Apelul unui dirijor la Botosani: AJUTATI FILARMONICA!

Apelul unui dirijor la Botosani: AJUTATI FILARMONICA!

 OVIDIU BALAN  

 

Ovidiu Balan, dirijor de talie internationala, si pianista Oxana Corjos, fiica regizorului Nicolae Corjos (realizatorul filmului Liceenii), au oferit melomanilor doua ore de muzica buna pe scena Filarmonicii botosanene, concert care a marcat si implinirea a 200 de ani de la nasterea compozitorului Robert Schumann.  
Seara a inceput cu Uvertura "Carnaval" a compozitorului Antonin Dvorak, un spectacol carnavelesc, zbuciumat pe alocuri, colorat, pitoresc si deopotriva solicitant. Un spectacol caruia i se adauga fericit explozia de traire a dirijorului Ovidiu Balan, un personaj al scenei muzicale care incanta si mentine un permanent contact cu publicul sau.

"Carnavalul" lui Dvorak a pregatit momentul de pian al concertului, "Burlesca in re minor pentru pian si orchestra", de Richard Strauss.

Oxana Corjos, o pianista aproape atipica, fara rigori sau false rigiditati, a dovedit un real talent interpretativ, o extraordinara dexteritate dublata de capacitatea de a stapani clapele fara sa impuna sau sa "traga" muzica.

Partea a doua a concertului simfonic a confirmat, daca mai era nevoie, maretia si inaltimea artistica a dirijorului, nu numai prin modul in care a condus orchestra si a oferit publicului Simfonia a III-a, in mi bemol major, op.97, de Robert Schumann, ci mai ales prin discursul de final, un fapt extrem de rar in evenimentele de acest gen.
 
Finalul, cu aplauze indelungi si bisuri repetate, s-a transformat intr-un moment de o gravitate necesara. Ovidiu Balan a iesit in fata publicului si, inchinandu-se respectuos, a oprit aplauzele cu aceleasi maini si bagheta care cu doar cateva minute in urma inaltau sufletele celor prezenti in sala Casei de Cultura a Sindicatelor.

"Trebuie sa spun un lucru foarte important! Beneficiati de o orchestra simfonica, de care multe orase din tara nu au parte! Bucuria si emotia in aceasta seara ar fi fost infinit mai mari daca orchestra ar fi cantat intr-o sala adecvata, cu acustica potrivita. Acesti oameni merita mai mult! Va rog pe toti cei de fata sa fiti mesagerul meu si sa ajutam acesti oameni sa obtina un spatiu adecvat!", a fost discursul unui dirijor care a studiat arta dirijoratului in Olanda, Franţa, S.U.A., care este Director Muzical al Orchestrei Simfonice Domenico Cimarosa din Aversa (Italia).

Un apel al unui mare dirijor, care ar trebui sa sensibilizeze. Devenim mesagerii lui Ovidiu Balan, transmitem apelul sau, sperand ca acest articol sa determine si reactia iubitorilor de muzica si a melomanilor fideli intru convingerea autoritatilor locale ca Filarmonica din Botosani merita respectul comunitatii.

Stiri Botosani a semnalat in mai multe randuri acustica defectuoasa, dar si lumina niciodata suficienta care dezavantajeaza enorm solistii invitati, creand totodata disconfort spectatorilor. Chiar daca, in urma unui asemenea demers, am primit si promisiuni din partea viceprimarului Catalin Alexa ca se va interveni pentru remedierea deficientelor sau macar imbunatatirea conditiilor, spectacolele au ramas la fel: in intuneric si cu o acustica grea.

Speram ca acest apel al unui dirijor sa sensibilizeze si sa convinga! 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce s-a întâmplat cu Ayan după ce a fost găsit. ”A vorbit tot drumul, spunea că a văzut un lup…”

astăzi, 07:38
1263

Băiețelul era sprijinit de un copac, epuizat și speriat, în apropierea unei lăcaș de cult, la câțiva kilometri de locul în care fusese văzut ultima dată.Copilul a fost ur...

Doliu în mediul academic, s-a stins un profesor care a pregătit studenți și la Botoșani!

astăzi, 07:10
571

Din rândul universitarilor de la departamentul de Căi de Comunicații și Fundații de la Facultatea de Construcții și Instalații, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Ia...

Calendar ortodox: Îi cinstim pe Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria, Claudiu şi Ilaria; Sfântul Mucenic Marian diaconul (Zi aliturgică. Canonul Mare)

astăzi, 07:00
29

Sfântul Hrisant († 283) era din Egipt, dar s-a mutat la Roma împreună cu tatăl său, Polemon, care era păgân. După ce a învăţat toată filosofia păgână, Hr...