Ziua Imnului, la Botoșani: Ceremonial religios, alocuțiuni și defilarea Detașamentului de onoare - FOTO, VIDEO

Oficialitățile botoșănene, alături de militari, și angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, au sărbători, sâmbătă, Ziua Imnului Național al României.

Ziua Imnului, la Botoșani: Ceremonial religios, alocuțiuni și defilarea Detașamentului de onoare - FOTO, VIDEO

Festivitatea a avut loc pe strada Ștefan Luchian, în fața Cercului Militar. Ceremonia a început cu întâmpinarea oficialităților, iar după ce prefectul județului Botoșani, Dan Șlincu, a primit onorul, a urmat un moment religios, după care alocuțiunile șefilor administrației publice județene.

Prezenți la festivitate au fost și șefi ai instituțiilor publice locale, și parlamentari.

"Astăzi sărbătorim o zi de mare însemnătate pentru noi, ca popor român. Azi vorbim despre un simbol național care ne definește și ne unește. Alături de drapel, avem un imn pe care trebuie să îl cinstim. Au trecut 19 ani de când ziua de 29 iulie a fost aleasă ca ”Ziua Imnului Național al României”. Nu trebuie să uităm însă de 29 iulie 1848, când acest imn a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, de Războiul de Independență, Primul și al Doilea Război Mondial, de momentul Marii Uniri din 1918 și de momentul istoric din decembrie 1989, când s-a intonat ”Deșteaptă-te, române”! De 28 de ani avem un imn cu un conținut profund patriotic. De 28 de ani, nu există activitate administrativă, întâlnire oficială sau ceremonie care să nu fie deschisă cu îndemnul ”Deșteaptă-te, române” . Mulți români au făcut în așa fel încât acest imn să se audă în toată lumea, atunci când au urcat pe prima treaptă a podiumului la diferite competiții sportive și nu numai. Auzindu-ne imnul, nu am putut fi decât mândri și trebuie să le mulțumim pentru asta. Este de datoria noastră, ca popor român, să ne cinstim acest simbol. Așa să ne ajute Dumnezeu!", a spus prefectul Dan Șlincu.

"Perceput inițial drept un simbol al unității Revoluției române din 1848, "Deșteaptă-te române" a reușit să devină un mesaj ușor patriotic, un simbol al libertății poporului român, fiind intonat de-a lungul timpului în toate momentele importante ale istoriei statului nostru. Astăzi putem afirma că imnul național este o chemare, o încurajare spre o emancipare națională și social-politică a tuturor românilor, un îndemn pentru păstrarea demnității naționale, a solidarității civice și a spiritului de sacrificiu. Intonarea Imnului României ne determină să ne amintim cu cinste de curajul și patriotismul poporului român și să transmitem generațiilor viitoare prețuirea pentru valorile naționale", a fost mesajul președintelui Consiliului Județean, Costică Macaleți.

Cel mai important moment din cadrul ceremoniei a fost intonarea Imnului de Stat al României de către toți cei prezenți, după care a urmat defilarea Detașamentului de onoare, în aplauzele tuturor.

Ziua Imnului Național este sărbătorită anual pe data de 29 iulie, începând din 1998, urmare unei hotărâri a Senatului României din 18 mai 1998, ca simbol al unității Revoluției Române de la 1848.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Claudia Luca

Șefi cu salarii mai mici decât subordonații într-o instituție din Botoșani

astăzi, 16:55
451

Discrepanțele salariale majore apărute odată cu aplicarea noilor acte normative ce privesc salarizarea din sistemul bugetar este reclamată și de liderul de sindicat al unei instituții de cultur...

Protest în fața Instituției Prefectului din Botoșani!

astăzi, 10:18
521

Una dintre principalele revendicări ale sindicaliștilor de la Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa o reprezintă blocarea transferului taxelor sociale de la angajator către angajat....

Durerea angajaților de la Ambulanța Botoșani: Mașinile vechi cu care merg la intervenții!

astăzi, 09:50
607

Una dintre problemele cu care se confruntă angajații Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani a fost adusă în atenția parlamentarilor în Comisia pentru Dialog Social de vineri, d...