Semnal de alarmă tras de primarul Cătălin Flutur: "Noi trebuie să funcţionăm!". Mesaj dur transmis consilierilor locali ai PSD

Primarul Cătălin Flutur a avut un punct de vedere extrem de ferm în şedinţa de joi de Consiliu Local în care s-au votat taxele şi impozitele locale pe anul 2018 şi, cu argumente, a expus care sunt motivele care au stat la baza deciziei de a propune majorarea anumitor categorii de biruri, procente rezultate în urma analizelor făcute de serviciile de specialitate din cadrul instituţiei.

Semnal de alarmă tras de primarul Cătălin Flutur: "Noi trebuie să funcţionăm!". Mesaj dur transmis consilierilor locali ai PSD

Toate planurile municipalităţii în ceea ce priveşte resursele financiare au fost date peste cap de creşterile semnificative de salarii din administraţia publică locală, decise de Guvernul PSD, cea mai mare parte din bugetul local cheltuindu-se pe plata acestor salarii.

Primarul a arătat că majorarea propusă de Executivul Primăriei pentru anumite categorii de taxe şi impozite locale era de câţiva zeci de lei pentru un an întreg, dând exemplul impozitului pentru un apartament cu două camere, din zona centrală, unde creşterea ar fi fost undeva la 20 de lei, pe întreg anul.

„În dărnicia dumneavoastră, în momentul în care s-a făcut bugetul pe 2017 aţi alocat secţiunii de dezvoltare de 16 ori mai puţin decât secţiunii de funcţionare, pentru că era evident că secţiunea de funcţionare mănâncă cei mai mulţi bani. Fiind mai puţini bani am alocat doar pentru acele proiecte pe care speram să le realizăm, de patru ani de zile din exerciţiul financiar al Uniunii Europene nu am folosit niciun ban de acolo până în momentul de faţă, de asta nu i-am cheltuit. Dacă cheltuiam 100% eram ciudaţii ţării, avem un grad de execuţie atât cât ni s-a permis pe partea de dezvoltare. O să vină iarăşi Guvernul şi în mărinimia lui ne ia banii aceştia. S-a redus impozitul pe venit de la 16 la 10% şi am pierdut 16 milioane de lei, bani care trebuiau să intre în oraş. Poate nu am asigurat anul acesta servicii care să vă fi încântat, dar cred că nici anul trecut, nici acum doi ani, nici acum patru ani nu erau serviciile mai bune în municipiul Botoşani. Este simplu de a ne juca cu vorbe”, a spus primarul Cătălin Flutur.

Acesta le-a transmis un mesaj dur consilierilor social-democraţi, despre care a spus că de frică să nu fie daţi afară din partid fac întocmai cum li se spune.

“Mă uit la dumneavoastră,domnilor consilieri de la PSD, că sunt convins că mulţi dintre dumneavoastră înţelegeţi exact ce discutăm aici, dar de frica de a nu fi daţi afară din partid, că am auzit asta de la mulţi în discuţii particulare... Nu vă dă nimeni afară din partid şi nu pierdeţi locul din Consiliul Local dacă votaţi în mod conştient pentru Botoşani. Nu puteţi sta în două-trei minţi iscusite care spun să îşi rupă ăla gâtul chiar dacă moare oraşul. Pentru 170 de voturi aţi jucat oraşul acesta timp de un an şi jumătate cum aţi vrut, prin presiuni şi forţă. Pe de o parte îi înţeleg. dar le este frică că partidul e în toate şi în tot”, a spus Flutur.

Pe lângă creşterea salariilor, primarul a amintit şi de creşterea uriaşă a tarifelor la utilităţi, care vor trebui acoperite tot din bugetul local.

“Mergeam pe o chestie de normalitate cu majorarea propusă, o creştere de 20-30 de lei pe an, că acolo suntem, mi se părea o creştere decentă comparativ cu ceea ce se întâmplă cu creşterea salariilor. Municipiul Botoşani pierde 16 milioane de lei prin Legea bugetului de stat, recuperam 6-7 milioane. Primăria nu este de vină nicio secundă că a crescut preţul la curentul electric, mai mult ca niciodată în ultimul an, aproape 3 milioane de lei vom plăti în plus, nu are nicio vină că a crescut preţul la combustibil, că a crescut ROBOR-ul şi dublează nivelul creditelor, inclusiv nu avem nicio vină că s-au dublat salariile. Noi trebuie să funcţionăm, am venit cu nişte procente onorabile care oricum nu ne asigurau nici măcar jumătate din pierderea pe care am avut-o”, a mai menţionat primarul.

Dacă taxele şi impozitele locale s-ar fi majorat cu procentul propus de executiv, veniturile municipalităţii ar fi crescut cu 6,1 milioane de lei. Majorararea cu 5% aduce o creştere de doar 1,6 milioane de lei.

Cei mai mulţi bani din bugetul local, pe anul 2018, se vor duce pe plata salariilor de la nivelul primăriei Botoşani, instituţie în care în ultimii patru ani s-au angajat în jur de 80 de persoane.

Primarul Cătălin Flutur a atras atenţia că Primăria nu va putea funcţiona, în condiţiile în care pierde bani ca urmare a deciziilor luate de guvernanţi, iar birurile s-au majorat cu doar 5%, şi a anunţat că va ataca Hotărârea de Consiliu Local prin care au fost aprobate taxele şi impozitele locale la instanţa de contencios-administrativ. 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
146

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
271

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
128

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...