Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani la ceasul bilanțului

Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani la ceasul bilanțului
Pentru personalul din cadrul S.T.P.F. Botoşani, anul 2018 a reprezentat o perioadă în care s-au depus eforturi deosebite pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin poliţiei de frontieră: controlul frontierelor şi cooperarea poliţienească, combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, evaziunii fiscale, asigurarea ordinii şi liniştii publice în zona de frontieră şi nu în ultimul rând combaterea faptelor de corupţie din rândul personalului propriu.
 
În anul 2018, în punctele de trecere a frontierei de pe raza judetului Botosani s-a înregistrat un număr de 448.900 persoane din statele membre UE care au tranzitat frontiera şi 336.900 persoane din state non-UE, atat pe sensul de intrare, cat si pe sensul de iesire din tara. De asemenea, au tranzitat frontiera şi 256.300 mijloace de transport.
 
În anul 2018 poliţiştii de frontieră de la STPF Botoşani si a sectoarelor de pe raza judetului Botosani au executat 72 acţiuni cu 163 misiuni,  rezultand o creştere de 12% a numărului de acţiuni şi o creştere de 22 % a numărului de misiuni faţă de 2017, când au fost executate 64 de acțiuni cu 144 de misiuni. Acţiunile au vizat în principal combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, fiind acţiuni organizate atât independent cât şi în cooperare cu celelalte structuri cu atribuţii în domeniu.
 
Fapte ilegale constatate la frontieră
 
În perioada analizată pe linie de cercetare penală au fost instrumentate 23 de lucrări penale în care au fost cercetate 96 de persoane pentru săvârşirea a 332 de infracţiuni, care au vizat in principal contrabanda cu ţigări, trecerea ilegala a frontierei etc. 
 
Migraţia ilegală

În ultimile luni ale anului 2018, la frontiera cu R. Ucraina, în zona de competență a SPF Dorohoi și SPF Darabani, au fost înregistrate cazuri in domeniul migraţiei ilegale, fiind descoperite în total 32 persoane provenind din Bangladesh şi Pakistan care au incercat sa treacă ilegal frontiera în tara nostra. In toate cazurile s-au întocmit lucrări penale, respectiv s-a colaborat autorităţile de frontieră ucrainene in vederea punerii în aplicare acordul de readmisie.
 
Contrabanda și infracțiunile conexe
 
Se menține în continuare riscul de introducere  ilegale a țigaretelor în țară prin trecere peste râul Prut  folosind mijloace plutitoare,  sacilor de polietilenă sau cu unelte de pescuit, dar şi pe la frontiera terestră. 
 
Ca factor de noutate, cetățeni de origine R. Ucraina (unii chiar cu dublă cetățenie) renunță la intermediarii români urmărind obținerea unor foloase materiale mai consistente şi pentru a face cât mai greoaie descoperirea/prinderea lor. În speță, țigările sunt aduse până în zona de frontieră, preluate, transportate și valorificate de cetățenii R. Ucraina, aceștia folosind în activitatea infracțională mașini închiriate sau cumpărate din alte state (Bulgaria, Marea Britanie, Lituania) și utilizând numere de înmatriculare expirate,  false sau falsificate. 
 
Traficul ilegal cu auto furate
 
 In cursul anului 2018 au fost descoperite si retinute în vederea continuării cercetărilor două autoturisme pentru care existau semnalari operative. Persoanele descoperite fac obiectul cercetării în dosare penale privind săvârşirea infracţiunii de furt sau alte infracţiuni conexe. 
 
Situația bunurilor confiscate/indisponibilizate: 
 
Se constată o creştere a numărului de pachete de ţigări descoperite în anul 2018 faţă de anul 2017. 
Situaţia bunurilor confiscate se prezintă astfel:
S.T.P.F  Botosani 2018 = 49.600 pachete tigari in valoare de 549.375 lei
Total - 681.775 lei  =  2 autoturisme în valoare de 93.000 lei
     

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect: Poliția rutieră va putea ridica mașinile parcate pe trotuare

astăzi, 15:45
150

Un proiect de lege înaintat de către deputatul USR Cătălin Drulă dorește schimbarea Codului Rutier, astfel încât să confere mai multă putere de acțiune poliției rutiere atun...

Și cu valiza la ușă, Dan Șlincu a cerut bani pentru primării de la Guvern

astăzi, 15:17
203

Aflat cu valiza la ușă, prefectul Dan Șlincu a folosit timpul rămas până la investirea noului prefect, Valentin Colbu, și a înaintat către Guvern un Proiect de Hotărâre de Gu...

Mercedes căutat de autoritățile din Belgia, descoperit de polițiștii de frontieră la un botoșănean

astăzi, 15:10
231

Polițiștii de frontieră sătmăreni au descoperit și indisponibilizat un autoturism marca Mercedes, căutat de autoritățile din Belgia, a cărui valoare se ridică la peste 35.000 lei.Luni, ...