suma pe care o ceruseră avocații. Patru oferte mi-au făcut, pe care le-am refuzat. În cele din urmă au plătit suma cerută".
 
Acum, Cătălin lucrează din nou ca șofer, s-a recuperat bine după operație și speră să nu aibă parte de complicații: "Medicii mi-au spus că este posibil ca în următorii patru ani poate apărea o infecție sau o hernie". Spune că a avut norocul să aibă o constituție fizică foarte bună. "Am făcut volei și fotbal de performanță. Mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă în locul meu ar fi fost unul mai firav? Probabil că tragedia ar fi fost mai mare". Despre șoferul care l-a lovit spune că a primit 100 de lire amendă și o atenționare din partea Poliției, relateaza Ziarul Romanesc.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sindicaliștii din penitenciare: Suntem în criză financiară! Se pune problema suspendării unor drepturi

astăzi, 10:55
26

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) atrage atentia ca sistemul penitenciar se afla in criza financiara, existand posibilitatea ca anumite drepturi sa fie suspe...

Kazuo Ishiguro - URIAŞUL ÎNGROPAT

astăzi, 10:22
45

"Căci să te temi de moarte, cetățeni, nu este nimic altceva decât să-ți închipui că ești înțelept fără să fii; înseamnă să crezi că știi ceea ce nu știi. ...

Avertismentul ANPC: Nu cumpăraţi peşte şi produse din peşte din locuri neautorizate! Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa mâzguită, lipicioasă, deshidratată!

astăzi, 10:09
92

Directorul general în ANPC Paul Anghel recomandă celor care cumpără peşte cu ocazia Sarbatorii Bunei Vestiri si a Floriilor, conform tradiţiei, să nu cumpere din locuri neautorizate, enume...