Specialiștii monitorizează în permanență cursurile de apă și lucrările specifice din județ, în contextul pericolului de inundații

Specialiștii monitorizează în permanență cursurile de apă și lucrările specifice din județ, în contextul pericolului de inundații

Specialiștii din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad și de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați supraveghează în permanență cursurile de apă și lucrările cu rol de apărare împotriva inundațiilor, ca urmare a gradului ridicat de instabilitate atmosferică.

În județul Iași pe arii relativ extinse s-au semnalat averse ce au avut caracter torențial, descărcări electrice și au fost condiții de grindină. În intervalul 3.05.2020 ora 6.00 și 4.05.2020 ora 8.30 la stațiile hidrometrice de pe raza județului Iași s-au înregistrat precipitații cu o valoare maximă de 23.6 l/mp la postul pluviometric Gorban. Totodată pe cursurile de apă de pe raza județului Iași nu s-au înregistrat fluctuații majore a nivelurilor la stațiile hidrometrice din cauza precipitațiilor, situându-se sub cotele caracteristice de apărare.

În județul Botoșani instabilitatea atmosferică a fost accentuată și s-au înregistrat precipitații locale, în intervale scurte de timp. Precipitația maximă s-a înregistrat la stația hidrometrică Dorohoi, 21.4 l/mp.

În județul Galați,  precipitația maximă a fost de  21.5 l/mp la stația hidrometrică Tecuci. 

În județul Vaslui s-au înregistrat cantități însemnate de precipitații, cumulat în ultimele 24 de ore la postul pluviometric Negrești s-au consemnat 74.2 l/mp. 

Pe toate cursurile de apă din spațiul hidrografic Prut-Bârlad la stațiile hidrometrice nu s-au înregistrat depășiri ale nivelurilor de apărare cu excepția stației Vinețești de pe râului Crasna, amonte de acumularea Mânjești în județul Vaslui. Pe acest curs de apă s-a produs pentru o scurtă perioadă de timp depășiri ale cotei de atenție (+ 10 cm) fără revărsarea din albia minoră.

La toate lucrările cu rol de apărare împotriva inundațiilor nu s-au înregistrat depășiri ale mărimilor de apărare, creșterile de niveluri fiind nesemnificative.

Situațiile de urgență produse și transmise prin raportele operative de către COMITETELE LOCALE PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ  au constat în afectarea unor obiective cauzate de transportul aluvionar din scurgeri de pe versanți, nu din revărsare a cursurilor de apă.

Echipele Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad sunt pregătite să intervină cu materiale și utilaje, fiind impusă starea de vigilență maximă și monitorizarea permanentă, în cazul în care situația meteo se va intensifica.

Totodata, personalul administrației prin Sistemele de Gospodărire a Apelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați aplică regulile de exploatare a lucrărilor de gospodărire a apelor, supraveghează continuu barajele, digurile şi instalaţiile de evacuare a apelor mari şi a altor lucrări hidrotehnice şi urmăresc aparatura de control pentru verificarea comportării lucrărilor din administrare.

Revenim cu recomandarea ca autorităţile locale să asigure starea de permanenţă la sedii şi să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor.

(Comunicat de presă emis de Administrația Bazinală de Ape Prut-Bârlad)

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

astăzi, 20:16
48

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

astăzi, 19:23
54

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

astăzi, 18:56
47

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...