Comcereal Botosani, un partener de incredere pentru fermierii botosaneni

Comcereal Botosani, un partener de incredere pentru fermierii botosaneni
In data de 24 ianuarie 2014 a avut loc la Botosani un simpozion de informare a mediului agricol din judet. Evenimentul a fost organizat de Comcereal Botosani, in parteneriat cu Monsanto, BASF si Procera, parteneri traditionali, producatori si distribuitori de produse folosite in agricultura, dupa cum a precizat pentru Stiri.Botosani.Ro directorul general executiv Comcereal SA Botosani, Liviu Rotaru.  Au fost prezentate ultimele noutati, din punct de vedere tehnic si tehnologic, ale fiecaruia dintre participanti. Comcereal a facut o prezentare a companiei,  ca toti partenerii sa cunoasca  dimensiunea si indicatorii care o reprezinta. In calitate de producatori, renumitele firme din domeniu si-au prezentat portofoliile, ofertele actualizate pentru anul 2014. Simpozionul vine ca un preambul al activitatii de contractare de input-uri, specifica acestei prime parti a anului.


La intalnire, care a avut loc la Popasul Cucorani, au participat peste 180 de fermieri din judet. Evenimentul s-a bucurat de o prezenta generoasa din partea fermierilor si oficialitatilor de la nivel local, la intalnire dand semnale pozitive si micii si marii producatori din judet, iar pentru Stiri.Botosani.Ro au tinut sa faca precizari cativa dintre reprezentantii de marca.

Cristian Andrici, administrator Nordagrotehnik Botosani:

Ca prima preocupare si cea mai importanta, la momentul actual, pot sa spun ca am intrat in toamna cu un deficit de apa destul de mare, desi stadiul culturilor era unul bun, acum suntem cat de cat multumiti ca am avut parte de ceva precipitatii, iar temperaturile nu vor afecta culturile de rapita, grau si orz, pana la momentul actual culturile fiind ferite de pericolul inghetului.
 

Ca director in comisia agricola de la nivel judetean, ca fost organizator si ca participant, nu pot decat sa salut intalnirile de acest gen, la care cu totii venim in contact cu tot ce este nou si de ultima ora, iar aici nu ma refer doar la produse si tehnologie, ci si la ultimele modificari in materie de legislatie pentru agricultura, la posibilitatile de a interactiona in parteneriate si colaborari
.

Cristian Delibas, director executiv Directia Agricola Botosani:

De cele mai multe ori, aceste intalniri cu producatorii agricoli sunt benefice atat pentru distibuitorii si furnizorii de input-uri, cat si pentru micii si marii producatori, astfel putand intra in sfera agriculturii, a tehnologiei de ultima generatie in domeniu. De aici se poate lua pulsul agriculturii si al fenomenului in sine legat de tehnologie si agricultura. Si astazi, mai multe firme binecunoscute la nivel national au prezentat oferta pentru 2014 cu portofoliul lor, cu toate input-urile pe care le distribuie. Si aici, la Comcereal, este o traditie de ani de zile, iar prin activitatea lor au demonstrat ca sunt, spunem noi, o forta in agricultura judetului. Comcereal coalizeaza fortele din agricultura judetului, existand totodata mai multi distribuitori la nivel judetean, mai multe firme care sprijina micii si marii producatori.
 

Ca o perspectiva a anului 2014, ati vazut, in ultima saptamana am fost salvati de precipitatii, indiferent de forma acestea sunt benefice, mai ales ca acum vorbim si de un strat protector de zapada la nivelul culturilor insamantate in toamna anului trecut, care protejeaza culturile de un eventual inghet prelungit la sol. Noi monitorizam in permanenta starea de vegetatie a culturilor, in momentul de fata, spre finalul lunii ianuarie vom face o analiza, dar pana in momentul de fata nu avem pierderi la culturile infiintate in toamna anului trecut. Ne referim atat la grau, cat si la rapita, in special la aceasta din urma, pentru ca stim foarte bine, este o cultura pretentioasa la temperaturile cu minus.  Spre exemplu, daca vom avea temperaturi  trei zile consecutiv sub -15 grade, putem vorbi de o pierdere la aceasta cultura, pentru ca nu rezista la inghet. In conditiile date, un strat de zapada se comporta ca si un strat protector. Daca facem o paralela intre anii trecuti, 2014 promite o agricultura si un profit atat cat sa-i multumeasca pe micii si marii producatori. Ne-am dori ca 2014 sa fie un echilibru al preturilor si al productiilor, piata reglementand pretul produselor.
.

Radu Toader, director adminsitrator Agro Ind Com SRL Botosani:
 

Cu referire la evenimentul de astazi, pot spune ca fermierii dintotdeauna au primit cu bucurie astfel de initiative, intrucat cei care nu stiu, cel putin micii fermieri care nu au specialisti angajati , invata sa foloseasca o tehnologie, stiu sa foloseasca produse de o valoare genetica mare si produse de ultima generatie, care sunt prezentate la aceste simpozioane. Din punct de vedere tehnic nu sunt noutati, in schimb sunt vouchere, pachete comerciale atractive achizitiei, promotii. Cat priveste expectativa noastra pentru anul care urmeaza, ne dorim sa avem o iarna buna, sa fie zapada, sa nu fie ger sa gaseasca culturile descoperite, iar in primavara sa avem si ploaie. Preturile de asemenea, pentru ca 2013 a fost un an foarte bun, din punct de vedere agricol, dar prost financiar, iar 2012 a fost un an agricol mai putin bun, la productie ma refer, dar foarte bun din punct de vedere financiar, deci au fost doi ani  cu o prea mare diferenta si la productie si la preturi. Noi, Agro Ind Com, cultivam in 2014 aceeasi suprafata agricola, cu aceleasi culturi pe care pe facem in fiecare an: rapita, grau si orz in toamna, in primavara loturi semincere, porumb, floarea soarelui, soia si plante furajere, deoarece avem si zootehnie.

















 

 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
510

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
71

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
90

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...