Virusul pestei porcine impune măsuri drastice în județ: "Dacă oamenii nu înţeleg lucrurile, nu vom putea lupta cu PPA"

Vânătoarea pentru eradicarea întregii populaţii de porci mistreți continuă cu efective majorate de vânători, măsura fiind una din cele adoptate în Comitetul Local de Combatere a Bolilor pentru prevenirea portării virusului către gospodăriile populaţiei din comuna Pomârla.

Virusul pestei porcine impune măsuri drastice în județ: "Dacă oamenii nu înţeleg lucrurile, nu vom putea lupta cu PPA"

Rezultatul analizelor transmis de Laboratorul Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava în cazul porcului mistreţ împuşcat marţi pe fondul de vânătoare 49 Ibăneşti a confirmat prezenţa virusului Pestei Porcine Africane.

Vânătoarea pentru eradicarea întregii populaţii de suine sălbatice continuă cu efective majorate de vânători, măsura fiind una din cele adoptate în Comitetul Local de Combatere a Bolilor pentru prevenirea portării virusului către gospodăriile populaţiei din comuna Pomârla.

“În fiecare zi, în perioada următoare, pe fondul cinegetic 49 Ibăneşti, care include şi pădurea din comuna Pomârla, vor avea loc partidele de vânătoare pentru a diminua, chiar a lichida efectivele de porci mistreţi”, a declarat prefectul Dan Şlincu.

Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoșani, face apel la cetățeni să manifeste vigilență maximă spre a preîntâmpina extinderea virusului. 

“Nu putem lupta singuri şi fac un apel la toţi cetăţenii judeţului Botoşani să înţeleagă şi să aibă responsabilitate şi înţelegere că aceste instituţii nu pot face treaba singure împotriva virusului. Avem un caz la Bihor acum, unde un braconier a intrat în pădure, a împuşcat un mistreţ pe care l-a dus acasă şi a dus virusului PPA şi la porcul domestic. Avem puncte slabe şi mă refer la faptul că suntem la graniţă cu Ucraina, iar porcul mistreţ se mişcă în du-te- vino! Nu se înseamnă că dacă îi împuşcăm pe mistreţii de pe fondul Ibăneşti sau Suharău, nu vor mai fi porci, ei se mişcă între cele două ţări. Avem oameni care aduc lemne cu căruţa noaptea, avem braconaj, iar imediat porcii mistreţi vor intra în culturile de porumb ale oamenilor şi virusul va ajunge în gospodării. Dacă oamenii nu înţeleg lucrurile, nu vom putea lupta cu PPA”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

26 aprilie, CERNOBÎL: Dezastrul care a schimbat lumea!

astăzi, 15:44
78

26 aprilie 1986. Două explozii puternice au zguduit reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, aruncând în atmosferă cantități uriașe de substanțe radioactiv...

Ministrul Apărării: Recrutarea rezerviștilor voluntari, o prioritate pentru MApN

astăzi, 15:16
111

Recrutarea rezerviștilor voluntari rămâne o prioritate pentru MApN, spune ministrul Apărării, Gabriel Leș, adăugând că ministerul are bugetate, pentru 2019, peste 3.500 de posturi p...

Prognoza meteo pentru Paști și 1 Mai

astăzi, 13:54
204

Potrivit meteorologului de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), prognoza de specialitate relevă că duminică, în prima zi de Paşti, vor fi nori şi ploi din loc ...