Centru Imagistic Molecular, deschis la Botoşani - FOTO

Centru Imagistic Molecular, deschis la Botoşani - FOTO
Botoşaniul va avea de săptămâna aceasta primul Centru Imagistic Molecular, care vine în întâmpinarea pacienţilor cu servicii de diagnostic imagistic prin Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) de înaltă performanţă, rezultatele investigaţiilor urmând a fi interpretate de reputaţi profesori universitari din Iaşi.

Aparatul la care vor fi făcute aceste investigaţii, RMN 1,5 Tesla, este unul de ultimă generaţie, care poate face toate secvenţele unui rezonator magnetic.

Investigaţiile la Centrul Imagistic Molecular din municipiul Botoşani vor putea fi făcute contracost, dar pentru o parte dintre pacienţi vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani. Corneliu Nenişcu, cel care a deschis acest centru privat la Botoşani, a precizat că se fac demersuri pentru a intra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi cu Casa O.P.S.N.A.J.

Rezultatele investigaţilor vor fi interpretate de prof. univ. Vasile Busuioc (foto jos), medic primar, specialitatea Radiologie-imagistică medicală. Rezultatul investigaţiilor RMN va fi comunicat pacienţilor în cel mult 24 de ore de la efectuarea acestora.

Astfel, botoşănenii nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze în judeţele vecine pentru a face astfel de investigaţii şi, ce este mai important, acestea vor fi interpretate de un specialist.

“Inaugurarea acestui centru nu face altceva decât să mute un centru universitar aici, la Botoşani, fiind un aparat nou, superior. Una dintre funcţiuni este rezonanţă magnetică funcţională, asta înseamnă că în momentul în care se face studiul asupra unui pacient se poate detecta o zonă sau o alta din creier, de exemplu, care este mai mult sau mai puţin activă faţă de ceea ce trebuie să fie în mod normal şi se văd focare. Cea mai performantă investigaţie este spectroscopia prin rezonanţă magnetică, adică se reperează o zonă dintr-o parte a organismului unde presupunem că este vorba despre o tumoare dar nu ştim ce fel de tumoare, şi folosind spectroscopia detectăm anumite substanţe caracteristice, într-o proporţie destul de mare, anumitor tipuri histologice de tumori şi atunci pot emite un diagnostic", a spus prof. univ. Vasile Busuioc.

Pacienţii care vor dori să facă investigaţii RMN, de regulă la recomandarea unui medic specialist, vor trebui să prezinte un istoric medical.
“În principiu, fiecare pacient vine însoţit de o documentaţie medicală. Este un lucru obligatoriu să se cunoască toate datele despre pacient, tratamentele pe care le face sau examenele făcute anterior spre a putea exista comparaţia cu ce găsim acum şi ce a fost şi chiar ce fel de intervenţii chirurgicale a suferit, pentru că sunt operaţii la care s-au montat tije, stimulatoare cardiace, proteze dentare mobile. Sutele de imagini pe care le dăm pacienţilor vor fi puse pe nişte CD-uri. Aceste imagini vor fi însoţite întotdeauna de un buletin, cu un rezultat scris, un rezultat informal către medicul respectiv", a mai precizat medicul Vasile Busuioc, care va decide în momentul în care se realizează o investigaţie dacă este necesar a se face cu sau fără substanţă de contrast, fiind o substanţă iodată folosită pentru a pentru a vizualiza mai clar anumite structuri ale corpului.
 
Centrul Imagistic Molecular este amplasat pe Calea Naţională, în curtea Spitalului de Recuperare "Sf. Gheorghe". Pe viitor, în cadrul acestui centru vor putea fi făcute şi investigaţii la computerul tomograf, dar vor putea fi făcute şi intervenţii de sfărâmare a pietrelor de la rinichi şi bilă, cu ajutorul unui aparat numit litotriptor.

Paleta de investigaţii la Centrul Imagistic Molecular este una vastă:
-Craniu cerebral (sinusuri, urechi, creier, ochi)
-Angiografie cerebrală sau periferică, aterială şi venoasă, cu sau fără substanţă paramagnetică
-Coloană vertebrală-toate segmentele
-Articulaţii (genunchi, gleznă, umăr,cot, pumn)
-Abdomen (ficat, rinichi, glande suprarenale, splină)
-Pelvis (uter, ovare, prostată)
-Colangiografie RMN-inclusiv secvenţe
-Cord, vase mari, vase periferice. DWI (difuzie) şi PWI (perfuzie)
-Investigaţii RMN ale sânilor
-Endoscopie virtuală, gastrointestinală
-Neuronavigaţie

Centrul Imagistic Molecular se deschide vineri, 20 martie, şi va avea un program de funcţionare de luni până sâmbătă, între orele 08.00 şi 20.00.

Telefon programări: 0231.51.61.35 sau 0787.87.52.41.

În prima săptămână, pentru fiecare investigaţie preţul va fi redus. Preturile variază între 465 şi 1.235 de lei. Spre exemplu, un IRM cranio-cerebral nativ costă 465 de lei, iar în prima săptămâna va costa 300 de lei.

Imagistica prin rezonanţă magnetică este o investigaţie care se foloseşte de un câmp magnetic şi de pulsuri de radiofrecvenţă pentru vizualizarea imaginii diferitelor organe şi ţesuturi ale corpului omenesc.

În multe din cazuri, RMN-ul oferă informaţii care nu pot fi vizualizate prin radiografie, ultrasonografie sau tomografie computerizată. RMN-ul se efectuează pentru diagnosticarea anumitor afecţiuni ca tumori, sângerare, leziuni, afectări vasculare sau infecţii.

FOTO:










 
(Material publicitar)

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
302

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
97

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
295

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...