TOP SECRET: Veniturile primite de angajații din servicii, armată și poliție - exceptate de la obligația publicării

Instituțiile publice din sistemul sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională vor fi exceptate de la obligația publicării funcțiilor plătite din fonduri publice și veniturile corespunzătoare acestor funcții acordate, conform unui proiect de lege care urmează a fi votat de senatori. 

TOP SECRET: Veniturile primite de angajații din servicii, armată și poliție - exceptate de la obligația publicării

   Foto: profit.ro

Astfel, potrivit Profit.ro, pentru funcțiile militarilor, polițiștilor sau angajaților din servicii nu se va mai cunoaște salariul de bază, cota procentuală sau valoarea brută a sporurilor, compensațiile, primele, voucherele de vacanță, aolocația de hrană și orice alte drepturi în bani sau în natură primite. Transparența veniturilor este prevăzută de legislația actuală, dar foarte puține instituții publice o respectă. 

De ce este important: Autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetele fondurilor speciale sunt obligate să asigure periodic transparența veniturilor salariale. Astfel, toate aceste autorități și instituții publice trebuie să publice la sediul propriu și pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an, și să mențină publicată o listă a tuturor funcțiilor plătite din fonduri publice.

Este bine de știut: Obligația legală nu presupune încălcarea confidențialității veniturilor individuale, fiind afișate doar veniturile primite pe categorii de funcții.

Mai este important de știut: Prevederile legale sunt încălcate inclusiv de Guvern, ministere și instituțiile subordonate acestora, care nu afișează nicăieri datele menționate.

În urmă cu câteva luni, mai mulți membri din comisia de control parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații au inițiat un proiect de lege cu intenția de a elimina obligația respectivă chiar pentru serviciul pe care îl au sub control.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...