Astăzi: Grevă japoneză în penitenciare! Sindicatele prezintă condițiile de lucru din penitenciare

Astăzi: Grevă japoneză în penitenciare! Sindicatele prezintă condițiile de lucru din penitenciare

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarerelor informează că începând cu data de 10 august 2018 membrii sindicatelor afiliate se vor afla în grevă japoneză în semn de protest față de lipsa de interes a autorităților pentru soluționarea problemelor din penitenciare.

Sindicatele afiliate invită, în data de 10 august 2018, mass-media în cele 31 de penitenciare în care funcționează sindicate afiliate la Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarerelor la o vizită a locurilor de detenție, cu acest prilej urmând a fi prezentate condițiile de lucru și problemele personalului din penitenciare.

Lista de revendicări include:
-condiții de lucru mai bune - ministrul Justiției a promis acum 1 an standarde privind condițiile de lucru în penitenciare și un plan multianual de  investiții, dar nu s-a ținut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate.
-plata orelor suplimentare restante - în continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiției s-a angajat acum 6 luni la ca reacție la refuzul unor colegi de a intra în serviciu că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ținut de cuvânt.
-stoparea împuternicirilor ilegale - cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management superior și încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depășirea limitei de 1 an permisă de lege. Chiar directorul general al ANP Marian Dobrică este ilegal imputernicit de 3 luni.
-eliminarea discriminărilor salariale - cerem aplicarea legii cadru a salarizării (L153/2017) și pentru personalul din sectorul de apărare ordine publică și siguranță națională începănd cu octombrie 2018.
-aprobarea Statutului polițistului de penitenciare - cerem ministerului Justiției să includă și observațiile sindicatelor în proiectele transmise, prin forțarea procedurii de avizare, la Parlament.
-încetarea abuzului asupra pensionarilor - cerem eliminarea din legislație a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanță de urgență, pensiile angajaților din penitenciare, polițiștilor și militarilor.
-plata integrală a orelor suplimentare curente - cerem ministrului Justiției să aplice corect prevederea legală obținută în Parlament de către sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plată peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate în termen de 60 de zile.
-Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarerelor solicită demiterea lui Tudorel Toader, ministrul justitiei, pe care-l considera principalul vinovat pentru ceea ce este un adevarat act de subminare a sistemului penitenciar.

În cazul în care autoritățile nu reacționează, calendarul acțiunilor de protest va fi continuat cu pichetări, mitinguri, acțiuni în justiție și plângeri penale. Astfel:
-27 august - 27 septembrie 2018 - Pichetarea penitenciarelor de către 50 - 100 de angajați în uniformă. Calendarul exact urmează a fi anunțat în timp util.
-01 - 10 septembrie 2018 - Depunerea unor acțiuni în instanta și plângeri penale din partea tuturor sindicatelor membre.
03 octombrie 2018 - Miting în uniformă la Ministerul Justitiei și Administrația Națională a Penitenciarelor cu marș de protest între cele două instituții.
-începând cu octombrie 2018 - Refuzul de a intra în serviciu în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfășurarea în condiții de siguranță a misiunilor.

Comunicat de presa

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
118

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
76

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
75

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...