Sindicaliştii fac prima mişcare în conflictul cu Ministerul Muncii pe tema legii salarizării unitare

"Am constatat că în ţara noastră, bugetarii sunt împărţiţi pe mai multe categorii. Bugetari de mâna întâi, adică din învăţământ şi sănătate, cei de mâna a doua- cei din protecţia civilă, poliţişti şi armată iar noi suntem bugetari de mâna a treia. Cei care nu ocupă o funcţie de conducere vor avea salarii foarte mici".

Sindicaliştii fac prima mişcare în conflictul cu Ministerul Muncii pe tema legii salarizării unitare

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Aşa cum au anunţat de săptămâna trecută, sindicaliştii din asistenţa socială s-au întors din vacanţa de Rusalii hotărâţi să tragă un semnal de alarmă în privinţa neregulilor ce apar în legea salarizării unitare, document ce săptămâna asta va primi votul final de la Camera Deputaţilor, cameră decizională.

Măsurile de protest au demarat marţi cu greva japoneză, urmând ca miercuri să aibă loc întreruperea lucrului timp de o oră.

"După discuţiile care au fost în Comisia de Muncă de la Camera Deputaţilor din 30 mai, la care am fost prezentă, am considerat că trebuie să ne facem auziţi pentru că am constatat că, în ţara noastră, bugetarii sunt împărţiţi pe mai multe categorii. Bugetari de mâna întâi, adică din învăţământ şi sănătate, cei de mâna a doua- cei din protecţia civilă, poliţişti şi armată, iar noi suntem bugetari de mâna a treia și suntem lăsaţi la mâna consilierilor judeţeni sau locali. Problema noastră, în asistenţa socială, este că avem salariaţi atât pe grila de salarizare, o grilă care în anul 2022 nu va ajunge nici la nivelul 2 de coeficient, deci o grilă foarte mică de salarizare. Cei care nu ocupă o funcţie de conducere vor avea salarii foarte mici. O parte, adică funcţionarii publici şi o parte din personalul contractual, cum ar fi inspectorii de specialitate şi referenţii, nu au salariile stabilite prin grilă, urmând ca de la 1 iulie, salariile să fie stabilite prin negociere cu Consiliului Judeţean sau Local, cu avizul sindicatelor", explică preşedintele Sindicatului Impact, Camelia Socianu.

Ceea ce îi alarmează cel mai tare pe specialiştii din acest domeniu este faptul că în lege nu se specifică nicăieri faptul că salariile nu vor scădea.

"Spre exemplu, la DGASPC, nu avem salariile asigurate pentru ultimele două luni din an. Nu avem de unde să ştim că în iulie nu vom fi chemaţi să discutăm salariile, care pot fi ajustate, cele ale funcţionarilor publici. Unul dintre amendamentele pe care noi le-am susţinut la comisie a fost acela ca salariile să fie menţinute în acest an la nivelul actual pentru că bugetul s-a stabilit la începutul anului. Este o stare de incertitudine! Un alt aspect din lege arată că anual salariile vor fi negociate la funcţionarii publici. Nu mi se pare normal, nu mai există nicio predictibilitate şi nicio stabilitate. Anul ăsta iau 1.500 de lei în mână, dar anul viitor pot să iau 1.000 de lei. Avem colegi care au credite la bănci, credite pentru locuinţă. Care bancă ar mai acorda credite dacă se ştie că de la an la an salariul tău va fi renegociat? Nu mai există stabilitate şi consecvenţă în salarii. Am ajuns să spunem: Ferească Dumnezeu să nu scadă", susţine Camelia Socianu.

Potrivit liderului sindical, urmează să fie trimise scrisori deschise către Administraţia Prezidenţială în care să fie explicate toate aceste situaţii, în cazul în care legea va primi girul deputaţilor.

 

Spune-ne opinia ta