Parlamentare 2020. Peste o sută de deținuți închiși în Botoșani și-au exprimat în scris intenția de a vota

Parlamentare 2020. Peste o sută de deținuți închiși în Botoșani și-au exprimat în scris intenția de a vota

Penitenciarul din Botoșani a anunțat, sâmbătă, că 113 deținuți și-au exprimat în scris intenția de a vota la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 6 decembrie. Efectivul persoanelor custodiate în unitate cu drept de vot numără 138 de persoane, potrivit sursei citate.

Instituția mai arată că 536 de condamnați sunt încarcerați în Botoșani.

Deținuții care și-au exprimat intenția de a vota, își vor exercita dreptul cu ajutorul unei urne speciale. Penitenciarul a luat și o serie de măsuri suplimentare, având în vedere contextul epidemiologic.

Astfel, pe durata derulării tuturor activităţilor necesare exercitării dreptului de vot, persoanele private de libertate vor purta masca de protecţie respiratorie, iar înainte de înmânarea ştampilei de vot şi a cărţii de identitate, persoanele private de libertate vor primi mănuşi de unică folosinţă. După exercitarea dreptului de vot, mănuşile vor fi dezinfectate şi aruncate în recipiente special amenajate.

„Se va avea în vedere evitarea contactului dintre deţinuţii care îşi exercită dreptul de vot, astfel că nu vor interacţiona deţinuţi cazaţi în secţii diferite. Între membrii comisiilor de votare şi votanţi vor fi instalate panouri despărţitoare – tip ghişeu. Spaţiul destinat exercitării procesului de vot va fi aerisit periodic, iar suprafeţele vor fi dezinfectate în intervalele de pauză”, transmite conducerea Penitenciarului.

Echipa biroului electoral al secţiei de votare, care se deplasează cu urna specială, şi eventualii supraveghetori şi observatori străini acreditaţi în acest scop vor fi supuşi triajului epidemiologic la intrarea în unitate şi vor completa chestionarul COVID-19. Purtarea echipamentului individual de protecţie este obligatorie din momentul accesului în unitate. Totodată, pe toată durata desfăşurării procedurilor de votare, va fi respectată distanţarea fizică faţă de persoanele private de libertate şi faţă de personalul angajat al unităţii.

 

Spune-ne opinia ta