Soluții găsite la Botoșani de primarul Municipiului Bălți, la probleme cu care se confruntă administrația de peste Prut

Criza locurilor de parcare, câinii comunitari, dar mai ales atragerea de venituri suplimentare la bugetul local, sunt probleme cu care se confruntă și autoritățile locale din Municipiul Bălți, din Republica Moldova.

Soluții găsite la Botoșani de primarul Municipiului Bălți, la probleme cu care se confruntă administrația de peste Prut

 Igor Seremet, primarul Municipiului Balti  

În cele două zile cât delegația din orașul de peste Prut a stat la Botoșani, pe lângă gândirea unor proiecte transfrontaliere, primarul Cătălin Flutur, alături de specialiști din primărie, le-au prezentat oaspeților practici care sunt implementate la nivelul administrației botoșănene.

"Acordul de colaborare nu numai că presupune implicarea în comun în anumite proiecte transfrontaliere, este vorba și de schimb de anumite practici, experiențe, normative legislative, în ceea ce privește identificarea surselor suplimentare a veniturilor locale, cum ar fi preluarea practicii existente și implementate în muncipiul Botoșani a concepției și regulamentul privind amenajarea parcărilor în municipalitate și respectiv politica de încasare a rezervării acestor parcări precum și principiile de concesiune. Ne-am familiarizat cu regulamentul privind aspectele de concesiune și proprietatea municipală, delimitarea domeniul public-privat ca premisă a multiplelor probleme cu care se confruntă Municipiul Bălți", a spus primarul orașului Bălți, Igor Șeremet.

Moldovenii s-au arătat interesați de modul în care sunt stabilite cuantumurile anumitor taxe și impozite locale și spun că vor propune ca și în țara lor să fie modificări în ceea ce privește legislația în domeniu. 

"A fost un schimb de viziuni și preluări care prognozăm că o să fie implementate în Municipiul Bălți în vederea identificării și altor surse de venituri. E vorba de inițiative care vor fi formulate și la nivel național pentru modificarea mecanismului de calculare a taxelor locale pentru perfectarea certificatelor de urbanism sau a autorizațiilor de construcție. În Republica Moldova este o taxă fixată, dar în Botoșani se ia o cotă procentuală de la devizul obiectului care urmează a fi edificat", a mai spus primarul din Bălți.

Reprezentanții Primăriei Bălți au cerut informații și vizavi de modul în care se gestionează la Botoșani problema câinilor fără stăpân, despre care spun că este la fel de spinoasă și în Republica Moldova.

"Sunt aspecte care ne-au insuflat o încredere, va fi un volum imens de activitate în vederea identificării și altor surse de venituri fiindcă sunt probleme comune. Mă bucură foarte mult deschiderea administrației municipale Botoșani în împărtășirea acestor experiențe și sunt sigur că nu este doar prima vizită", a afirmat primarul Igor Șeremet. 

 

Spune-ne opinia ta