Sindicaliștii din penitenciare o contrazic pe Ana Birchall: Dimpotrivă, lucrătorii din penitenciare NU își primesc drepturile salariale!

Sindicaliștii din penitenciare o contrazic pe Ana Birchall: Dimpotrivă, lucrătorii din penitenciare NU își primesc drepturile salariale!

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a transmis astăzi că lucrătorii din penitenciare își primesc drepturile salariale. Ordinul Ministrului Justiției pentru plata orelor suplimentare de care vor beneficia toți angajații din sistemul penitenciar a intrat în vigoare, în 19 iunie 2019, prin publicarea în Monitorul Oficial, spune un comunicat al Ministerului Justiției.

Prin acest ordin, se arată în comunicat, se creează baza legală pentru plata majorării de 75% din salariul de funcţie pentru munca suplimentară prestată în perioada 2019-2021 peste programul normal de lucru de către funcţionarii publici cu statut special din sistemul penitenciar și din Ministerul Justiției. De asemenea, se continuă acordarea majorării pentru lucrări de excepție sau misiuni speciale categoriilor de personal menționate mai sus și în anul 2019.

În acest fel, arată guvernanții, "se îndeplinește una dintre promisiunile pe care Guvernul României și le-a asumat, prin ministrul justiției, încă de la începutul discuțiilor purtate cu reprezentanții sindicatelor din sistemul penitenciar".

"Mulțumesc, cu această ocazie, reprezentanților sindicatelor din sistemul penitenciar  pentru modul onest în care au participat la un dialog constructiv, în scopul identificării soluțiilor care să deblocheze o situație ce trena din păcate de foarte mult timp, iar angajații să își primească aceste drepturi salariale. Guvernul României își îndeplinește astfel o promisiune făcută lucrătorilor din sistemul penitenciar", a declarat Ana Birchall.


Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor: "Dimpotrivă, lucrătorii din penitenciare NU își primesc drepturile salariale"

După anunțul făcut de Ministerul Justiției, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor a transmis presei un comunicat prin care arată că "plata orelor suplimentare este încă suspendată, iar ordinul ministrului este aprobat cu întârziere si conține prevederi ilegale și discriminatorii".

Astfel, referitor la comunicatul Ministerului Justiției, Ana Birchall, sindicaliștii fac următoarele precizări:

Fundamentul acordării dreptului la plata orelor suplimentare este Legea cadru a salarizării personalului bugetar. Ordinul 2588/2019 la care se face referire in comunicat, nu crează baza legală așa cum în mod eronat se afirmă, acesta fiind în realitate aprobat cu o întârziere de peste 6 luni;

Actul normativ amintit include o prevedere care a fost declarata ilegală (Hotărâre Tribunal Bucuresti 1341/2019) de către instanța de judecată de fond, fiind preluată în aceeași formă din proiectul anterior, în pofida observațiilor transmise de către FSANP în procedura de transparență decizională.

Ordinul ministrul Justiției introduce o procedura discriminatorie față de angajații din penitenciare la acordarea majorării pentru lucrări de excepție și misiuni speciale, personalul din aparatul Ministerului Justiției putând să ceară direct majorarea, spre deosebire de angajații din penitenciare care trebuie să fie propuși.

Plata orelor suplimentare este încă suspendată din lipsa bugetului pentru anul în curs, iar plata celor peste 1 milion de ore suplimentare nerecuperate nici măcar nu a fost luată în discuție, nefiind considerată probabil o problemă urgentă.

Regretabil, dar ordinul semnat de ministrul Ana Birchall este departe de a fi expresia unei promisiuni respectate, acesta fiind aprobat cu întârziere, cu ignorarea unor vicii de legalitate și cu introducerea unor prevederi discriminatorii pentru personalul care lucrează în penitenciare raportat la personalul din aparatul de lucru al Ministerului Justiției, în realitate plata fiind suspendată din lipsa resurselor financiare.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grupul de firme FORMENS: noi direcții de business pentru Botoșani. Investiție importantă în Darabani

astăzi, 23:11
916

Un moment important în dezvoltarea Grupului de Firme Formens (GFF) s-a adus în atenția publică joi, 18 iulie a.c., prin anunțarea planului de dezvoltare a grupului, pentru perioada 2019-2022. L...

Tabăra de jurnalism pentru copii organizată în Botoșani a ajuns la a patra ediție

astăzi, 22:21
68

În perioada 7-12 august, la Șoldănești, în județul Botoșani, va avea loc cea de-a IV-a ediție a Taberei de Jurnalism “Ai noștri tineri”. Organizată de Asociația Buzzme...

Ea este Simona, din Botoșani. Iar de profesie, este campioană

astăzi, 12:51
1792

Se numește Simona Geanina Radiș și tocmai ce a dus numele României, împreună cu prietena ei, Nicoleta Ancuța Bodnar, în fruntea clasamentului Cupei Mondiale de Canotaj, desfășurată la Rott...