Vama de la Radauti Prut, un punct strategic pentru Romania, apasa greu pe umerii administratiei botosanene

Vama de la Radauti Prut, un punct strategic pentru Romania, apasa greu pe umerii administratiei botosanene

 Mihai Tabuleac, presedintele Consiliului Judetean  

Podul de la Radauti Prut a fost realizat cu bani de la Uniunea Europeana, dupa care partea moldoveneasca si-a construit Vama. Pentru ca partea romana nu a continuat investitia, intregul obiectiv este in prezent nefunctional.

Cel putin asa spune presedintele Consiliului Judetean Botosani, Mihai Tabuleac, care precizeaza ca acest lucru obliga autoritatile romane sa rezolve situatia in zona.

Ne confruntam cu o lipsa de fonduri. Pentru anul acesta au fost prevazuti in bugetul CJ, zece miliarde de lei vechi, o suma pe baza careia nu s-a putut declansa nimic, fiindca este prea mica, a subliniat seful CJ Botosani.

S-au facut demersuri pentru emiterea unei Hotarari de Guvern care sa aloce suma necesara, aceasta fiind estimata undeva la 300 miliarde lei vechi. De cand a preluat mandatul, presedintele CJ, Mihai Tabuleac a promovat la randul sau un proiect la Guvern prin care a solicitat o suma mai mica.

Am solicitat doar circa o treime din valoarea totala a investitiei, cu gandul ca anul acesta sa incepem demersurile, fiindca oricum nu puteam cheltui toata suma. M-am gandit ca poate se sperie cei de la Bucuresti cand vad cerinte pentru sume atat de mari si am zis s-o luam etapizat. Sa vedem la anul si ce posibilitati avem privind bugetul local, precizeaza Tabuleac.

Totodata, a invocat si situatia de urgenta cand au fost inundatiile, cerand Guvernului sa intervina si sub titlul unei situatii de urgenta pentru ca Vama de la Radauti Prut ar trebui sa aiba amplasamentul intr-o zona de risc din punct de vedere al inundatiilor. De aceea si costa atat de mult.

Proiect exista, vointa exista, obligatii exista, risc chiar pentru eventual conflict diplomatic exista. Se poate supara si Uniunea Europeana fiindca a bagat bani acolo si obiectivul este nefunctional din cauza noastra, dar la CJ nu au existat bani si nu sunt nici acum. Acest obiectiv este in curtea Consiliului Judetean doar din punct de vedere scriptic,fiindca in fapt este un obiectiv strategic, national. O vama amplasata la granita UE si nu cred ca Guvernul trebuie sa-si permita din nou sa lase totul pe umerii administratiei locale de la Botosani, a mai adaugat seful CJ Botosani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un preot orb va sluji la o mănăstire iubită de mulți botoșăneni. ”Deși ochii săi trupești nu cunosc lumina…”

astăzi, 11:46
254

În curând obștea Mănăstirii Piatra Tăieturii din comuna suceveană Panaci aflată la cota 1.600, se va îmbogăți cu un nou preot.Este vorba de Părintele Sofian Costea care,...

Primăriile din Botoșani care stau mereu cu mâna-ntinsă la Guvern. „Nu facem față cheltuielilor din venituri proprii!”

astăzi, 10:45
205

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din...

Mailat, eroul de pe Municipal: ”Știu cât muncesc și cât de mult îmi doresc să salvez echipa de la retrogradare!”

astăzi, 10:14
284

Meciul a fost marcat de autogolul lui Gabriel de Moura în minutul 13, care a deschis scorul în favoarea echipei moldovene.În timp ce pentru Dinamo, Astrit Slemani a reușit să e...