Virusul pestei porcine impune măsuri drastice în județ: "Dacă oamenii nu înţeleg lucrurile, nu vom putea lupta cu PPA"

Vânătoarea pentru eradicarea întregii populaţii de porci mistreți continuă cu efective majorate de vânători, măsura fiind una din cele adoptate în Comitetul Local de Combatere a Bolilor pentru prevenirea portării virusului către gospodăriile populaţiei din comuna Pomârla.

Virusul pestei porcine impune măsuri drastice în județ: "Dacă oamenii nu înţeleg lucrurile, nu vom putea lupta cu PPA"

Rezultatul analizelor transmis de Laboratorul Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava în cazul porcului mistreţ împuşcat marţi pe fondul de vânătoare 49 Ibăneşti a confirmat prezenţa virusului Pestei Porcine Africane.

Vânătoarea pentru eradicarea întregii populaţii de suine sălbatice continuă cu efective majorate de vânători, măsura fiind una din cele adoptate în Comitetul Local de Combatere a Bolilor pentru prevenirea portării virusului către gospodăriile populaţiei din comuna Pomârla.

“În fiecare zi, în perioada următoare, pe fondul cinegetic 49 Ibăneşti, care include şi pădurea din comuna Pomârla, vor avea loc partidele de vânătoare pentru a diminua, chiar a lichida efectivele de porci mistreţi”, a declarat prefectul Dan Şlincu.

Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoșani, face apel la cetățeni să manifeste vigilență maximă spre a preîntâmpina extinderea virusului. 

“Nu putem lupta singuri şi fac un apel la toţi cetăţenii judeţului Botoşani să înţeleagă şi să aibă responsabilitate şi înţelegere că aceste instituţii nu pot face treaba singure împotriva virusului. Avem un caz la Bihor acum, unde un braconier a intrat în pădure, a împuşcat un mistreţ pe care l-a dus acasă şi a dus virusului PPA şi la porcul domestic. Avem puncte slabe şi mă refer la faptul că suntem la graniţă cu Ucraina, iar porcul mistreţ se mişcă în du-te- vino! Nu se înseamnă că dacă îi împuşcăm pe mistreţii de pe fondul Ibăneşti sau Suharău, nu vor mai fi porci, ei se mişcă între cele două ţări. Avem oameni care aduc lemne cu căruţa noaptea, avem braconaj, iar imediat porcii mistreţi vor intra în culturile de porumb ale oamenilor şi virusul va ajunge în gospodării. Dacă oamenii nu înţeleg lucrurile, nu vom putea lupta cu PPA”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr din Botoșani, aproape să eviscereze, după ce și-a băgat cuțitul în burtă din neatenție

Miercuri, 17 Iulie 2019
191

Un tânăr de 23 de ani, din Botoșani, a ajuns la spital cu o plagă abdominală adâncă, după ce şi-a băgat din greşeala cuţitul în burtă.Incidentul a avut loc în pr...

Considerat incapabil la Botoșani, fostul manager al "Mavromati" conduce un spital regional din Iași

Miercuri, 17 Iulie 2019
904

Începând de miercuri, una dintre cele mai mari unități medicale din Iaşi şi din Moldova are o nouă conducere. Astfel, la conducerea Spitalului Clinic de Copii ”Sfânta ...

Un magazin Profi din Botoșani, reclamat pentru zgomotele care s-ar auzi din interiorul său

Miercuri, 17 Iulie 2019
1716

Un botoșănean a reclamat un magazin Profi, miercuri, pe motiv că nu mai poate suporta zgomotele care s-ar auzi din interiorul spațiului comercial.  Bogdan Zaharia, din Boto...