Sindicatele din administraţie anunţă miting cu 10.000 de persoane

Sindicatele din administraţie anunţă miting cu 10.000 de persoane

   Foto: Capital.ro

Sindicatele din administraţia publică anunţă pentru săptămâna viitoare mitinguri de protest în Capitală şi în întreaga ţară, principala solicitare fiind o grilă de salarizare pentru angajaţi cu respectarea principiilor legii.

"Miercuri, săptămâna viitoare, în Bucureşti va fi organizat un miting la Palatul Parlamentului unde vor participa circa 10.000 de angajaţi din administraţia publică locală. Aceştia solicită o grilă de salarizare pentru angajaţi cu respectarea principiilor legii", a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP).

Potrivit acestuia, la nivelul întregii ţări sunt aşteptaţi să protesteze 120.000 de oameni.

Oprescu a menţionat că nemulţumirea este generată de faptul că legea salarizării îi exclude pe angajaţii Administraţiei Publice Locale şi că fără proteste nu "se poate face corectă această lege de salarizare".

"Această nemulţumire şi această tensiune sunt generate de faptul că actuala forţa politică coordonatoare sfidează Constituţia României, sfidează decizia CCR nr. 794/2016. De asemenea, exclude din legea salarizării o categorie foarte importantă, iar aici mă refer la angajaţii Administraţiei Publice Locale (APL). De asemenea, vă pot spune că sfidează legea 188 din 1999, statutul funcţionarilor publici, care spune că salarizarea în domeniul administraţiei publice, pentru funcţionarii publici, se face prin lege şi nu prin decizii ale Consiliului local sau Consiliilor judeţene. Mesajul nostru către dumneavoastră şi către colegii din ţară, cu toate că am încercat să corectăm aceste derapaje ale majorităţii parlamentare, atunci când a promovat şi proiectat această lege de salarizare, mesajul nostru către această categorie socio-profesională este că fără proteste nu se poate face corectă această lege de salarizare. Vă anunţăm pe dumneavoastră şi pe opinia publică că începând de miercuri, colegii din administraţia publică locală vor protesta, vor opri locul, demonstrând astfel că sunt interesaţi ca administraţiile publice locale să nu devină instrumente politice în mâna oamenilor politici", a explicat Sebastian Oprescu.

Şi preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Locală, Răzvan Bordeanu, a atras atenţia - conform Capital.ro - că singura categorie exceptată de legea salarizării o reprezintă funcţionarii publici din administraţia locală, circa 200.000 de oameni.

"Singura categorie exceptată de lege o reprezintă funcţionarii publici din administraţia locală. Avem o lege cadru care stabileşte salariile de bază pentru toţi angajaţii din segmentul bugetar, mai puţin această categorie. Este vorba de 200.000 de oameni, care în momentul de faţă nu au reglementată salarizarea. Faptul că se încearcă o politizare excesivă, prin trimiterea deciziei către forul decizional politic al Consiliului local, care să stabilească salarii, salarii diferite pentru munca egală, pentru încadrare egală, în ciuda faptului că avem aceleaşi condiţii de încadrare, aceleaşi condiţii de recrutare la nivel naţional, ca ceilalţi funcţionari publici, suntem în momentul de faţă discriminaţi. Nu putem accepta acest lucru din partea guvernanţilor, trebuie să luăm act şi să facem în aşa fel încât să se ţină cont de Constituţia ţării, de legile în vigoare, pentru că suntem guvernaţi de o Constituţie care a fost încălcată prin aceste prevederi, care nu au fost respectate, care au fost stipulate în decizia CCR", a afirmat Bordeanu.

Potrivit preşedintelui Pro Lex, Vasile Lincu, principiul egalităţii a fost încălcat prin nereglementarea în textul legii a grilei de salarizare pentru cei din Administraţiile Publice Locale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...